İlber Ortaylı’dan Elon Musk’a tarih dersi!

Tarihçi-Yazar İlber Ortaylı, Elon Musk’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma değinerek, “Bu tiplerin ince tarih, felsefe ve edebiyat bilgisine sahip olduklarını düşünmeyelim” dedi.

İlber Ortaylı’dan Elon Musk’a tarih dersi!
İlber Ortaylı’dan Elon Musk’a tarih dersi!
GİRİŞ 27.06.2022 01:02 GÜNCELLEME 27.06.2022 01:05
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hürriyet Gazetesi’ndeki yazısın Elon Musk’ın geçen günlerde yaptığı İstanbul paylaşımını değerlendirdi.

Musk’ın paylaşımda bir Bizans askerinin uyumadan önce “Kapıyı kilitledim mi?” diye düşündüğü görülmüştü.

İstanbul’un fethinde Kerkeporta’nın kilitlenmesinin unutulmasından dolayı Türk ordusunun içeri girdiği hikayesini en son Stefan Zweig’ın yazdığını belirten Ortaylı, “İstanbul, müthiş bir askeri hazırlık sürecinin ardından fethedildi. Öyle kolay olmadı” dedi.

Elon Musk ne demek istedi? 1453 paylaşımı dünyada olay oldu! Elon Musk ne demek istedi? 1453 paylaşımı dünyada olay oldu!

İlber Ortaylı ayrıca Elon Musk için de “Elon Musk, bildiğiniz gibi dünya ile dalga geçen bir para babası. Bu tiplerin ince tarih, felsefe ve edebiyat bilgisine sahip olduklarını düşünmeyelim” ifadelerini kullandı.

İlber Ortaylı’nın yazısında ilgili kısım şöyle:

“GÜNDELİK AMERİKAN ŞAKASI

Bu Elon Musk’ın esprisi gündelik bir Amerikan şakasıdır; bu gibi şeyleri severler. Ne Yunanlarla ne de Türklerle fazla bir ilgisi olduğunu düşünmeyelim. Elon Musk ile dünyanın herhangi bir yerindeki bir Ortodoks papazının veya herhangi bir Hıristiyan kafalı münevverin aynı torbaya giremeyeceği açıktır. Amerikalıdır, mali piyasanın önderidir; bu bakımdan üzerine bizde yapıldığı gibi sayfa sayfa yazılar yazmanın alemi yoktur.

Kerkeporta’nın kilitlenmesinin unutulmasından dolayı Türk ordusunun içeri girdiğini düşünmek çok saf bir anlayış olur. İstanbul’u 200–300 bin kişilik bir ordunun kuşattığına inanmak da aynı derecede bir saflıktır. Bu kadar kalabalık bir orduyu besleyecek bir alan değil orası. Hafazanallah ordunun gıdasını temin etseniz; arkada bıraktığı cüruf ve kirlenmeden hastalık çıkardı.

Bu kuşatma ilk olarak ateşli silahların hâkim olduğu bir ordunun ve onun genç mareşalinin dehasıdır. İstanbul bugün fethin izlerini çoktan tarihe kazıdı. Şimdi asıl, İstanbul’un uğraşması gereken bugünün istilalarıdır. Bu sonuncular büyük şehrin hayatını bir zamandır altüst etmeye başladılar ve tahribat devam ediyor. Gereken iktisadi, mali ve imar düzenini sağlayan tedbirler alınmazsa çok daha hazin sonuçlar ortaya çıkar.”

NE OLMUŞTU?

Tesla CEO'su, İstanbul'un fethiyle ilgili bir görsel paylaştı.

Üzerinde "Konstantinapol, 1453" yazan paylaşımda yatakta yatan bir Bizans askerinin "Kapıyı kilitledim mi" diye düşündüğü görülüyor. 

Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • blnt 1 yıl önce Şikayet Et
    siz kapı kilidi düşüne durun biz elbette çok yakında hepinizin kapısına Türk bayrağımızı dalgalandıracağız mustiki musk
    Cevapla
  • Yavuz Sultan Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Akılları sıra zaferimizi çağı dönüştürdüğümüzü küçümseyecekler, tarihi gerçekler ortada, bir çok hazırlıktan sonra büyük toplar ve havan topları döktük, gemileri karadan yürüttük, binlerce ŞEHİD verdik, 53'ncü günde fethettik, tarihe altın harflerle geçti !..
    Cevapla
  • Amcaoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin düşüncenle elon muskın düşünceleri arasında fark yok...
    Cevapla
  • ------ 1 yıl önce Şikayet Et
    Cehalet içinde yaşamaya devam et
    Cevapla
  • lalapaşa 1 yıl önce Şikayet Et
    Cehalet içinde yaşamaya devam et
    Cevapla
  • Pars 1 yıl önce Şikayet Et
    Ey Musk sizler kapılarınızı kilitleye durun bizler gemileri karadan yürütür gireriz
    Cevapla
  • Fatih sultan mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Kitlesen ne olur kitlemesen ne olur aslanım bacadan gene girerim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."
Konya'da korkunç ihmal: Çocuklar düğünde havaya ateş açtı