Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye küstah Selahattin Demirtaş çağrısı

Avrupa Konseyi, tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın "derhal tahliye edilmesi" yönündeki çağrısını tekrarladı. 6-7 Ekim olaylarını başlatan çağrıyı yapan Demirtaş, 2'si polis, 37 vatandaşın şehit olmasına yol açmıştı.

Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye küstah Selahattin Demirtaş çağrısı
Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye küstah Selahattin Demirtaş çağrısı
GİRİŞ 09.12.2022 23:29 GÜNCELLEME 10.12.2022 01:30
Bu Habere 155 Yorum Yapılmış

Bölücü terör örgütü PKK'ya destek veren Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, terör suçundan yargılandığı dava kapsamında cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tahliye edilmesi yönünde yeniden çağrı yaptı.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN TÜRKİYE'YE HADSİZ ÇAĞRI

Komite’nin 6-8 Aralık toplantısında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş hakkındaki "tahliye" kararının "derhal uygulanması" talep edildi.

Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir kararı paylaşarak şu sözleri sarf etti;

"AK Bakanlar Komitesi bir kez daha Selahattin Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesini ve aynı delillerle tekrar tutuklanmasına ilişkin AYM’nin 3 yıldır elinde beklettiği dosyada da AİHM kararındaki 18. madde tespitlerine uygun bir karar verilmesini istedi"

AİHM'İN PKK YANDAŞLIĞI

AİHM Büyük Dairesi de 22 Aralık 2020’de aldığı kararda, Türkiye tarafından temyize götürülen Selahattin Demirtaş kararını onamıştı.

BAŞKAN ERDOĞAN: AİHM'İN KARARI BİZİ BAĞLAMAZ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a yönelik kararına ilişkin, "AİHM'nin verdiği kararlar bizi bağlamaz. AİHM'nin bugüne kadar biliyorsunuz terör örgütüyle ilgili verdiği birçok karar var. Hepsi de aleyhedir. Onun karşılığında bizim de yapabileceğimiz birçok şeyler vardır. Biz karşı hamlemizi yaparız, işi bitiririz. Terörü gelip de Türkiye'de dizginleyen hiçbir zaman AİHM olmadı. Terör devam etti. Yine aynı şekilde şu anda terör devam ediyor. Faturasını, bedelini ödeyen Türk halkı." tepkisini göstermişti.

6-7 EKİM KANLI KALKIŞMASI ÜZERİNDEN 8 YIL GEÇTİ

HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun 8 yıl önce Kobani bahanesiyle aldığı karar doğrultusunda dönemin HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın çağrısıyla, başta Diyarbakır olmak üzere bölgede farklı kentlerde başlayan 6-7 Ekim olaylarının üzerinden 8 yıl geçti.

Bölücü terör örgütü PKK/KCK/PYD/YPG yandaşları tarafından Aynularab (terör örgütü PKK sözde "Kobani" diyor) bahanesiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iller başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde 6-9 Ekim tarihlerinde barikatlar kurulup yollar kesildi.

Olaylarda uzun namlulu silah, molotofkokteyli, havai fişek, taş ve sopalarla kamu binalarına ve araçlarına, vatandaşların evlerine, iş yerlerine ve araçlarına zarar verildi. Şiddet olaylarında 2 polis şehit oldu, Diyarbakır'da Kurban Bayramı dolayısıyla yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşının da aralarında bulunduğu 35 kişi hunharca katledildi, 435'i sivil, 326'sı güvenlik görevlisi 761 kişi yaralandı.

"ADAM ÖLDÜRME, YAĞMA, HIRSIZLIK, KONUT İHLALİ..."

Olaylar sırasında 37 "nitelikli adam öldürme", 29 "adam öldürmeye teşebbüs", 3 bin 777 "mala zarar verme", 25 "alıkoyma", 395 "hırsızlık", 15 "yağma", 308 "iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal", 13 "Türk bayrağını yakma, 7 "Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet" suçu işlendi.

Terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, Kur'an kursu, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluştu.

300 MİLYONUN ÜZERİNDE ZARAR VERİLDİ

Şiddet eylemlerinin devlete maliyeti 300 milyon liranın üzerinde olurken olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlandı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tesis edilen huzur ve güven ortamına zarar veren şiddet eylemleri, can ve mal kayıplarının yanı sıra sosyal yaşama, turizme ve ekonomiye ağır darbe vurdu.

YASİN BÖRÜ VE ARKADAŞLARININ CANAVARCA KATLEDİLMESİNE İLİŞKİN DAVA

Diyarbakır'daki izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 41 sanıktan 16'sı "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ile "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış müebbet, ikisi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, suça sürüklenen 6 çocuğu ise 110'ar yıl hapse mahkum etti. Sanıklara, "adam öldürmeye teşebbüs", "konut dokunulmazlığını ihlal", "terör örgütü propagandası yapmak" gibi suçlardan ayrıca ceza verildi.

Yasin Börü'nün öldürülmesine ilişkin dava, olay tarihinde Börü'nün 18 yaşından küçük olması nedeniyle yeniden görüldü.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma ilamında, Yasin Börü'nün olay tarihinde 18 yaşından küçük olduğuna dikkat çekilerek, "canavarca hisle öldürmek" suçundan mahkum edilen sanıkların bu suçu "çocuğa karşı" işlediğinin de değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Yeniden görülen davada, "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek çocuğu öldürme" suçundan 15 sanık birer kez ağırlaştırılmış müebbet, olay tarihinde 18 yaşından küçük 3 kişi ise 23'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir sanık ise beraat etti.

KANLI KALKIŞMAYA KARIŞAN 108 SANIĞIN YARGILANMASI SÜRÜYOR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 6-7 Ekim 2014'teki Kobani bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere ilişkin soruşturması kapsamında 20 Eylül 2019'da eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu'nun tutuklanmalarına karar verildi.

Soruşturma kapsamında, 25 Eylül 2020'de eski HDP milletvekillerinin de bulunduğu 82 zanlı hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. 7 ilde düzenlenen operasyonda terörle mücadele ekiplerince 20 zanlı yakalandı. Emniyetteki işlemlerin ardından sevk edildikleri adliyede mahkemeye çıkarılan şüphelilerden dönemin Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Can Memiş, Dilek Yağlı, Günay Kubilay, Zeki Çelik, Ali Ürküt, Pervin Oduncu, Alp Altınörs, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal ve İsmail Şengün tutuklandı, 3 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Eylemlere ilişkin Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile terör örgütü PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin aralarında bulunduğu bazıları firari 108 sanığın yargılanmasına Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.

Sanıkların ülke genelindeki bütün eylemlerden sorumlu tutulduğu iddianamede, sanıkların tamamının 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve süreli hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Yargılamalarda sanıklar Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse, Can Memiş ve Cihan Erdal'ın adli kontrol hükümlerince tahliyelerine karar verilmişti.

KAYNAK: HABER7, AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 155
  • Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    Haçlıların lejyonerleri tüm ortadoğudan kovulmalı.
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    Haçlılar ve onların lejyonerleri bölgemizden tamamen kovulmalı
    Cevapla
  • Gerçekler 1 yıl önce Şikayet Et
    AB meclislerinde Taliban milletvekilleri neden yok o zaman..!
    Cevapla
  • İslam Sancağı 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'da daha darbe yapmadan, yapma ihtimalleri olduğu için en az 25 kişiyi tutuklayan Avrupa konseyimi konuşuyor şimdi..
    Cevapla
  • Yilmaz yilmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Sizde cagri yapin avrupaya korkuyonuzmu Almanlar 25 Terror örgutu diye tutuklanan kisilere sizde serbest birakin deyin vatandaslik verin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'in savaş kararı sonrası ABD'den jet hızında açıklama: Dahil değiliz!
Tarih verip yalvardılar: Türkler geliyor, acil bizi tanıyın...