Bartın Maden Ocağı patlamasında bilinmeyen ayrıntılar: 41 canı bu sebepten kaybettik!

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde saat 18.45’te patlama gerçekleşti. -300 ve -350 kotunda meydana gelen ve AFAD, UMKE, itfaiye, çok sayıda sağlık ekibinin seferber olduğu Maden Ocağı patlamasında bilinmeyen detaylar...

Bartın Maden Ocağı patlamasında bilinmeyen ayrıntılar: 41 canı bu sebepten kaybettik!
Bartın Maden Ocağı patlamasında bilinmeyen ayrıntılar: 41 canı bu sebepten kaybettik!
GİRİŞ 15.10.2022 21:23 GÜNCELLEME 16.10.2022 06:46
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında meydana gelen patlamanın adından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olay yerine gitti. Maden ocağında toplamda 400 işçinin görev aldığı ve patlamanın 16-24 vardiyası arasındaki işçilerin faaliyet gösterdiği esnada gerçekleştiğinin bilgisine ulaşıldı. Aynı zamanda vardiyada 110 madencinin görev aldığı ve kritik noktada da 49 madencinin bulunduğu öğrenildi. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra şehit vatandaşlarımızın sayısının 26'dan 41'e yükseldiği bilgisi kaydedildi.

Bartın’da 40 cana mal alan Grizu Patlaması nedir? Amasra maden ocağında acı bilançoBartın’da 40 cana mal alan Grizu Patlaması nedir? Amasra maden ocağında acı bilanço

Maden Ocağı Patlaması Nerede ve Ne Zaman Gerçekleşti?

Elde edilen bilgiler doğrultusunda, Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağının -300 ve -350 kotunda 14 Ekim 2022 Cuma günü saat 18.45'te patlama gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı.

Bartın Maden Ocağı Neden Patladı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise patlamanın nedeni ile ilgili olarak, "Havalandırma tertibatı sağlıklı olarak çalışıyor, kısmı göçükler var. İlk değerlendirmeye göre grizu patlaması oldu. Bütün arama kurtarma ekipleri görev başında, herhangi bir eksiklik yok. İçeride bir devam eden yangın yok. Ama olumsuz bir şey gelişir, anında müdahale etmek icap eder, o maksatla bulunduruluyor. Şu anda net bir netice yok. Biraz önce ifade ettim, ilk değerlendirmeler grizu patlaması şeklinde" ifadelerini kullandı.

Grizu Patlaması Nedir ve Nasıl Oluşur?

Grizu, maden ocaklarının galerilerinde yer alabilen ve belirli düzeylerdeki metan gazı ile havanın karışması sonucunda patlayıcı özellik gösterebilen zehirli bir gaz türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha önce Soma maden kazasında görülen grizu patlamasının meydana gelebilmesi için asgari %12 oranında oksijen bulunması gerekir. Aynı zamanda, %5-16 metan oranına sahip olması halinde patlayıcı özellik kazandığı belirtilmektedir.

Bartın Maden Ocağı Kime Ait?

Bartın’ın Amasra ilçesinde ‘Grizu Patlaması’ görülen maden ocağı Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı bir işletmedir.

Bartın Maden Ocağı Nerede?

Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan maden ocağının tam adresi kayıtlarda, "Gömü 1 Nolu İşletmesi Çınar Yolu Mevkii No: 80/1, 74310 Amasra/Bartın" şeklinde geçmektedir.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Ne Zaman Kuruldu?

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), 1983 senesinde 96 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulmuştur. Kuruluş amacı, taşkömürü madenciliğidir. Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı 5 tane müessese bulunmaktadır. Bunlar ise Amasra Müessesesi başta olmak üzere Armutçuk Müessesesi, Kozlu Müessesesi, Üzülmez Müessesesi, Karadon Müessesesidir.

Bartın Maden Ocağı Patlamasında Ölü ve Yaralı Sayısı Kaç?

Bartın'daki patlamadan ötürü hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 41'a yükselmiştir. Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yapılan 26 şehidimizin açıklamasından akabinde 15 şehidimize daha ulaşılmıştır.

Maden Ocağı Patlamasında Hayatını Kaybeden Kişilerin İsimleri!

"Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Güldal Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya ve Rıdvan Acet."

 

Kübra Yılmaz Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Kübra Yılmaz

Editör Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2017’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 2017’den beri Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 10
  • M. Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin, biraz daha dikkat biraz daha tedbir lütfen..
    Cevapla
  • Caycumali 1 yıl önce Şikayet Et
    Ateş düştüğü yeri yakiyor.Devletimiz kesinlikle bu kardeşlerimizi yalniz birakmayacak.Giden canlarimiza .Rabbim mekanlarini cennet eylesin.Ailelerine sabirlar diliyorum
    Cevapla
  • madenci 1 yıl önce Şikayet Et
    7,5 sene Zonguldak Taşkömüründe çalistim. Bu havzalarda ozel sektorde olmayan Ferdi kurtarici maskeleri ve maske odalari mevcut. Her bir kömür uretim( ayak) hava cikislarinda 4 lu sensor grubu(ch4,o2, ısı,co) mevcut. 24 saat Gaz izleme odasindan izlenmekte. Ayrıca nezaretcilerde H2s,O2,co,ch4) olcer dedektorler var. Doga ile mucadele taşkömürü havzasi. Metan gazi bol, kömürün yanma riski yüksek. %5-15 arasi ch4 patlayici, ust oranlardada yanici. Co ise yanma esnasinda cikan gazlardan biridir. Kana baglanma hizi oksijenden 600 kat fazladir
    Cevapla
  • Mustafa Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Hacım onları boş ver de, bu patlama önlenebilir miydi sen ondan bahset. Avrupada böyle kazalar olmuyor mesela. Neden?
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    kömür maden ocaklarında yanıcı gaz olması büyük olasılık,ateşin üstüne bir sac levha koyup biraz kömür koyun,az ısınınca bir huni tutup huninin ağzına çakmağı çakın,az ısınan kömürün yanıcı gaz çıkardığını göreceksiniz.ve sanırım içine koku veren maddeler katılmadığı için madenciler kokusunuda alamıyor,belki gaz kaçağı alarrm cihazları faydalı olabilir.ayrıca madenlere oksijen tüpü,yiyecek gibi madelerin bulunduğu can kurtarma odalarıda yapılabilirse iyi olur,belki sığınabilen birkaç kişi hayatını kurtarabilir.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    İÇeride %18 CH4 metan olsa patlama olmaz...Neden böyle bir önlem alınmaz. Metan zehirli gaz değildir.
    Cevapla
  • petrolcü 1 yıl önce Şikayet Et
    güzel kardeşim bu senin dediklerinin hem âlâsı var hem de fazlası. teknolojik olarak sıcaklık, gaz, duman ve koku ile ilgili sensörler buralarda zaten standart cihazlar. kaçma odaları ve içinde lamba, maske ve oksijen tüpü vs. çeşitli malzemelerde var. Allahtan gelene boynumuz kıldan ince deriz. vade geldimi Allah bir senaryoyla bu işi yapar. Rabbim rahmetiyle muamele eylesin mekanı cennet olsun şehit kardeşlerimizin, geride kalanlarına sabr-ı cemîl ihsan eylesin inşaallah...
    Cevapla
  • Vurucu 1 yıl önce Şikayet Et
    allah rahmet yelesin allah yakınlarına sabır versin devletimiz buyuktür büyüklüğünü yapar ailelere yardımcı olur inşallah resie güveniyoruz açıkta bırakmaz o aileleri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'li restoran zincirleri KFC ve Pizza Hut'ın satışları düştü
Milli Eğitim Bakanı Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama