Eskişehir'de cami için yıkım kararı! Tepki yağdı, yargıya taşındı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Hal Camii için yıkım kararı aldı. Karar,belediye meclisinde AK Parti ve MHP'nin itirazına rağmen kabul edildi. Haber7'ye konuşan AK Parti yetkilileri, yıkım kararını mahkemeye taşıdıklarını duyurdu.

Eskişehir'de cami için yıkım kararı! Tepki yağdı, yargıya taşındı
Eskişehir'de cami için yıkım kararı! Tepki yağdı, yargıya taşındı
GİRİŞ 06.12.2022 19:06 GÜNCELLEME 07.09.2023 16:24
Bu Habere 190 Yorum Yapılmış

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in ismini taşıyan bulvar üzerindeki Tepebaşı Hal Camii için yıkım kararı alındı. CHP’li üyelerin çoğunlukta olduğu belediye meclisinde, AK Parti ve MHP’li üyelerin ret kararına rağmen caminin yıkım kararı onaylandı.

Yeşil sarmaşıklarıyla meşhur olan Tepebaşı Hal Camii’nin yıkım kararına gerekçesi olarak, cami arsasında belediyenin küçük bir payının olması gösterildi.

Sarmaşıklarıyla meşhur olan Hal Camii, "Sarmaşıklı Cami" olarak şehrin nadide eserleri arasında yer alıyor.

CAMİYİ YIKIP BETON DİKECEKLER

Camiyle ilgili alınan yıkım kararı tepki topladı. Haber7'ye konuşan AK Parti Eskişehir İl Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Pınar Turhanoğlu, CHP’li belediye tarafından Hal Camii’nin olduğu alanda ticaret, turizm ve konut alanlarının yapılmak istendiğini söyledi.

AK Parti Eskişehir Yerel Yönetimler Başkanı Pınar Turhanoğlu

İl meclisinde oy çokluğuyla alınan kararı AK Parti grubu adına mahkemeye taşıdıklarını kaydeden Turhanoğlu, “İmar planının iptali yönünde dava açtık. Dava devam ederken müftülüğün de bu karara itirazı oldu. Müftülüğün itirazını da reddettiler. İtirazın reddini de hem camiye hem müftülüğe tebliğ ettiler.” dedi.

CAMİYİ YIKACAKLARININ İTİRAFI

Bu karar, bugün ya da yarın caminin yıkılacağı anlamına geliyor.” diyen AK Partili Turhanoğlu, vatandaşların yıkım kararına tepki gösterdiğini dile getirerek şunları söyledi:

“İnsanlar sosyal medyadan tepkilerini dile getirmesi ve sivil toplum kuruluşlarının açıklama yapmasını ardından CHP’li Tepebaşı Belediyesi bir açıklama yayınladı. Aslında imar planını yapan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi… Tepebaşı Belediyesi bir açıklama yayımladı. 'Biz camiyi, başka bir cami inşa etmeden yıkmayacağız.' diye. Bu aslında bir itiraf. ‘Biz eninde sonunda burayı yıkacağız’, anlamını taşıyor.”

“YANIBAŞINDAKİ ALAN YAPIYA UYGUN DEĞİLDİ TİCARETTEN REKREASYON ALANINA ÇEVİRDİLER”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce trafik yükünü azaltmak için aynı yerde rekreasyon alanı ilan ettiğini belirten AK Partili Pınar Turhanoğlu, “İddialar mantıksız. ESPARK’ın yanındaki bir alanı, burada çok trafik var diye ticaretten rekreasyon alanına çevirmişlerdi. İki adım ötesinde bulunan Hal Camii’ne dokunmadan, turizm tesis alanını büyütebilecekken onu ticaret alanına çeviriyorlar. Bunun herhangi bir mantığı yok.” ifadelerini kullandı.

“CEMAATE YETİP YETMEDİĞİNİ MÜFTÜLÜK MÜ BİLECEK BELEDİYE Mİ?”

Müftülüğün itirazına karşılık caminin cemaate yetersiz kaldığını öne süren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin mantıksız bir tutum sergilediğini dile getiren Turhanoğlu, “Müftülüğün ‘burası cami kalsın’ demesi karşılığında ‘Burası cemaate yetmiyor’ demesi çok mantıksız. Bunu belediye mi daha iyi bilecek müftülük mü daha iyi bilecek? Yetmiyorsa büyütmek yerine neden yıkıyorsun?” tepkisinde bulundu.

Eskişehirlilerin, caminin mevcut yerinde korunmasını istediğini kaydeden Turhanoğlu, “Caminin taşınması ikna edici gelmiyor. Siz bir kere bu camiyi yıkıp başka bir bölgeye ibadethane yaptığınız zaman aynısı olmayacak. Bu cami çok eski bir cami ve halkın hatıralarının olduğu bir ibadethane. Sarmaşıklarıyla da caddeyi süsleyen bir cami. İnsanlar buranın korunmasını istiyor.” diye konuştu.

“DAHA ÖNCE CAMİ İÇİN PARA TOPLADI, HALA O CAMİYİ YAPTIRMIŞ DEĞİL”

Büyükşehir belediyesinin daha önce de cami için para topladığını kaydeden AK Partili Turhanoğlu, “Burayı yıkıp başka bir yere cami yapılması inandırıcı değil. Büyükşehir belediyesi daha önce aylarca bilbordlarda ilan vererek şuraya cami yaptıracağım diyerek para topladı. Hala o camiyi yaptırmış değil. Yeni cami yapacağız demeleri inandırıcı ve ikna edici değil.” yorumunda bulundu.

CAMİ YIKILIRSA MAHALLELİ İBADETHANESİZ KALACAK

Emrivaki yapıldığını belirten Turhanoğlu, “Cami başka yere taşındığı zaman da buradaki mahalleli de ibadethanesiz kalacak. Bu caminin kaldırılacağı ne mahalleliye ne kaymakamlığa ne de müftülüğe sorulmuş değil.” ifadesinde bulundu.

BULVARDAKİ TEK CAMİ

Bulvara bakan başka bir cami olmadığını belirten Turhanoğlu, “Anlaşılan o ki, başkan bu bulvarda cami istemiyor” diye konuştu.

AK PARTİLİ BAŞKANDAN TEPKİ: DAVA AÇTIK, SONUNA KADAR TAKİPÇİSİYİZ

Yıkım kararının iptali için dava AK Parti grubunun dava açtığını açıklayan AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan şunları söyledi:

“1/5000 revizyon imar planlarında Tepebaşı ilçemizde bulunan Hal Camii’nin olduğu alanda ticaret-turizm alanı olarak yapılan düzenleme kararının yani bir başka deyişle yıkım kararının iptali için Eskişehir İdare Mahkemesi’nde dava açmış bulunuyoruz.

Yeni imar planlarıyla camii olarak belirlenen alana da camii yapılmasında büyük fayda var. Çünkü gelişen ve değişen nüfus yapısı itibariyle Hal Camii’ne de yeni yapılacak camiye de ihtiyaç olduğu açıktır.

Belediyeler yıkma değil, mevcudu bozmadan millete hizmet etme ve eser üretme yerleridir.  

Bu doğrultuda, hemşehrilerimizin dün olduğu gibi bugün de haklarını savunmaya devam edeceğiz. Davaların hukuki neticelerinin sonuna kadar takipçisiyiz.”

“KAÇAK OTEL İNŞASI İÇİN CAMİYİ YIKACAKLAR”

Kaçak otel inşa etmek için imar planı değişikliği yapıldığını belirten AK Partili İl Başkan Yardımcısı Hasan Burgaz, skandal karardan derhal vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Burgaz şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediyesi tarafından Eskibağlar bölgesinde “Sosyal ve Kültürel Tesis” için kamulaştırılan alana kaçak katlı otel inşa ediliyor ve imar planında değişiklik yapılarak kılıf dikiliyor!

Ancak..! Aynı imar planında yapılan değişiklik ile Hal Camii’nin bulunduğu alan ise ticaret-turizm alanına çevirilerek Camii’nin yıkılması ve taşınması talep ediliyor!

Müftülüğün “Camii’nin yıkılarak taşınması” kararına itiraz etmesi üzerine cevapları ise o kadar ilginç ki! Aynen şu ifade kullanılıyor: ‘Cemaatin dini vecibelerini yerine getirebileceği büyüklükte olmaması’

Dokunmadığınız bir ibadethaneler kalmıştı!

Toplum içerisinde infiale yol açacak bu karardan acilen vazgeçin..!”

TEPEBAŞI BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA: YIKACAĞIZ AMA YENİSİNİ YAPTIKTAN SONRA

Konuya ilişkin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin suskunluğu sürerken, Tepebaşı Belediyesi'nden açıklama geldi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Söz konusu Hal Camii, 1998 onaylı İmar Planında yol ve konut sahasına isabet etmektedir. Yine 2000 tarihli ve 2004 tarihli 1/1000 ölçekli imar planında yol ve konut sahasına isabet etmektedir. 2022 yılı 1/5000 ölçekli revizyon imar planında yol ve ticaret konut turizm alanına isabet etmektedir. Ayrıca Hal Camii’nin kendisine ait tapusu da bulunmamaktadır.

Buna rağmen söz konusu caminin fabrikalar bölgesindeki yerine inşaa edilmeden yıkılması kesinlikle söz konusu değildir. Bilgi sahibi olmadan Eskişehir halkına yanıltıcı bir şekilde bilgi vermek, eğitimci bir şahsa özellikle yakışmamıştır. Eskişehir kamuoyunun bilgisine, saygılarımızla sunarız.”

STK'LAR MEYDANA İNİYOR

Eskişehir Kardeşlik Platformu, Tepebaşı Hal Camii'nin yıkılmaması için eylem yapacak. 7 Aralık Çarşamba günü saat 14'te gerçekleştirilecek basın açıklaması ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yanlış kararından dönülmesi talep edilecek. "Camime Dokunma" eylemi Müdafaa-i İslam Hareketi ve Hicret Gençlik Derneği öncülüğünde gerçekleştirilecek.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 190
  • Nokta 1 yıl önce Şikayet Et
    Su zammı ile CHP li belediye ayağına kurşun sıktı yetmedi cami yıkacağız diyerek diğer ayağına kurşun sıktı yani seçimlerden umudunu kestiler
    Cevapla
  • Bir müsluman 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunun adı din düsmanligidir.Chp eskiden oldugu gibi cami dusmanidir.Ismer inönü zamaninu unutmadi bu millet.Ahir yapilan meyhane yapilan camileri unutmadi.Cami atıl ve uygunsuz oksa neyse diyecegim dr bu sarmasiklarin guzelligine bak hele.Bir de agac dostu olarak geciniyorlardi degil mi gezici chp liler.Bu camiyi akparti yikmalarina sessiz kalip izin verirse yaziklar olsun derim.20 yillik iktidarda chp gelip şu guzelim camiyi belediye ayagina yikabilirse bu ulkeyi chp yonetiyor deriz artik.
    Cevapla
  • Bir Anne 1 yıl önce Şikayet Et
    Eskişehir de yaşayan biri olarak hizmet yaptıkları yok bari camilerimize dokunmasın kar bıktık bu zihniyetten
    Cevapla
  • Eyüp 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim Vatanımızı, Milletimizi, Dinimizi, Vatan hainlerinin ve din düşmanlarının şerlerinden, hile ve desiselerinden korusun inşallah.
    Cevapla
  • esesli 1 yıl önce Şikayet Et
    yolu genişletmek için yolun ilerisindeki haller gençlik merkezinide yıkacağım derse mantıklı olmuş derim.sadece cami yıkımı taksim camisinin intikamımdan başka bir anlamı olamaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?