Orman Mühendisleri Odası'ndan 'çınar ağacı' raporu: İBB pek çok yanlış yaptı!

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, İstanbul’daki anıtsal nitelikteki çınar ağaçlarının kuruması ve ölümlerine sebep olan hastalıklar ile bunlara karşı alınması gereken tedbirler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

GİRİŞ 10.08.2022 17:20 GÜNCELLEME 10.08.2022 20:41
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, İstanbul’un Dolmabahçe ve Çırağan Caddeleri olmak üzere diğer bazı cadde ve parklarında peyzaj açısından önemli bir yere sahip anıtsal nitelikteki çınar ağaçlarının kuruması ve ölümlerine sebep olan hastalıklar ile bunlara karşı alınması gereken tedbirler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Haber7’ye konuşan Türkyılmaz, “İBB yönetimi, son iki yıl içerisinde Çırağan Caddesinde kesilen 112 Adet çınar ağacına yönelik yapılan açıklamada, ağaçların kansere yakalandığı ve devrilme riskine karşı kesildiğini belirtmiştir. Ancak yapılan inceleme ve değerlendirmelerde bu 112 çınar ağacının ne kadarının çınar kanseri hastalığından ne kadarının da başka sebeplerden kuruduğu veya ne kadarının tedavi edilerek yaşatılabileceği ile ilgili özellikle konu uzmanları tarafından yapılmış yeterli sayıda bilimsel çalışmanın olmadığı ortaya çıkmıştır. Görülüyor ki kuruduğu için kesildiği iddia edilen 112 adet çınar ağacının kesimi, aceleye getirilmiş, tedavi edilip edilemeyeceği üzerinde bilimsel bir çalışma ve değerlendirme yapılmamıştır. Bu tür çalışmalarda mutlaka konunun uzmanlarından destek alınması gerektiğini dikkatlerinize sunuyoruz.” açıklamasında bulundu.

RAPOR HAZIRLANDI

Söz konusu ağaçlarla ilgili Orman Mühendisleri Odası, Ormancılık Politikalar ve Bilim Kurulunca “İstanbul’un Dolmabahçe ve Çırağan Caddeleri Olmak Üzere Değişik Park ve Caddelerinde Anıtsal Nitelikteki Çınar Ağaçlarının Kurumasına ve Ölümlerine Neden Olan Hastalıklar ve Bu Hastalılara Karşı Alınması Gereken Tedbirlerle İlgili Alt Komisyon Kararı” raporu hazırlandı.

PEK ÇOK YANLIŞ YAPILDI

Konusunda uzman; 2 profesör, 1 doktor, 2 uygulamadan gelen uzman olmak üzere toplam 5 Orman Mühendisinden oluşturulan komisyonca hazırlanan raporda; “Çınar ağaçlarının hastalık gerekçesiyle kesilmesinde gösterilen hassasiyetin hastalığın tedavisinde ve yayılmasına karşın gösterilmediği, hastalıklı ağaçların kesilmesi, taşınması, artıkların yok edilmesi konusunda pek çok yanlışlıkların yapıldığı ve yapılmakta olduğu görülmüş, kesilen çınar ağaçlarının yerine aynı türdeki çınar ağaçlarının dikilmesi de bunun en açık örneklerinden bir olarak karşımıza çıkmıştır.” denildi.

Başkan Türkyılmaz, Odamız Ormancılık Politikalar ve Bilim Kurulunca hazırlanan raporun İBB yönetimine idari, teknik ve bilimsel verilerle hareket etmesi için yazılı olarak gönderildiğini ifade ederek konunun takipçisi olacaklarını açıkladı.

https://video.haber7.com/video-galeri/217103-orman-muhendisleri-odasindan-cinar-agaci-raporu-ibb-pek-cok-yanlis-yapti-yapmaya-devam-ediyor

KAYNAK: HABER7
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 56
  • A.BiÇER 1 yıl önce Şikayet Et
    Mesele ağaç değil, hâlâ anlamadın mı?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yerlerine aynı tip ağaç mi dikmişler. Çok ayıp etmişler. Dinozor heykeli dikselerdi. Kaldırımda ağaç bu kadar olur, hepsinin dalları çürüyüp yollara düşüyordu. İyi yaptı, ağaçları gençleştirdi. Kabahat, asırlık çınarlar önemliyse, oralara yol açanlarda koruma altına alsalardı bölgeyi. kapatsalardı yolları. Ama yapamazlar imkansız, mecburen ağaçları gençleştireceksin. Bu arada İBB daha önce açıkladı, hastalığa dirençli türleri dikiyoruz diye.
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Orman yakandan ne farkı kaldı. Yaş kesenin başı kesilir sözünün gerçekliğini yakında görürüz
    Cevapla
  • sevgi 1 yıl önce Şikayet Et
    iftira kuru iftira . yapmamışlardır. yaptılarsa bile CHP'den ve imamoğlundan habersiz yapılmıştır. devlet arasın bulsun!?....... CHP yi de imamoğlunu'da ben seçmedim. seçenlere iftaf olunur.
    Cevapla
  • Eco 1 yıl önce Şikayet Et
    Gezici ler nerdesiniz sizi gidi hainler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!