Aşırı sıcaklara karşı uzmanlardan 7 öneri

Son günlerde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle nem oranı da arttı. Uzman isim bu konuda 7 öneri verirken bugünkü hava durumu tahminleri de paylaşıldı. 10 ile turuncu ve sarı kodlu uyarılar yapıldı.

Aşırı sıcaklara karşı uzmanlardan 7 öneri
Aşırı sıcaklara karşı uzmanlardan 7 öneri
GİRİŞ 24.08.2022 11:26 GÜNCELLEME 24.08.2022 11:32

İstanbul ve çevresinde yüzde 80’leri aşan nem oranının yüksekliği, çocuklar ve yaşlılarla birlikte; kalp, astım, diyabet gibi kronik rahatsızlığı olanları da olumsuz etkiledi.

Aşırı nem ile birlikte su ve tuz kaybının kanın pıhtılaşma oranında değişikliklere neden olarak kalbin çalışmasını etkileyeceğine dikkat çeken uzmanlar, kalbin daha çok çalıştığı sıcak ve nemli havalarda bol bol sıvı tüektilmesini ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmasını salık veriyor.

Acıbadem Dr. Şinasi Can Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu, “Kronik hastalığı olanlar; ileri yaştakiler, kalp yetmezliği, kronik böbrek yetersizliği, hipertansiyon, diyabet ve KOAH hastaları”nın risk grubunda yer aldığını belirterek “Bu kişiler terleme mekanizması ile vücut ısısını dengede tutmayı başaramayabilirler ve ciddi sorunlara maruz kalabilirler. Üstelik nem oranı yükseldiğinde, terleme oranı da artarsa bu dengeler daha çabuk bozulur. Ayrıca insülin, kan şekeri düşürücü, tansiyon ilaçları, idrar söktürücü gibi kronik hastalıklarda kullanılan ilaçların vücuttaki etki mekanizmasında ciddi değişiklikler yaşanır. Örneğin kış aylarında kan şekerini dengeleyen insülin dozu sıcaklarda çok daha etkili olur ve kan şekerini önemli oranda düşürebilir. Kışın dengede tutulan tansiyon hastalığı, yaz ayında aynı dozda ilaç kullanılsa bile tuz kaybı nedeniyle hayati sorunlar doğurabilir.” uyarılarını sıraladı.

AŞIRI SICAĞA KARŞI 7 ÖNERİ

Enfeksiyonlarına karşı tedbir alın: Ani sıcak soğuk ortam değişikliği nedeniyle yaz gribi, farenjit,boğaz, bademcik ve sinüzit hastalıkları daha çok görülüyor. Bu hastalıklara karşı, kapalı mekanlarda hastalarla yan yana bulunmamaya özen gösterin.

Güvenli gıda tüketin: Sıcak hava balık, tavuk, yumurta, mayonez, peynir, dondurma ve buz gibi bazı besinlerin içinde çabucak zararlı mikropların üremesine yol açıyor. Bu besinlerin alınmasıyla ağır kusma, ishal ve bulantı gelişebiliyor. Oluşabilecek riskleri düşünerek temiz ve güvenilir gıda ile beslenmeye önem vermek gerekiyor.

Seyahat ishaline karşı probiyotik alın: Seyahat ishalini engellemek için ilkbahar sonunda probiyotik desteği alınabilir. Ayrıca çeşme suyu ile değil temiz suyla üretilmiş buz kalıpları tüketilmeli.

Şemsiye ve şapka kullanın: Uzun saatler kızgın güneşte kalındığında güneş çarpması yaşanabilir. Yazın açık renk veya beyaz renkler tercih edilmeli, terleme yapmayan ve vücudu serin tutan giysiler giyilmeli, gerektiğinde şemsiye ve şapka kullanılmalı.

Su ve tuz dengesini koruyun: Tuz kaybı çocuk ve yaşlılarda kritik sorunların da nedeni. Tuz kaybında ilk evrede kişilik bozukluğu, uyku hali, halüsinasyon, oryantasyon bozukluğu, tansiyon, şeker değişkenliği, kalp ritim bozukluğu görülebiliyor. Su, tuz ve mineral içeren yaz meyvelerini tüketmeli.

Klima çalışırken odayı havalandırın: Klimaların, kas tutulmaları, nezle ve en önemlisi klimaya bağlı akciğer zatürresine neden olabiliyor. Klimanın olduğu odayı gün içerisinde havalandırmak faydalı olacaktır.

Yaz depresyonu belirtilerine dikkat edin: Eğer kendinizde daha fazla uyumak isteği, sık sık yorgunluk ve halsizlik hissediyorsanız, dikkat! Bu belirtiler yalnızca sıcakların etkisiyle değil, yaz depresyonuyla ilgili olabilir.

KAYNAK: CNN TÜRK
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık