Fındık ne kadar? 2022 TMO Giresun, Levant ve Sivri kalite kabuklu fındık fiyatları!

Türkiye’nin önemli gelir kalemleri arasında gösterilen fındığın hasat zamanının yaklaşmasıyla beraber gözler kilogram fiyatına çevrildi. Geçtiğimiz yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık için 25,5-27 TL bandında bir rakam belirlemişti. Giresun, Levant ve Sivri kalitedeki bu ürünlerde alım ücretinin artması bekleniyor. Peki, 2022 fındık kg fiyatı ne kadar?

Fındık ne kadar? 2022 TMO Giresun, Levant ve Sivri kalite kabuklu fındık fiyatları!
Fındık ne kadar? 2022 TMO Giresun, Levant ve Sivri kalite kabuklu fındık fiyatları!
GİRİŞ 02.08.2022 15:47 GÜNCELLEME 02.08.2022 15:47

Fındıkta dünya genelindeki talebin önemli bir bölümünü karşılayan Türkiye, 2022 yılının hasat dönemine giriyor. Karadeniz’deki binlerce çiftçi, Ağustos ayında başlaması planlanan hasat öncesinde Toprak Mahsülleri Ofisi’nin alım fiyatını beklemeye koyuldu. TMO, 2021/2022 döneminde fındığın kilogramı için 25,5-27 TL arasında bir rakam belirlemişti. Ancak bu rakam serbest piyasada bölgeden bölgeye, fındığın kalitesine ve cinsine göre farklılık gösterebiliyor. Peki, fındık kg fiyatı ne kadar? İşte, 2022 dönemi için konuşulan Giresun, Levant ve Sivri kalite kabuklu fındık ücretleri…

FINDIK KİLOGRAM ÜCRETİ 2022

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu'da katıldığı bir etkinlikte fındığın kilogram fiyatını çiftçi ve vatandaşla paylaştı. Buna göre, Giresun kalite fındık 53 TL, Levant kalite fındık 52 TL ve Sivri kalite fındık da 51 TL olarak belirlendi.

Fındık sepeti

TMO GİRESUN, LEVANT VE SİVRİ KALİTE KABUKLU FINDIK FİYATI

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) her yıl hasat dönemi öncesinde fındık fiyatlarını kamuoyu ile paylaşmaktadır. Fiyat dağılımı genellikle Giresun, Levant ve Sivri kalite kabuklu fındık üzerinden yapılıyor.

TMO'nun logosu

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN KRİTİK ZİYARET

Daha önce Rize’ye giderek çay çiftçisini memnun edecek fiyat açıklaması yapan ve çayın kilo fiyatının 7 TL’ye yükseltildiğini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kez Ordu’ya gitti. Erdoğan, Türkiye’deki fındığın üretim üssü olarak bilinen Ordu’da fındık çiftçisi ile buluştu. 30 Temmuz Cumartesi günü yapılacak bu etkinlikte fındığın kilogram fiyatı da belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, çiftçinin 55-60 TL’lik bir ücret beklediğini İHA’ya aktardı. Soydan’ın açıklamalarına ulaşmak için aşağıdaki haber linkine tıklayabilirsiniz.

Cumhurbaşkanı, fındık fiyatını Ordu'da açıklayacakCumhurbaşkanı, fındık fiyatını Ordu'da açıklayacak

TMO’NUN FINDIK ALIM ŞARTLARI

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) her yıl belirli kurallar ve şartlar gereğince çiftçinin ürününü belirlediği ücret karşılığında satın alıyor. Her üründe uygulanan alım şartlarının fındıkta da geçerli olduğu bilinen bir gerçek. TMO’nun fındık özelindeki çiftçiye tavsiyesi şu şekildedir:

  1. Kabuklu fındıklar 2021 yılı mahsulü olacaktır. Eski yıl mahsulü ve karışık fındıklar (eski yıl ve yeni yıl mahsulü karışımı) SATIN ALINMAZ.

  2. Ürün kendine özgü doğal renk ve kokuda olacak, dış yüzeyi ıslak olmayacaktır.

  3. Canlı haşere ihtiva eden (fındık iç kurdu) ürünler satın alınmayacağı gibi 1 kg’lık analiz numunesinde %3’ün üzerinde fındık zararlısı tahribatı içeren ürünlerde SATIN ALINMAZ.

  4. İç fındık rutubet oranı %6’dan fazla olan kabuklu fındıklar SATIN ALINMAZ.

  5. Yabancı madde oranı %0,5’ten fazla olan kabuklu fındıklar SATIN ALINMAZ.

  6. Sağlam iç fındık oranı %40’ tan az olan fındıklar SATIN ALINMAZ.

  7. Buruşuk iç fındık oranı %10’dan fazla olan kabuklu fındıklar SATIN ALINMAZ.

  8. Çürük ve bozuk iç fındık oranı %3’ten fazla olan kabuklu fındıklar SATIN ALINMAZ.

  9. Zuruflu tane oranı %3’ün üzerinde olan kabuklu fındıklar SATIN ALINMAZ.

  10. Çatlak ve kırık fındıklar ile kabuğundan çıkmış iç fındıkların toplamı %5’in üzerinde olanlar SATIN ALINMAZ.

  11. Kabuklu fındıklar içerisinde grup karışımı tespit edilmesi ve üreticinin kabul etmesi halinde;

  • a) Levant kalite ürün içerisinde Giresun kalite oranı %5’in üzerinde olsa bile ürün Levant kalite kodu ve fiyatı ile alıma tabi tutulacaktır.

  • b) Giresun kalite ürün içerisinde Levant kalite oranı %5’in üzerinde ise ürün Levant kalite kodu ve fiyatı ile alıma tabi tutulacaktır.

  • c) Giresun Kalite ve Levant kalite ürün içerisinde Sivri kalite oranı %5’in üzerinde ise ürün Sivri kalite kodu ve fiyatı ile alıma tabi tutulacaktır.

RANDIMAN NEDİR?

Fındık alım satım işlemlerinde sıkça kullanılan randıman terimi, 100 gram fındığın kabuğundan ayrıldıktan sonra geriye kalan içinin ağırlığını ifade eder.

Örneğin, 100 gram fındığı iç haline getirdikten sonra 55 gram kaldığını düşünelim. Bu fındığın randımanı 55’tir.

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin tarım işçileri

Ürünün fiyatı belirlenirken randımanının yüksekliğine dikkat çekilir. Randıman ne kadar yüksekse, üründen alınan verim de o kadar fazladır.

TMO FINDIK ALIM DEPOLARININ ADRESLERİ

Türkiye’de fındık üretiminin Karadeniz geneline yayılması, buradaki taşımacılık ve lojistik işlemlerinin görece daha zor olması sebebiyle birden fazla yere fındık alım deposu kurulmuştur. TMO’nun 2022 yılındaki depoları ve bu yerlerin adresleri şöyledir:

TMO fındık alım depolarının adresleri

TÜRKİYE’NİN FINDIK ÜRETİMİNDE DÜNYADAKİ YERİ

Tombul, Palaz, Çakıldak; İncekara, Kalınkara ve Sivri çeşitleriyle Türkiye, fındık üretiminde dünyanın ilk sırasında bulunuyor. 2020 yılında yapılan bir araştırma sonucunda, Türkiye’nin 665 bin tonla dünyadaki arzın yüzde 70’inden fazlasını karşıladığı öğrenilmiştir. Dünya genelindeki fındık üretim miktarı aşağıdaki tabloda yer aldığı şekliyledir:

ÜLKELER 2020 SON ÜÇ YILIN ORTALAMASI (T: TON)
TÜRKİYE 665.000 T 610.200 T
İTALYA 160.000 T 114.00 T
GÜRCİSTAN 50.000 T 55.600 T
AZERBAYCAN 50.000 T 55.000 T
ABD 56.000 T 41.680 T 
İSPANYA 4.500 T 14.380 T
DİĞER ÜLKELER 128.500 T 94.280 T
TOPLAM 1.114.600 T 985.140 T
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünya bu görüntüyü konuşuyor! Üniversitenin binasına keskin nişancı yerleştirdiler
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza