Yunanistan S-300'ünden Türk jetlerine radar kilidi atıldı!

Görev uçuşundaki Türk jetlerine, Yunanistan S-300 hava savunma sistemi tarafından radar kilidi atıldı. MSB kaynakları, Yunanistan'ın radar kilidi atmasının "düşmanca hareket" olduğunu söyledi.

Yunanistan S-300'ünden Türk jetlerine radar kilidi atıldı!
Yunanistan S-300'ünden Türk jetlerine radar kilidi atıldı!
GİRİŞ 28.08.2022 10:31 GÜNCELLEME 28.08.2022 11:18
Bu Habere 404 Yorum Yapılmış

Görev uçuşundaki Türk jetlerine, Yunanistan S-300 hava savunma sistemi tarafından radar kilidi atıldı. 

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16’ların 23 Ağustos’ta Ege ve Doğu Akdeniz’de uluslararası hava sahasında gerçekleştirdiği görev uçuşları sırasında müttefiklik ruhuyla bağdaşmayan büyük bir olay yaşandı.

Görevdeki Türk jetleri, Girit Adası’nda konuşlu Yunanistan’a ait Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından taciz edildi. S-300 sistemine ait hedef takip ve füze güdüm radarı Rodos Adası batısında 10 bin feet irtifada keşif görevindeki F-16 ‘ya yerden havaya füze kilidi attı.

"DÜŞMANCA HAREKET"

Taciz bir süre devam ederken yaşanan olay, Yunanistan’ın söz konusu bataryaları aktif olarak kullandığını da ortaya çıkardı. Uçaklar bu düşmanca harekete rağmen planlı görevlerini tamamlayarak üslerine emniyetle döndü.

Füze radar kilidi atılmasına yönelik olayların NATO Angajman Kuralları sistemine göre “düşmanca hareket” olarak ifade edildiği vurgusu yapan güvenlik kaynakları, Türkiye’nin bölgesel hava savunmasını ve güvenliğini daha etkin hale getirmek maksadıyla S-400 sistemi tedarik etmesinin ardından bazı NATO ülkeleri ve ABD tarafından gösterilen tavrı hatırlattı.

Yunanistan’ın söz konusu sistemin bir önceki versiyonunu 23 sene önce tedarik ettiğine dikkati çeken kaynaklar, NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına Rus yapımı S-300 sistemi ile kilit atmasının NATO’nun müttefiklik ilkelerine aykırılı olduğu ve batı ülkelerinin bu konuda çift taraflı bir politika sergilediği değerlendirmesinde bulundu.

YUNANİSTAN İLK DENEMEYİ 2013'TE YAPTI

Rus yapımı S-300 sistemi 1997-1998 yıllarında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından Kıbrıs’a konuşlandırılmak istenmiş ancak Türkiye’nin itirazları sonrasında 1999 yılında Yunanistan’ın Girit Adası’na konuşlandırılmıştı.

Yunanistan’a ait S-300 Hava Savunma Sistemi, 4 sistem ve 8 fırlatma rampasından teşkil edilmiş olup füze menzili yaklaşık 80 mildir. Yunanistan, sistemin ilk denemesini 2013’teki “White Eagle” tatbikatında yapmıştı.

KAYNAK: TRT HABER
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 404
  • Sena 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriye'de n cikamadik her gun sehit veriyoruz suriyeyle iliskiler duzelmeli kurtulamadik
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    Amaç Türkiye'yi erkenden savaşa sokmak böylece kritik savunma sanayi projelerinin tamamlanmasını engellemek.
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    Amaçları Türkiye'nin kritik savunma sanayi projelerini tamamlamadan savaşa sokmak. Kızılelma İHA'sı ve yerli hava savunma sistemleri projelerinin hepsi tamamlanmalı önce.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunan s300 le bize kilit atsın bizde elimizdeki s 400 leri depoda paketinde tutalım niye aldın o zaman kardeşim madem kullanmayacaksın niye aldın tonla para yı niye verdin.yok arkadaş Erbakan gibi adam lazım ABD ye siyonizme be olursa olsun rest çekecek bi O vardı
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim amaç farklı,bizde kilitlemesini biliriz fakat bizim savaşa çekilmemiz isteniyor. Onların arkasında ABD var.
    Cevapla
  • Muğlalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Batı'nın propaganda mekanizması kuvvetlidir. Biz uçağımız düşürüldü desekde onlar kendi hikayelerini uydururlar. (Ukrayna benzeri) Ona göre bir strateji belirlememiz lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ronaldo eski takımını borçlu çıkardı! Servet değerinde tazminat
Gazze’ye giden ABD gemisinde büyük şok! Geri dönmek zorunda kaldı