TAYFUN füzesinin özellikleri neler?

Önceki gün Savunma Sanayi Başkanlığı kontrolü altında Sinop açıklarına fırlatılan TAYFUN füzesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kısa menzilli balistik füzesi olarak kayıtlara geçti. Peki TAYFUN füzesinin özellikleri neler?

TAYFUN füzesinin özellikleri neler?
TAYFUN füzesinin özellikleri neler?
GİRİŞ 19.10.2022 16:01 GÜNCELLEME 19.10.2022 16:08
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Roket Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (ROKETSAN) bir süredir yapımını sürdürdüğü TAYFUN füzesinde sona gelindi. Cumhuriyet tarihinin ilk kısa mesafeli balistik füzesi olmasıyla tanınan bu yeni silahın test atışı bir önceki gün tamamlandı. Savunma Sanayi Başkanlığı kontrolü altında Rize-Artvin Havalimanı bölgesindeki TSK üssünden yapılan atış, hedefi tam isabetli olacak şekilde vurdu. İlk başarılı denemenin ardından da yabancı basın, manşete TAYFUN'u taşıdı. Peki TAYFUN füzesinin ne gibi özellikleri var? İşte, yerli ve milli silahımızın ordumuza sahada sunması beklenen avantajlardan birkaçı!

BALİSTİK FÜZE NEDİR?

20. Yüzyıl itibariyle askeri teknolojiler arasında yer alan balistik füzeler, denizden ve denizaltından ateşlenebiliyor. Çoğu zaman kısa mesafeli örneklerinin kullanıldığı bu silahlar, günümüz teknolojisinde kıtalararası menzile sahip.

Ateşlendikten sonra parabol bir çizgi izleyen balistik füzeler, önce atmosferin dışına çıkmakta; akabinde yerçekimi kuvvetini de alarak hedefini güçlü bir şekilde imha etmektedir.

TAYFUN füzesinin ateşlenme anından hemen önce çekilmiş bir fotoğraf

Yerçekimini arkasına alarak tekrar yeryüzüne inen balistik füzeyi imha etmek de tahmin edilebileceği üzere oldukça zor. Bu sebeple uzmanlar, bu ölümcül silahları uzaydayken imha edecek teknolojiler üzerinde yoğunlaşıyor. ABD ve Rusya'da olduğu bilinen anti-balistik füzelerin birim maliyeti oldukça pahalı ve ulaşılması bir hayli güç.

Kuzey Kore'den atılan bir füze

Diğer taraftan bu silahların menzili 300 kilometreden 5 bin kilometreye kadar değişiklik gösterebiliyor.

KAÇ TÜR BALİSTİK FÜZE VAR?

2022 yılı itibariyle askeri alanda kullanılan ve bu yönde geliştirilmiş 6 farklı balistik füze sisteminin olduğu düşünülmektedir. Bunlar şu şekilde:

  • Taktik Balistik Füze: 300 kilometre ve altındaki hedeflerde kullanılıyor.

  • Kısa Menzilli Balistik Füze: 300-1000 kilometre arasında tercih ediliyor.

  • Orta Menzilli Balistik Füze: 1000-3000 kilometrede çalışıyor.

  • Uzun Menzilli Balistik Füze: 3000-5500 kilometrede etkili olmaktadır.

  • Kıtalararası Balistik Füze: 5000 kilometre ve daha üzeri hedeflerde kullanılmaktadır.

  • Denizaltından Atılan Balistik Füze: Denizaltı vasıtalara veya hedeflere yönelik kullanılıyor.

Bunun dışında her balistik füzenin farklı platformlar üzerinden ve araçlarla atıldığı da bilinmektedir. Kullanılan araçlar ve platformlar da doğrudan füzeye yönelik bilgi veren faktörler arasındadır.

TAYFUN FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kısa menzilli balistik füzesi olmasıyla bilinen ve ROKETSAN tarafından geliştirilen TAYFUN'a dair henüz bir paylaşım yapılmadı. Fakat kullanılan platform ve araç (BMC 525-44 8X8) füzeye dair ipucu veriyor.

TAYFUN'un ateşlenmesinde kullanılan BMC marka araç

TAYFUN'un Rize-Artvin'den ateşlenip Sinop'taki bir hedefi vurması, onun 300 kilometre ile 1000 kilometre arasında çalışabildiğinin kanıtı. Üstelik hedefi tam isabetli şekilde vurması dikkate değer bir başka konu.

Bu durumun bir diğer faydası da, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine alınan ilk balistik füze olması. ROKETSAN'ın yıllardır üzerinde çalıştığı TAYFUN, artık TSK'nın silah opsiyonları arasında yer alacak.

BORA FÜZESİNDEN DAHA TEKNOLOJİK VE DAHA GÜÇLÜ

Yine ROKETSAN tarafından 2017'de hizmete alınan BORA füzesi, test aşamalarını tamamladıktan sonra TSK'nın envanterine alınmıştı. 2,5 ton ağırlığındaki bu füze, 80-280 kilometre menzilindeki atışlarda kullanılabiliyor.

BORA füzesi

Kısa atışa hazırlık süresi, düşük istenmeyen etki; her türlü hava şartlarında kullanım fırsatı ve aldatma ile karıştırmaya karşı çözümleri gibi özellikleri de mevcut. Ancak TAYFUN'un birçok açıdan BORA'dan daha ileri teknolojiye ve güce sahip olduğu düşünülüyor.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 16
  • Kayserili 1 yıl önce Şikayet Et
    O paraya 500 tane heykel yapılırdı, tüh yazık oldu
    Cevapla
  • Ahmet s 1 yıl önce Şikayet Et
    CHP ve yandaşları ne der biliyoruz Türkiye yi her yerde kötülemeye devam eden bir zihniyet bu yapılan teknolojieri toprağa gomecegini de çok iyi biliyoruz.Artik 50 sene geri kalmak değil ileriye koşma zamanı yola devam
    Cevapla
  • murat44 1 yıl önce Şikayet Et
    Tahmini kuş uçuşu mesafesi 450- 500 metre çıkıyor atılan yer ve gittiği yer arası.bu da komşu ülke içlerine kadar etki demektir
    Cevapla
  • azi 1 yıl önce Şikayet Et
    zilletin moreli bozulmustur,durmak yok yola daha iyisine kadar devam
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    CHP şimdi bir heykel yaparlar onun da açılışını törenle Kılıçdaroğlu yapar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!