Yeni anket yayımlandı! Çıkan sonuçlar dikkat çekti, Saadet Partisi'ne kötü haber...

2023 seçimlerine yaklaşık 10 ay gibi bir zaman kalırken anket şirketleri yeni çalışmalarını tek tek açıklıyor. ASAL Araştırma Şirketi 26 ilde yaptığı anket çalışmasında dikkat çeken sonuçları yayımladı.

GİRİŞ 19.08.2022 17:28 GÜNCELLEME 19.08.2022 17:28
Bu Habere 271 Yorum Yapılmış

ASAL Araştırma Şirketi, 9-15 Ağustos 2022 tarihleri arasında İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kırıkkale, Kayseri, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin dahil toplamda 26 ilde yaptığı anket çalışmasında vatandaşlara, "Bu pazar genel seçim olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" sorusunu yöneltti.

CUMHUR İTTİFAKININ OYU YÜZDE 44.4

Ankete göre, Kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur İttifakı'nın ortağı AK Parti yüzde 35.5 oy toplarken ittifakın diğer üyesi MHP ise yüzde 8.9 oy aldı. Böylece Cumhur İttifakı'nın toplam oy oranı yüzde 44.4 oldu. Aynı araştırma şirketinin Temmuz ayı anketinde AK Parti'nin oyu yüzde 34.0 olarak ölçülmüştü.

MİLLET İTTİFAKININ OYU YÜZDE 37.3

Millet İttifakı'nın ortağı CHP yüzde 25.7 oy alırken ittifakın diğer ortağı İYİ Parti ise yüzde 11.6 oy topladı. Böylece Millet ittifakının toplam oy oranı yüzde 37.3 oranında kaldı.

GELECEK VE DEVA PARTİLERİNİN TOPLAM OYU YÜZDE 2.4

Ankette, HDP yüzde 10.1 oy alırken, Ali Babacan'ın genel başkanı olduğu DEVA Partisi yüzde 1.6 ve Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanı olduğu Gelecek Partisi ise yüzde 0.8 oy aldı.

YENİDEN REFAH PARTİSİ'NİN OYU SAADET PARTİSİ'NDEN YÜKSEK

Ankette, Milli Görüş'ün kurucusu Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan'ın genel başkanı olduğu Yeniden Refah Partisi yüzde 1.1 oy alırken, Saadet Partisi yüzde 0.9 oy aldı.

ZAFER PARTİSİ YÜZDE 1.3, MEMLEKET PARTİSİ YÜZDE 0.8

Ankette, Ümit Özdağ’ın genel başkanlığını yaptığı Zafer Partisi'nin oyu yüzde 1.3 oy alırken, Mustafa Sarıgül’ün genel başkanı olduğu Türkiye Değişim Partisi yüzde 0.9, Muharrem İnce’nin genel başkanı olduğu Memleket Partisi yüzde 0.8 oy alırken, Büyük Birlik Partisi’nin de yüzde 0.8 oy aldığına yer verildi.

BU PAZAR GENEL SEÇİM OLSA HANGİ SİYASİ PARTİYE OY VERİRSİNİZ? (KARARSIZLAR DAĞITILMADAN ÖNCE)

AK Parti: %28.2

CHP: %20.4

İYİ Parti: %9.2

HDP: %8.0

MHP: %7.1

DEVA Partisi: %1.3

Zafer Partisi: %1.0

Yeniden Refah Partisi: %0.9

Türkiye Değişim Partisi: %0.7

Saadet Partisi: %0.7

Gelecek Partisi: %0.6

Büyük Birlik Partisi: %0.6

Memleket Partisi: %0.6

Kararsızım: %7.2

Oy kullanmayacağım: %6.4

Cevap yok: %7.1

KARARSIZLAR DAĞITILDIKTAN SONRA

AK Parti: %35.5

CHP: %25.7

İYİ Parti: %11.6

HDP: %10.1

MHP: %8.9

DEVA Partisi: %1.6

Zafer Partisi: %1.3

Yeniden Refah Partisi: %1.1

Türkiye Değişim Partisi: %0.9

Saadet Partisi: %0.9

Gelecek Partisi: %0.8

Büyük Birlik Partisi: %0.8

Memleket Partisi: %0.8

EDAR'IN ANKETİNDE BAŞKAN ERDOĞAN AÇIK ARA FARK ATTI

Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür de köşesinde kaleme aldığı yazısında EDAR Siyasal Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı son anket çalışmasını paylaştı.

EDAR araştırmasında "Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa, kesin oy vereceğiniz aday kim olur?" sorusuna yüzde 43.7 ile Başkan Erdoğan ilk sırada yer alırken onu yüzde 21.6 ile Mansur Yavaş takip etti.

İşte Mahmut Övür'ün yazısındaki ilgili kısım;

Elimde EDAR Siyasal Araştırmalar Merkezi'nin, ağustos başında 22 şehirde ve 2270 kişiyle yüz yüze yaptığı bir araştırma var. İlk soru, halkın yaşadığı en önemli sorunla ilgili.
Verilen cevaplarda fiyat artışları yüzde 34.8 ve göçmenler yüzde 11.8'le ilk sırada.
"Peki, bu problemleri kim çözer?" diye sorulduğunda halkın yüzde 32.9'u Cumhurbaşkanı Erdoğan diyor.

İkinci olarak insan ya "Ben adayım" diye bas bas bağıran Kemal Kılıçdaroğlu'nu ya da 6'lı masanın ekonomiyi teslim edeceği Ali Babacan'ı bekliyor. İkisi de değil, halk yüzde 15.6'yla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı işaret ediyor. Gerçi o da ancak Başkan Erdoğan'ın yarısı kadar ilgi görüyor ama yine de hiç konuşmadan bu oyu alması başarı. Konuşursa tılsımı bozulur mu bilemem ama bu sonuç muhalefet açısından ibret verici.

Sadece şunu söylemekle yetinelim: Kılıçdaroğlu'nun çözeceğini inananların oranı CHP'nin oyunun bile çok çok altında; yüzde 10.6...

Gelelim, "Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa, kesin oy vereceğiniz aday aşağıdakilerden hangisi olur?" sorusuna.

İlk sırada yüzde 43.7 ile Başkan Erdoğan var. Onu yine Mansur Yavaş takip ediyor; yüzde 21.6... Kılıçdaroğlu 14.5, Akşener 5, Ekrem İmamoğlu yüzde 4.5. Geriye kalanlar arasında yıldızı yükselen tek isim; yüzde 2.2 ile Fatih Erbakan...

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 271
  • Bülent Altun 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz yok saymaya devam edin öyle bir tokat yiyeceksinizki ii yıldızları sayacaksınız.
    Cevapla
  • La edri 1 yıl önce Şikayet Et
    Akp nin en büyük rakibi hiç bir parti ya da ittifak değil, enflasyon ve kurdaki yükseklik
    Cevapla
  • SEÇİMİ BİLEN 1 yıl önce Şikayet Et
    Haz. 2023 de iyi parti % 9 hdpkk % 7 chp % 24 deva ve gelecek % 2 oy alır...
    Cevapla
  • İZMİR 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha iyi günleri başlarındaki malum hala bunu görmeyen 0,8 varya ONLARA üzülüyorum
    Cevapla
  • grayz 1 yıl önce Şikayet Et
    Aslinda bu 6 tili.masayi birkez iktidar yapmaliki unutulanlar guncellensin bu insanlara ders olur sonrasinda 2 ay icinde erken.secim.olur bu arada akdenizi egeyi yunan verir suriyeden libyadan cikariz baykari yargilariz tb2 yi yaptj diye nasilsa turkiyeye kimse saldirmaz S400 leride geri veririz amerikani sesi radyosu 6 li masa yapar bunlari
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran ve İsrail'den yüzyılın tiyatrosu - Gazete manşetleri
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi