Yangından hasar gören tarihi Camcılar Camii beş yıldır restore edilmeyi bekliyor

Fatih Sultan Mehmet devrinde inşa edilen, Sultan II. Abdulhamid döneminde yeniden yapılan ve üç ay önce yangında hasar gören Aksaray Camcılar Mescidi Camii'ni Fatih Belediyesi'nin 5 yıldır ibadete açması bekleniyor.

Yangından hasar gören tarihi Camcılar Camii beş yıldır restore edilmeyi bekliyor
Yangından hasar gören tarihi Camcılar Camii beş yıldır restore edilmeyi bekliyor
GİRİŞ 05.10.2022 17:20 GÜNCELLEME 05.10.2022 17:20
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İstanbul Aksaray'da bulunan ve fetih camilerinden biri olan Camcılar Mescidi, beş yıldır restore edilmeyi bekliyor. Fatih Belediyesi'nin sorumluluğunda olan cami, iki ay önce çıkan yangında hasar aldı ve tahribata açık bir şekilde bekliyor. Diğer taraftan İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği, (İSTED) Vatan Caddesi'nde üzerine acil kliniği inşa edilmek istenen, ancak İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla cami olarak tescil edilen Halil Attar Mescidi için de girişimde bulunuyor.

Camcılar Mescidi, diğer adıyla Gureba Hüseyin Ağa Mescidi' İstanbul'un fethinin ardından inşa edildi. 15. Yüzyıl Askeri teşkilatının dört bölük ağalarından, fetihte büyük yararlılıklar göstermiş, gureba-yı yemin ağası ünvanına sahip, şeyh Hüseyin Bin Şeyh Hasan tarafından yaptırıldı.

1783 yılında Aksaray'daki yangında yandı ve aynı yıl tekrar ihya edildi. Ancak 1832 yılında tekrar yanan cami, Sultan II. Abdulhamid devrinde bir kez daha yenilendi.

Ancak tarihi cami, bu kez de 1956 yılında yol yapım çalışması gerekçe gösterilere 54 camiyle birlikte ortadan kaldırıldı.

Son olarak cami, beş yıl önce (İSTED) girişimleriyle Fatih Belediyesi tarafından yeniden ihya sürecine girmişti. Ancak aradan beş yıl geçmesine rağmen ibadete açılmayan cami, iki ay önce çıkan yangında da ciddi hasar aldı.

Bu haliyle her türlü tahribata açık halde olan camiinin inşaat ve tefrişatının bir an evvel bitirilmesi, Osmanlı mirasına sahip çıkabilmemiz adına önem arz ediyor. Bu minvalde İSTED, Fatih Belediyesi'ne bşvurarak caminin ihyası adına geçici süreyle derneğe tahsil edilmesini talep etti.

Caminin aslına uygun projesini hazırlayan İSTED, caminin bir an önce restorasyona alınması gerektiğini söylüyor.

HALİL ATTAR CAMİİ DE İHYA EDİLMEYİ BEKLİYOR

Diğer taraftan daha önce üzerindeki endemik ağaçlar kesilerek Bezmialem Üniversitesi'nin bünyesine dahil edilerek üzerine acil kliniği inşa edilmek istenen tarihi Halil Attar Mescidi için de İSTED Fatih Belediyesi'ne başvuruda bulundu. İSTED, Halil Attar Mescidi, Namazgah ve Çeşmesi'nin ihyası amacıyla restitüsyon ve rekonstrüksiyon projelerinin tamamlanması için söz konusu arazinin geçici bir süreyle derneğe tahsis edilmesini talep ediyor.

Fatih'teki tarihi çeşme ve caminin üzerine acil kliniği inşa ediliyorFatih'teki tarihi çeşme ve caminin üzerine acil kliniği inşa ediliyor

Başvurunun kabul edilmesi durumunda Halil Attar Camii, Fatih Sultan Mehmet devrine ait İstanbul'un en eski 'çatal çeşmelerinden' biri olma özelliğine sahip çeşmesiyle ihya sürecine girecek.

KAYNAK: HABER7
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 3
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir an önce el atılmalı.Yakışmıyor...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Halktan camilerde yardım toplansın herşeyi devletten beklemeyin
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    yaziık bütün camları kırılmıs güvenlik zafiyeti var aksaray metrosu yanı olan cami..yanı basında fuhuş kimsesiz insanların meskeni olmus.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...