Kabus geri döndü: Mantardan bir ayda 5 ölüm!

Mantar zehirlenmesi vakalarının yeniden artış gösterdiği son bir ayda 50 vaka kayıtlara geçerken, 30 günde ölüm sayısı 5 oldu.

Kabus geri döndü: Mantardan bir ayda 5 ölüm!
Kabus geri döndü: Mantardan bir ayda 5 ölüm!
GİRİŞ 11.11.2022 14:16 GÜNCELLEME 11.11.2022 14:30

Özellikle ormanlık alanlardan toplanan mantarların tüketilmesi sonucunda zehirlenme vakaları yaşanıyor. Zaman zaman tehlikeli boyutlara varan zehirlenme oranları, mevcut süreçte yeniden artış trendine girdi.

Uzmanından zehirli mantar uyarısı: Ayırt etmek mümkün değilUzmanından zehirli mantar uyarısı: Ayırt etmek mümkün değil

Son olarak Sarıyer'de İstanbul Sarıyer'de topladıkları mantarları yedikten sonra zehirlenen Yusuf ve Feriza Yıldız çifti, olay günü hayatını kaybetti. Zehirlenme nedeniyle karaciğerini kaybeden Feriza Yıldız'a İstanbul Tıp Fakültesi'nde karaciğer nakli yapıldı. Yoğun bakımda tedavi gören Yıldız da kurtarılamadı.

Ntv'nin haberine göre ülkemizde bir ay içinde zehirli mantar sebebiyle 5 kişi hayatını kaybetti.

ZEHİRLİ MANTARI AYIRT ETMEK MÜMKÜN DEĞİL!

Artış gösteren zehirli mantar vakalarıyla ilgili konuşan Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzman Dr. Yusuf Güney, zehirlenmelerin özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olduğuna dikkat çekti. Güney, doğadaki mantarların zehirli olup olmadığının ayırt edilemediğini, insanların kültür mantarı tüketmeleri gerektiğini aktardı.

Mantar zehirlenmesinin doğal alanda yetişen, yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluştuğunu kaydeden Güney, “Ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında artmaktadır. Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarına şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir. Mantarların yoğurtla beraber tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi, kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması, zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez." dedi.

Güney, şöyle devam etti:

"Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu anlamak mümkün değildir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir.”

 

Mantardan zehirlenen 3 kişi hayatını kaybetti! 6 kişinin durumu kritikMantardan zehirlenen 3 kişi hayatını kaybetti! 6 kişinin durumu kritik

BU BELİRTİLERE DİKKAT

İlçe Sağlık Müdürü Güney, zehirlenme belirtisi olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri gerektiğini belirterek, “Sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishal, mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Daha sonra karaciğer, böbrek diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ve daha fazlası görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Sarıyer'de yediği mantardan zehirlenen bir kişi öldüSarıyer'de yediği mantardan zehirlenen bir kişi öldü

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...