Bartın'daki Grizu zehirli mi, fiziksel mi kimyasal mı: Grizu patlaması nasıl önlenir?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yapılan açıklamalar neticesinde, Bartın’ın Amasra ilçesinde gerçekleşen maden ocağı patlamasının kaynağının ‘grizu patlaması’ olduğu öğrenildi. İşte, 40 vatandaşımızın yaşam savaşını kaybetmesine sebebiyet veren grizu patlaması hakkında merak edilen ayrıntılar…

Bartın'daki Grizu zehirli mi, fiziksel mi kimyasal mı: Grizu patlaması nasıl önlenir?
Bartın'daki Grizu zehirli mi, fiziksel mi kimyasal mı: Grizu patlaması nasıl önlenir?
GİRİŞ 15.10.2022 16:22 GÜNCELLEME 15.10.2022 16:24

Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen patlamanın kaynağı kamuoyu tarafından yakın mercek altına alındı. Yürek yakan kazanın yaşandığı bölge üzerinde ayrıntılı incelemeler yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 'grizu patlaması' olduğunu bildirdi. Peki, maden ocağında görevini yerine getiren 40 vatandaşımızın hayat mücadelesini yitirmesine neden olan Grizu patlaması nedir ve nasıl oluşur?

Bartın Maden Ocağı patlamasında bilinmeyen ayrıntılar: 40 canı bu sebepten kaybettik!Bartın Maden Ocağı patlamasında bilinmeyen ayrıntılar: 40 canı bu sebepten kaybettik!

Bartın Maden Ocağı'nda Gerçekleşen Grizu Patlaması Nedir ve Nasıl Oluşur?

Kimyasal faktörlerin etkisi sonucu ortaya çıkan Grizu, en basit şekliyle metan-hava karışımı olarak da isimlendirilebilir. Grizu patlamasının görülebilmesi için 3 faktörün birleşmesi gerekmektedir. Bunların ilki metan gazı, ikincisi oksijen ve sonuncusu ise karışımın patlamasına ortam hazırlayan bir kıvılcım yahut bir ısı kaynağıdır.  

%5 ve %15 arası metan ile havanın birleşiminden oluşan bu karışım, 650 santigrat dereceye geldiğinde 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir. Bu karışım ilk olarak ani şekilde genleşir, ilerleyen süreçte ise patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gazı sıkıştırır. Son olarak şiddetli tahribata ve yıkıcı sonuçlara yol açan patlama ile kendini gösterir. En şiddetli grizu patlaması ise havada %9-9.5 civarında metan bulunması halinde görülmektedir.

Bilhassa yaşlı kömür damarlarında risk derecesinin çok yüksek olduğu Grizu kaynaklı patlama riskinin önüne geçilebilmesi adına madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü önem teşkil etmektedir.

Kübra Yılmaz Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Kübra Yılmaz

Editör Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2017’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 2017’den beri Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Heniyye'nin torunlarının şehit olmadan dakikalar önceki görüntüleri paylaşıldı!
Başkan Erdoğan duyurdu! Gürcistan ile anlaşma sağlandı! Tüm dünyaya Filistin çağrısı