Sigaraya zam yapılacak mı? 2022 Philip Morris, JTI ve BAT ürünlerinin fiyat listesi

Sosyal medyada paylaşılan sigara fiyatlarındaki artış uzunca bir süre gündemde kaldı. Özellikle Philip Morris grubundaki değişiklik öne çıkarken, Japan Tobacco International (JTI) ve British American Tobacco'daki (BAT) olası fiyat güncellemesi araştırılıyor. Peki, sigaraya zam yapıldı mı? İşte son gelişmeler...

Sigaraya zam yapılacak mı? 2022 Philip Morris, JTI ve BAT ürünlerinin fiyat listesi
Sigaraya zam yapılacak mı? 2022 Philip Morris, JTI ve BAT ürünlerinin fiyat listesi
GİRİŞ 27.07.2022 15:08 GÜNCELLEME 27.07.2022 15:26

Tütün ürünlerinde fiyat güncellemesine gidileceği iddiası sosyal medyada çok konuşuldu. Özellikle Philip Morris grubunda 1 Ağustos itibariyle uygulanacak tarife binlerce kişi tarafından paylaşıldı. Türkiye Tekel Bayileri Platformu, kamuoyundaki iddiaları yalanlarken; fiyat artışının önümüzdeki günlerde netleşeceğini paylaştı. Mayıs 2022'de tütün ürünlerindeki ÖTV'nin yüzde 10 arttırılmasıyla beraber sigara fiyatlarının da yükseltileceği konuşuluyordu. Peki, sigaraya zam yapılacak mı? İşte, Philip Morris; JTI ve BAT gruplarındaki tütün ürünlerinin güncel fiyatları...

PHİLİP MORRİS GRUBU

Gün içerisinde en sık satışı yapılan Philip Morris grubundaki ürünlerin güncel fiyat listesinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Bu markadaki sigara markalarına son olarak 4 Temmuz tarihinde 2 TL'lik fiyat artışı yansıtılmıştı.

Ancak sosyal medyada Philip Morris'in 1 Ağustos itibariyle yeniden zam uygulayacağı belirtildi. Bu kez ki zammın 3 TL civarında olacağı ve 31,5 TL'lik modelin 34,5 TL olacağı iddia edildi.

Yine aynı iddiaya göre PM'nin en ucuz sigarası 30,5 TL'yi görmesi; sarmalık kıyılmış tütününde 36 TL'ye sabitlenmesi öne sürülmüştü. Fakat Türkiye Tekel Bayileri Platformu, internet üzerinde yayılan bu fotoğrafın gerçekliği yansıtmadığını savundu.

JAPAN TOBACCO INTERNATİONAL (JTI)

Bu yıl 3 kez zam gören ve en az Philip Morris grubu kadar rağbet gören Japan Tobacco International (JTI), son fiyat güncellemesini 2 Temmuz'da yaptı. Bu artış ÖTV'ye uygulanan yüzde 10 artırımla bağlantılıyken, Ağustos için firmadan herhangi bir duyuru gelmedi. 

Temmuz 2022'deki fiyat listesine göre Japan Tobacco International (JTI) ürünleri 28 TL ile 27,5 TL arasında satılıyor. Bu markanın en pahalı ürünü de 100'lük kıyılmış tütün. JTI'nın 100'lük tütünü 48 TL'den işlem görüyor. 

Philip Morris'e uygulanması gündeme gelen 3 TL'lik artış 1 Ağustos'ta gerçekleşirse, benzer bir güncellemenin JTI grubuna da yansıtılması tahmin ediliyor.

BRİTİSH AMERİCAN TOBACCO (BAT)

Londra merkezli British American Tobacco, Philip Morris'le birlikte Türkiye pazarının en çok rağbet gören markaları arasında yer alıyor. 6 aylık zaman zarfı içerisinde 4 kez zam uygulayan BAT, 22 TL'lik ürününü 28 TL'den satar hale geldi.

Bu firmanın ürünlerindeki fiyat aralığı da 27,5 TL ile 31 TL arasında değişiklik gösteriyor. Son zammı JTI'dan 2 gün sonra, 4 Temmuz'da uygulayan BAT için Ağustos ayı için fiyat güncellemesine yönelik bir paylaşım yapılmadı. Benzer şekilde Türkiye Tekel Bayileri Platformu da değişikliğin şimdilik netleşmediğini belirtti.

ÖTV FARKI TEMMUZ'DA YANSITILDI

27 Mayıs tarihli Resmi Gazete ekinde sigara ve alkollü içeceklerdeki Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırıldığı duyurulmuştu. Buna göre tütün ürünlerindeki ÖTV'nin yüzde 10 oranında yükseltilmesi kararlaştırıldı.

Böylece sigaradaki ÖTV tutarı 1,69 TL seviyesine çıkmıştı. Ancak Philip Morris; Japan Tobacco International ve British American Tobacco gibi firmalar, asgari maktu tutarı vergisi (0,78 TL) ile ÖTV'deki artışı Temmuz ayında yansıtmıştı. 

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi