“İstanbul depremini tetikler mi” sorusunun cevabı ilk 48 saatte gizli

Maden Jeolojisi Yer Bilimleri ve Deprem Uzmanı Serkan İçelli, Düzce depreminin beklenen İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceğinin ilk 48 saatte anlaşılabileceğini söyledi.

“İstanbul depremini tetikler mi” sorusunun cevabı ilk 48 saatte gizli
“İstanbul depremini tetikler mi” sorusunun cevabı ilk 48 saatte gizli
GİRİŞ 23.11.2022 16:04 GÜNCELLEME 23.11.2022 16:55
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Serkan İçelli Düzce depremiyle ilgili yaptığı değerlendirmede bu depremin beklenen İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceğinin ilk 48 saat içerisinde yapılacak gözlemlerle anlaşılabileceğini ifade ederek, “Bugün bir deprem yaşadık, bu deprem saat 04.08’ de Düzce ilinde 10.6 kilometre derinlikte gerçekleşti. Deprem 6 büyüklüğünde meydana geldi. Bu deprem birçok ilde hissedildi. İnsanların aklına ‘ Marmara’da gerçekleşecek olan büyük deprem etkilendi mi?’ Sorusu geldi. Bu tetikleme mekanizmasının çalışması için yaklaşık 48 saat gözlemlememiz gerekiyor, bölgedeki lokasyonu takip etmemiz gerekiyor. Gözlemlerden sonra kesin bir cevap verebiliriz. Şuan sansasyonel haberler dolanabilir, bunlara kulak asamayınız. Benim kişisel görüşüm Marmara ve Kumburgaz havzaları kendi başlarına deprem üretebilecek potansiyeldeler. Havzalarda ortama 5.8 ve 6.2 enerji potansiyeli var ve bu bölgeler herhangi bir tetiklemeye ihtiyaç duymayacaklardır. Bu depremin haritasını 19 Ağustos tarihinde gösterdik. Hangi kırıkta hangi yırtılmanın olacağını, depremin büyüklüğüne kadar verdik” dedi.

“HENDEK İLE GÖLÇÜK ARASINDA SIKIŞMA VAR" 

İçelli, Hendek ile Gölçük arasında enerji sıkışması olduğunu dikkat çekerek, “Marmara denizindeki gerçekleşecek olan depremi tetiklemesine etkisi olmamasına rağmen Kuzey Anadolu fay hattı üzerindeki depremlerin batıya doğru kaçtığını da varsayarsak Hendek ile Gölcük arasında bir şıkıma var. Bu sıkışma Düzce depremiyle birlikte kontrol etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

BU DEPREM SİVAS'TA OLSAYDI NE OLURDU? 

İçelli, Düzce’de yaşanan depremin Sivas’ta gerçekleşmesi halinde önemli ölçüde yıkım gerçekleşeceğini vurgulayarak, “Sivas ve diğer illerde herhangi bir tetikleme olmayacaktır. Ama bugünkü deprem Sivas’ta veya da yakın merkezli bir yerde olsaydı çok can kaybımız olurdu ve enkaz altından çok vatandaş çıkarmış olurduk. Çünkü 1999’da Düzce’de birçok bina yıkıldı ve yerine yenileri yapıldı, şehir tekrardan kuruldu. Sivas’ta herhangi bir yenileme durumu yok. Binalar eski ve hala güçlendirilmedi. Buna benzer bir deprem yaşarsak bizim için hiç iyi olmayacak” ifadelerini kullandı.

DEPREMDE YAPILABİLECEK YANLIŞLAR 

İçelli açıklamasında deprem esnasında yapılabilecek yanlışlıklara da değinerek, “Bizler deprem hakkında insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Öncelikle deprem tatbikatını ailenizle birlikte yapın, evde mutlaka uygulayın. Eviniz enkaz haline gelse bile çocuklarınız ve aile fertlerinin nerede olduğunu bilirseniz onlara ulaşılmasını daha çabuk sağlarsınız. Deprem anında daha önceden belirlediğiniz yaşam üçgenlerinizden sakın ayrılmayın, kesinlikle merdivenlere ve balkonlara gitmeyin. Siz kaçmaya çalışırsanız ilk yıkılacak olan merdivenler, bu merdivenlerde ölürsünüz. Binanız sağlam kalsa bile merdiven enkazında hayatınızı kalırsınız, kesinlikle kaçmayın. Zaten o sarsıntı esnasında kapı gergiye gelip kasılmış olan kapıyı açılmayacaksınız. Kapı açılsa dahi elektrikler gideceği için merdiven boşluğuna düşebilirsiniz” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 5
  • Jeom. Behzat G. 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu haberdeki konu, Şubat-2006 yılında "Demokrat Kocaeli " gazetesinde ter alan haberimde anlattım. Sapanca golü ve "Batı Karadeniz" olarak işlendi. 1967 Mudurnu mg:6.7 depremin çatallanan uçlarından biri Akyazi/Sakarya ile Gölcük/Kocaeli arasındadır. Mudurnu ikinci kolu, Geyve ile İznik ve Gemlik hattında. (Jeoloji Müh. Behzat Gönül )
    Cevapla
  • Bedri fincancı 1 yıl önce Şikayet Et
    bir yıkamadınız şu İstanbul'u be, bir İstanbul depremidir gidiyorsunuz,merak etmeyin bol bol istiğfar tövbe edin,İstanbul'un altı temeli sağlam,istanbulun altında Allahın sevdiği kullar var merak etmeyin...
    Cevapla
  • İSTANBUL..34 1 yıl önce Şikayet Et
    chp li ekrem deprem tetbirlerini şimdiden almalıdır...
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu depremin devamı erzurum erzincan bilngol hattında olacak izleyin ve görün
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'tan afiyet isteyelim. Hayır de hayır gelsin başına der eskiler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap