Uzmanından zehirli mantar uyarısı: Ayırt etmek mümkün değil

Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzman Dr. Yusuf Güney “Mantarların zehirli olup olmadıklarına şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir, mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez” dedi.

Uzmanından zehirli mantar uyarısı: Ayırt etmek mümkün değil
Uzmanından zehirli mantar uyarısı: Ayırt etmek mümkün değil
GİRİŞ 07.11.2022 17:26 GÜNCELLEME 07.11.2022 17:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ordu’da son günlerde mantar zehirlenmelerinde artış yaşanırken, Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzman Dr. Yusuf Güney, bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Zehirlenmelerin özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olduğuna dikkat çeken Güney, doğadaki mantarların zehirli olup olmadığının ayırt edilemediğini, insanların kültür mantarı tüketmeleri gerektiğini aktardı.

“MANTARIN ZEHRİ HİÇBİR ŞEKİLDE YOK EDİLEMEZ”

Mantar zehirlenmesinin doğal alanda yetişen, yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluştuğunu kaydeden Güney, “Ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında artmaktadır. Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarına şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir. Mantarların yoğurtla beraber tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi, kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması, zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu anlamak mümkün değildir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir” dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

İlçe Sağlık Müdürü Güney, zehirlenme belirtisi olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri gerektiğini belirterek, “Sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishal, mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Daha sonra karaciğer, böbrek diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ve daha fazlası görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Çinliler doğadaki her tür mantarı tüketirken burada sadece kültür mantarı tüketin demek vizyonsuzluk değil de nedir? Kaldı ki Batı Karadeniz kırsalında herkes hangi mantarın yenip yenmeyeceğini iyi bilir. Kanlıcasından dilburanına hepsi tüketilir. zehirli mantarlara dokunulmaz. zehirli mantarı yiyenler muhtemelen şehir kültürüyle büyüyenlerdir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İzmir'de ortalık savaş alanına döndü!
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?