Düzce depremi sonrası devlet bütün imkanlarıyla seferber oldu. Akıllara 1999 depremi geldi

Düzce'de 5,9'luk deprem sonrası Bakanlıklar, AFAD, Kızılay ve bütün kurumlar organize ve ivedilikle duruma hakim bir şekilde vatandaşlar için seferber oldu. Akıllara 1999 depreminde "Ecevit'i uyandırmaya kıyamadık" sözleri geldi.

GİRİŞ 23.11.2022 13:24 GÜNCELLEME 23.11.2022 17:34
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 5.9 büyüklüğünde, 6.81 derinliğinde deprem meydana geldi. Saat 04.08'de meydana gelen deprem İstanbul, Ankara, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Kocaeli, Bolu, Çankırı, Zonguldak ve Sakarya'da hissedildi. 

Depremde bir kişi hayatını kaybederken, 68 kişi de yaralandı.

BAŞKAN ERDOĞAN: SON 20 YILDIR BİNA ALTYAPIMIZI YENİLİYOR KURUMSAL KAPASİTEMİZİ GENİŞLETİYORUZ

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada kurumların, depremden etkilenen yerlerde gereken tespit ve telafi çalışmalarını yürüttüğünü belirterek, "Türkiye'yi depreme hazırlamak için son 20 yıldır TOKİ projelerinden kentsel dönüşüm faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazedeki çalışmalarla bina altyapımızı yeniliyor kurumsal kapasitemizi genişletiyoruz. Bu amaçla 2022'yi Deprem Tatbikat Yılı ilan ederek 94 binin üzerinde faaliyet yürütmüştük. Gölyaka depremi, hem deprem gerçeğinin ne kadar yakınımızda olduğunu hem de yürütülen çalışmaların hızlandırılması gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Rabb'im ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten, kazadan beladan muhafaza eylesin, beterinden korusun." dedi.

DÜZCE DEPREMİ, AFAD MERKEZİNDEN KOORDİNE EDİLİYOR

Ankara'daki AFAD Koordinasyon Merkezinde, depremin ardından, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde İçişleri Bakanlığı ve ilgili ekiplerin dahil olduğu 25 çalışma grubu görev alıyor. 24 saat esasın göre hizmet veren çalışma grupları, sahadaki personelle irtibat halinde, deprem bölgesindeki ihtiyaçların belirlenmesi ve karşılanmasına yönelik faaliyet yürütüyor.

Koordinasyon Merkezindeki yetkililer, ihtiyaçlara göre yönlendirme yapıyor, bölgeden anlık görüntüler bu merkeze iletiliyor.

BAKAN KURUM: ÇEVRE İLLERDEN TÜM EKİPLERİMİZİ DÜZCE'YE SEVK ETTİK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum deprem sonrası çevre illerden tüm ekipleri bölgeye sevk ettiklerini vurgulayarak "37 hasar tespit ekibimiz, 1 mobil laboratuvar aracı, 5 koordinasyon ve izleme aracımızla Düzce'de sahadayız. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Hızla hasar tespitleri tamamlayıp adımlarımızı atacağız." bilgisini verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ise Yapı işleri Genel Müdürlüğüne bağlı İzmir, Konya, Kayseri, Denizli ve Ankara'dan aralarında mühendis ve uzmanların yer aldığı 74 kişiden oluşan 37 ekibin Düzce'ye ulaşarak, sahada çalışmalara başladığı bildirildi.

BAKAN SOYLU DEPREM BÖLGESİNDE: 8 BİN KONUTTA HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Düzce'deki 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından kent merkezinde incelemelerde bulundu, sokakta bekleyişlerini sürdüren vatandaşlarla konuştu.

Bakan Soylu, "8 bin konutta özellikle Gölyaka'da hasar tespit çalışması yapılacak. Gerekli ekipler gönderildi. Valiliğin koordinasyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün koordinasyonunda gerekli taramalar yapılacak." dedi.

KIZILAY'DAN 100'DEN FAZLA UZMAN PERSONEL BÖLGEYE İNTİKAL ETTİ

Türk Kızılaydan yapılan açıklamada, Düzce'nin Gölyaka ilçesinde yaşanan depremin ardından Düzce, Ankara, İstanbul Afet Müdahale Merkezleri ile Bolu, Zonguldak, Yalova ve Sakarya Şube Başkanlıklarından 100'den fazla uzman personelin bölgeye intikal ederek, çalışmalara başladığı belirtildi.

Bölge şubelerinden de yüzlerce Kızılay gönüllüsünün Kızılay ekiplerine destek için sahaya çıktığı aktarılan açıklamada, bölgede 11 ikram aracıyla geceyi dışarıda geçirenlere beslenme ve sıcak içecek desteği verildiği, soğuktan etkilenmemeleri için de battaniye dağıtıldığı kaydedildi.

BAKAN YANIK: EKİPLERİMİZ KYK YURTLARI VE TOPLANMA ALANLARINDA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da "Düzce Gölyaka'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin etkilerini azaltmak amacıyla 5 araç 20 meslek elemanından oluşan 10 Psikososyal Destek Ekibi görevlendirdik. Ekiplerimiz KYK yurtları ve toplanma alanlarında vatandaşlarımıza destek verecek" açıklamasında bulundu.

1999 DEPREMINDE ECEVİT'I UYANDIRMAYA KIYAMAMIŞLARDI! 

Devlet 17 Ağustos 1999 depreminde vatandaşlarına karşı çok farklı bir imtihan vermişti. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'i yardımcıları uyandırmaya kıyamadığı için, Ecevit, deprem felaketinden saatler sonra haberdar olmuştu. Başbakan Ecevit konuyla ilgili yaptığı açıklamada birçok yerle telefon bağlantısının kurulamadığı ve hasar tespitinin henüz yapılamadı şekildeki ifadeleri döneme damgasını vurmuştu.

"HİÇBİR ŞEY BELLİ DEĞİL"

1999 yılında yaşanan ve binlerce kişinin evlerinden olmasına neden olan Gölcük depremini ile ilgili muhabirin sorusuna Beyazıt Öztürk "Yardım getiriyorsunuz, yardımın nereye gideceği belli değil. Çıkan cesetlerin nereye götürüldüğü belli değil, Kimin olduğu belli değil, sahibi belli değil, kafa bir yerde kol bir yerde. Çocuklar aç perişan anne-babalarını bulamıyorlar. Hastaneye gidiyor ama anası babası kim. nereye götürülüyor, hiç bir şey belli değil" cevabını vermişti. 

"UYANDIRMAYA KIYAMADIK"

Gece saatlerinde yaşanan 1999 depreminde Marmara adeta yıkılırken dönemin başbakanı Ecevit ise evinde uyuyordu. Depremin yaşandığını sabah vakitlerinde öğrenen Ecevit'in bu durumunu yardımcıları ise 'Uyandırmaya kıyamadık' gibi trajikomik bir cümle ile ifade etmişti.

"2 GÜN OLDU BURAYA KİMSE GELMEDİ"

Depremin üzerinden 48 saat geçmesine rağmen ne gelen vardı ne giden... Bırakın canlı bulmayı, ölülerini bile çıkaramayan depremzedeler isyandaydı.

DÖNEMİN SAĞLIK BAKANI: TUVALETİNİZİ CAMİYE YAPIN, DUŞU DENİZDE ALIN

Dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş kirlilikten şikayet eden vatandaşlara  ‘‘Tuvaletinizi camiye yapın, duşu denizde alın’’ çağrısı yapmış, Yunanistan'ın taze kan yardımı önerisini de ‘Saklayacak soğutucumuz yok’ gerekçesiyle reddetmişti.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 68
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Gençler bu gerçekleri bilmez ise Türkiye mizin geleceği karanlık. XYZ kuşak deyip geçiştirilecek bir konu değil. Okullarda bile bu geçmişler ders olarak anlatılmalı ivedilikle
    Cevapla
  • DERVİŞBABA 1 yıl önce Şikayet Et
    Beyler, bizim millet nankör. "Erdoğan gitsin de ülke batarsa batsın" diyen zihniyete bunu anlatmazsınız. Ancak şu an ki nesil 90 ları yaşayacak ki anlasın. Şu an ki neslin %80 i bilmiyor.
    Cevapla
  • Ayışığı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bize kimse o günleri ve CHP acziyetini unutturamaz şimdi boş konuşuyorlar ama oy verenlere Allah akıl fikir versin diyorum.
    Cevapla
  • konyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    utanmadan diyorlar ki 20 yılda ne değişti? sen körsen dünya batsa görmezsin ki, nankör herifler
    Cevapla
  • Türkmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Nereden nereye,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor