10 bin anıt ağaç Bakanlığın koruması altında alındı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tarihe tanıklık eden yaklaşık 10 bin anıt ağacı koruma altın aldı. Akıllara CHP'li İBB'nin Beşiktaş'ta 112 çınar ağacını, Emirgan'da da 54 ağacı katlettiği geldi.

GİRİŞ 05.11.2022 11:50 GÜNCELLEME 05.11.2022 11:54
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tarihe tanıklık eden yaklaşık 10 bin anıt ağacın tescillenmesi ve bakımı konusundaki çalışmalarını sürdürüyor.

Bakanlığın resmî sosyal medya hesabından, “10 bin anıt ağaç Bakanlığımızca koruma altında. Zamana meydan okuyan ağaçlarımızı tescilliyor, bakımını yapıyor, koruyoruz. İşte Yeşil Bursa’mızın dillere destan İnkaya Çınarı da onlardan biri.” ifadeleriyle bir paylaşımda bulunulurken Bursa’da 2014 yılında koruma altına alınan 620 yaşındaki İnkaya Çınarı’nın da hikâyesinin anlatıldığı bir video yayımlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tarihi olaylara tanıklık eden ve geçmişle gelecek arasında kültürel bir miras olarak kabul edilen anıt ağaçların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarına devam ettiğini açıkladı. 

“10 BİN ANIT AĞAÇ BAKANLIĞIMIZCA KORUMA ALTINDA"

Bakanlık, resmî sosyal medya hesabından Bursa’da 2014 yılında koruma altına alınan 620 yaşındaki İnkaya Çınarı’nın da hikâyesinin anlatıldığı bir video yayımlayarak, video mesajında, “10 bin anıt ağaç Bakanlığımızca koruma altında. Zamana meydan okuyan ağaçlarımızı tescilliyor, bakımını yapıyor, koruyoruz. İşte Yeşil Bursa’mızın dillere destan İnkaya Çınarı da onlardan biri.” ifadeleri kullanıldı. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, zamana meydan okuyan yaklaşık 10 bin anıt ağacın rehabilitesinin yapıldığı vurgulanarak, bu tarihi ağaçların gelecek nesillere aktarılması noktasında çalışmaların sürdüğü ifade edildi. 

Açıklamada, Bursa’da bulunan İnkaya Çınarı’nın boyunun 37 metreyi aştığı ve genişliğinin de 3 metreyi bulduğu aktarılarak, çınarın Türkiye’nin fiziki olarak en büyük anıt ağacı olduğu belirtildi. 

Yıllara meydan okuyan ve Ulu Çınar olarak da bilinen İnkaya Çınarı ile ilgili açıklamalarda bulunan Tarihçi Aykan Özyürek, “İnkaya Çınarı, Ulu Çınar; adeta sema yapan bir Mevlevi derviş gibi kollarını açar ve size ‘Hoş geldiniz’ der. Ulu Çınar olarak bildiğimiz İnkaya Çınarı, Türkiye’nin fiziki olarak en büyük ağacı. 620 yaşında olması hasebiyle de anıt ağaç statüsüne kavuşmuştur. Çınar ağacı kökleri kuvvetli bir ağaç olması hasebiyle hem Bursa’yı hem de Osmanlı Devleti’ni simgeler. Osmanlı’nın kuruluşu bir rüya ile betimlenir. Osman Gazi, Şeyh Edebali’nin göğsünden çıkan bir ayın, kendi göğsüne girdiğini ve bir çınar ağacına dönüştüğünü, bu çınar ağacının 3 kıtaya yayıldığını, dallarının İstanbul Boğazı’na kadar uzandığını ve bir yaprak olarak düşerek İstanbul Boğazı’nda bir yüzüğe dönüştüğünü, tam yüzüğü alacakken rüyadan uyandığını anlatır. İşte bu rüyayı Osman Gazi o dönemki hocası ve manevi önderi olan Şeyh Edebali’ye aktardığında kendisini üç kıtaya yayılacak bir devletle müjdeler ve kendi neslinden biriyle de evleneceğini orada kendisine müjdelemiş olur. İşte çınar ağaçları, hem Osmanlı’yı hem de Bursa’yı temsil eder.” ifadelerini kullandı.

“ANIT AĞAÇLARIN TESPİT, TESCİL VE BAKIM SÜREÇLERI TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLÜYOR”

Anıt ağaçların tespiti, tescilli, bakımı ve ardından korunması çalışmalarını sürdüren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, şu bilgileri verdi:

“Bu tarihi ağaçların bakımı da belli aşamalardan oluşuyor. İlk olarak gövde ve tepe tacını oluşturan dalların üzerinde bulunan ökse otu, zararlı mantar, sarmaşık, tehlike arz eden dallar ve yabancı cisimler temizleniyor. Ağaçların ilaçlanması yapılarak çam katranı tatbik ediliyor. Ağaçta bulunan kovuk ağızları paslanmaz tel örgü ve koruyucu macun ile kapatılıyor. Daha sonra ağaçların kök çevresinde bulunan parke, asfalt, beton, plak, taş ve moloz gibi sert zeminler ve kaplamalar kaldırılıyor. Ağaçların sağlığını korumak ve devrilme, kırılma risklerine karşı ağaçlara destek işlemleri kapsamında kök çevresine toprak takviyesi, toprağın işlenmesi ve gübre takviyesi yapılıyor. Ayrıca toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla anıt ağaçların her birisi için tanıtım tabelaları yaptırılıyor.”

SÖZDE ÇEVRECİ İBB YÖNETİMİ TARİHE TANIKLIK EDEN AĞAÇLARA ACIMAMIŞTI

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi Beşiktaş Çırağan Caddesi'nde bulunan ve 'korumaya değer' konumunda olan 112 çınar ağacı kesmişti.

Kansere yakalandıkları gerekçesiyle köklerinden kesilen ağaçların gerekli tedbirler alınsaydı kurtarılabilir durumda oldukları da ortaya çıkmıştı.

İBB'nin asırlık çınar ağacı katliamına Çengelköy örneğiyle tepkiİBB'nin asırlık çınar ağacı katliamına Çengelköy örneğiyle tepki

CHP'li İBB'den Çırağan'dan sonra şimdi de Emirgan'da ağaç kıyımı! Ceza kesildiCHP'li İBB'den Çırağan'dan sonra şimdi de Emirgan'da ağaç kıyımı! Ceza kesildi

EMİRGAN'DA 54 AĞAÇ KESİLDİ

CHP yönetimi daha sonra da Emirgan Korusu'nda kesimine izin verilen ağaçların dışında 54 ağacı da kesmişti. Yasa dışı uygulama hakkında İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığına idari para cezası uygulanmıştı.

KAYNAK: AA, HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 12
  • AğaçSever 1 yıl önce Şikayet Et
    Uydurma bahanelerle güzelim sapasağlam ağaçların kesilmesinde emeği olan her sorumlu SORUMSUZ AĞAÇ KATİLLERİnin elleri ayakları kırılsın, beyni sulansın.
    Cevapla
  • havacıva 1 yıl önce Şikayet Et
    büyük şehir işini bilir karambola getirip keser olmalı cıva enjekte edip kurutur hastalandırır gene keser onlar için engel yok.daha önce kestikleri için dişe dokunur ne yapıldı kocaman bir hiç.
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi ağaçlar tescillenmeli. Yoksa chp belediyeleri ağaç bırakmayacaklar. Ne kadar çevreci örgütler varsa hepsi takip edilmeli. çünkü kötü amaçlarla kurulmuşlar ve kötü işler peşindeler.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Biraz geç kalındı,İBB bin yamyamları katletmeden alınsaydı keşke
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Beşiktaş'ta ve diğer yerlerde kesilen ağaçların yerine yenileri dikilsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Serik'te köpeklerden kaçan çocuk arabanın altında kaldı
'Ekrem İmamoğlu'na karşı Özgür Özel mi öne çıkartılıyor?'