Ustaosmanoğlu'nun sevilmesinin sırrı hoşgörüsünde saklıydı

Böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden din alimi Mahmut Ustaosmanoğlu, yaptığı çalışma ve hizmetlerle hayırla anılırken, onu tanıyanlar çok sevilmesinin nedeninin sırrını hoşgörüsüne bağlıyor.

Ustaosmanoğlu'nun sevilmesinin sırrı hoşgörüsünde saklıydı
Ustaosmanoğlu'nun sevilmesinin sırrı hoşgörüsünde saklıydı
GİRİŞ 28.06.2022 23:04 GÜNCELLEME 29.06.2022 11:04
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Din alimi Mahmut Ustaosmanoğlu, bu özelliklerine bizatihi tanıklık eden avukat Cem Kaya Karatün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ustaosmanoğlu'nu 30 yıl önce gösterdiği hoşgörüyle hatırlıyor.

Karatün, 1917'de doğduğu Kağızman'da liseye kadar yaşayan dayısı Zeki Tunca'nın, okuma aşkıyla ailesini geride bırakarak İstanbul'a geldiğini, bugünkü ismiyle İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) olan Yüksek Mühendis Mektebi'ne girdiğini söyledi.

Ancak o dönemde rahatsızlık geçirerek görme yetisi kaybı ile el ve ayaklarını kullanmada güçlük yaşayan dayısının, bir süre Amasya'daki akrabalarında kaldığını, İstanbul'a dönünce de Ermeni olan Madam Hayruhi, Matmazel Ebruhi ve erkek kardeşi Mösyö Onnik'le tanışıp onların himayesinde yaşadığını ifade eden Karatün, yaşadığı sağlık problemlerine karşın azimli olan Tunca'nın, kimseye yük olmamak için Milli Piyango İdaresi'ne başvurarak seyyar piyango bayiliği yaptığını kaydetti.

Karatün, Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın İstanbul ziyaretinde öne atılarak "Hiç kimseye muhtaç olmadan yaşamak istiyorum." diyen dayısına İngiliz Konsolosluğu'nun duvarına bitişik bir büfe yeri verildiğini, "Sabret Gönül Milli Piyango Gişesi" olarak faaliyet gösteren bayinin, Nimet Abla'dan sonra dönemin en meşhuru olduğunu ve talep gördüğünü anlattı.

Tunca'nın rahatsızlığına İstanbul'da bir çare bulamayınca Ermeni ailenin de yardımıyla tedavi için 1960'ların ortasında Almanya'ya giderek, 5-6 yıl tedavi gördüğünü aktaran Karatün, dayısının burada hemşire Renate Chirista ile tanıştığını söyledi.

Tedavi sonrası Renate ile İstanbul'a gelerek evlenen Tunca'nın kendi gişesinden aldığı yılbaşı biletine büyük ikramiyenin vurduğunu dile getiren Karatün, kendisine Turnacıbaşı Sokak'ta ev aldığını aktardı.

Karatün, dayısının hayırsever bir insan olarak ailenin gençlerini okuttuğunu ve bir dönem kendisine sahip çıkan Ermeni ailenin işlerinin bozulması üzerine yeni bir ev almalarına yardımcı olduğunu söyledi.

1987'de eşini kaybetti

Bu mutlu evliliğin Renate hanımın amansız hastalığa yakalanıp 1987'de hayatını kaybetmesiyle sona erdiğini ve dayısı Zeki Tunca'nın eşinin kaybıyla çok büyük üzüntü yaşadığını belirten Karatün, şöyle konuştu:

"Hristiyan olan Renate ölümü sonrası Feriköy Protestan Mezarlığına gömüldü. Dayım o zaman Alman Konsolosluğu'na 100 mark gibi bir ücret ödeyerek kabrin yanını da satın alıyor. Dayımın rahatsızlıkları artınca teyzem kendisiyle ilgilenmeye başladı. Sonrasında tam bakım işini karı-koca bir çift üstlendi. Dayım vefatına yakın bir zaman beni çağırarak, 'Bak Cem, ben Renate'yi çok seviyorum, o bu dünyada olduğu gibi öbür dünyada da hayat arkadaşım. Mezarının yanını satın aldım. Beni oraya defnedeceksiniz.' dedi. Benim tereddüt ettiğimi görünce, 'Hiç düşünme, ben Müslümanım, la ilahe illallah diyorum ama Renate'nin yanına gömüleceğim.' dedi. Biz de kabul ettik."

"Müslümansa Müslüman mezarlığına gömülmeli"

Dayısının 1992'de vefatı sonrası ailesinin cenaze işleriyle kendisinin ilgilenmesini istediğini dile getiren Karatün, bu süreçte bazı sıkıntılarla karşılaştığını kaydetti.

Karatün, cenaze sürecinde yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Beyoğlu Müftülüğü cenazenin nereden kaldırılıp nereye gömüleceğini sordu. Protestan Mezarlığı ve Hristiyan-Alman birisinin yanına gömüleceğini söyleyince problem oldu. 'Biz yardımcı olamayız.' dediler. Cenazenin Hristiyan inancına göre bir cenaze aracıyla götürülmesini istemiyorum ama o mezarlığa da bir Müslüman aracıyla nasıl sokarız onu da bilmiyorum. Mezarlıklar Müdürlüğüne gidip araç istediğimizde de ters karşılandı. İnsanlara dayımın eşi Renate'ye olan sevgisini ve onun yanına gömülmek isteyen bir Müslüman olduğunu nasıl anlatırız. Bir çözüm bulamadık. Beşiktaş Müftülüğüne de gittiğimde 'Dayınız Müslümansa Müslüman mezarlığına gömülmeli' dendi."

Aile içinde yapılan istişarede cenazeyi ambulansla kaldırmayı planladıklarını ifade eden Karatün, dayısının bakımıyla ilgilenen bakıcının cenazeyi Mahmut Ustaosmanoğlu'nun imamlık yaptığı İsmailağa Camisinden kaldırmayı teklif ettiğini dile getirdi.

Karatün, durumu camidekilerle görüştüklerinde cenazenin kabul edildiğini dile getirerek, şunları anlattı:

"Sendikacılık ve bir dönem CHP milletvekilliği yapan dayım Doğan Onur, 'Başımız daha da belaya girmesin.' dedi. Açıkçası tedirgin olmuştuk. Biz takım elbiseli 5-6 adam gittik, camideki herkes sarıklı, cübbeliydi. Cuma namazını kıldık. O sırada talebimizi reddeden belediyeden olduğunu düşündüğümüz bir imam geldi ve 'Beni görevlendirdiler.' dedi. Derken içeriden birileri geldi. 'Hocamız haber gönderdi, cenazeyi namaz sonuna kadar bekletsinler, müsaade ederlerse ben kıldıracağım, dediğini' söylediler. Haberi gönderen Mahmut hocaymış. Namaz bitti ve hoca efendi dışarı çıktı, biz hepimiz teşekkür etmek için yanına gittik. Ben o ara hemen Mahmut Hoca'ya yaklaştım ve kulağına 'Dayım Müslüman olarak öldü ama Alman eşinin yanına Hristiyan mezarlığına gömülecek.' deyince içimizi rahatlatan bir cevap verdi. 'İnsanlara ne oluyor ki, her yer Allah'ın toprağı. Orası burası fark etmez. Dayınızın Müslüman olarak öldüğüne şehadet eder misiniz?' diye sordu. 'Evet, Müslüman olarak öldü fakat eşi Renate'yi çok seviyordu.' yanıtı sonrasında cenaze namazını kıldırdı."

Cemaatin cenazeye büyük ilgi gösterdiğini belirten Karatün, Feriköy Protestan Mezarlığında da defin öncesinde şapelde dua edildiğini, ailenin burada dini tören istenmemesi üzerine dayısının eşinin yanında toprağa verildiğini anlattı.

Ailenin yaşadığı bu olayı Mahmut Ustaosmanoğlu'nun vefatının ardından Twitter'dan paylaştığını ve birçok olumlu olumsuz tepki aldığını belirten Karatün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Orada bir hoşgörüyle karşılaştık. Allah hem Mahmut Hoca'ya hem de dayıma rahmet etsin. CHP milletvekilliği yapan ve çizgisi belli olan dayım da (Doğan Onur) orada çok şaşırdı. 'Her yer Allah'ın toprağı, her yere gömülebilir. Ben de yardımcı olabilirim.' sözü dayımı etkilemişti. CHP'li olarak yaşayıp öldü ancak merakını cezbetti. Sonrasında ziyaret ettiğini biliyorum. 'Ben o adamı gidip ziyaret etmek, elini sıkmak isterim. Aydın bir insan olarak gördüm.' demişti."

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 43
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    kadınlara sınıf muamelesi bile yapmayan birini amma yükseğe çıkardınız. o kadar etmez. ayaklarına basın bakalım fetöden daha kötü oluyorlarmı olmuyorlarmı. bunlar tam taliban kafalılar.
    Cevapla
  • Niko 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu cemaat hakkında zerre bilgşn olmadığı o kadar belli ki. Sapdan soldan duyma laflarla konuşuyorsun. Bari sus da iftira günahına girme. Suizan da kalsın düşündüklerin
    Cevapla
  • Uğur 1 yıl önce Şikayet Et
    O hiç birşeyi kendi kafasından söylemiyor şeriat neyi emrediyorsa naklediyor senin düşmanlığın ona değil Allah Cc’kendisine Kadınlara dinimizde ne kadar değer verildiğini anlamaz senin gibi geri kafalılar
    Cevapla
  • Sade vatandas. 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizimle sizin aranizdaki fark cenazelerde belli olur . Biz çokluğumuz ile övünürüz, siz ise vefasızlıktan şikayet edersiniz.
    Cevapla
  • Kadir Yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen anlamazsın boşver kafanı yorma beynin yanar
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Zamanında ayaklarına da bastınız devlete ve millete tek kurşun sıktı mı bu insanlar. Bırakın bu hainlerle mazlumları bir gösterme çabalarını. Kadınların cenazeye katılmaları yasak değildi sadece ricadan ibaret birşeydi. Öyle bir kalabalıktı ki bu kadınların lehine düşünülmüş bir şeydi. Hoş binlerce kadın yüksek yerlere çıkıp yine de katılım sağladılar. Kim ne dedi onlara. Allah sana birini sevdirmiyorsa var yoluna bak çamur atma.
    Cevapla
  • Vedat 1 yıl önce Şikayet Et
    EFENDİ HAZRETLERİNİN hoşgörüsünun SİNİRİ İSLAM DİNİ İDİ.
    Cevapla
  • sade vatandaş. 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc rahmet eylesin. Büyükler ünlü olmayı ve gündemde bulunmayı sevmezler. onların buna ihtiyacı yoktur. bu yüzden medyadan uzak dururlar. iyi niyetle de olsa Onlar hakkında sürekli haber yapılması doğru değil.
    Cevapla
  • Mustafa YALMAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kötü kimselerin yanına defnedilen Müslüman çok sıkıntı çeker. Bir hadis-i şerif: (Ölülerinizi sâlih bir kavmin arasına defnedin! Çünkü diriler kötü komşudan rahatsız olduğu gibi, ölüler de kötü komşudan rahatsız olur.) [Ebu Nuaym]
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak