Yargıtay'dan teröre karşı hamle: HDP'nin devlet yardımı alan hesapları bloke edilsin

Son dakika haberine göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, bölücü terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı olan HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarının bloke edilmesini talep etti.

GİRİŞ 19.12.2022 18:19 GÜNCELLEME 20.12.2022 09:57
Bu Habere 182 Yorum Yapılmış

Son dakika haberleri... Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada, Anayasa Mahkemesinden partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulmasını talep etti.

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemli davada, Başsavcı Şahin'in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 gününü belirlemişti. Şahin, sözlü açıklaması öncesi Yüksek Mahkemeye bir talep gönderdi.

Talepte, HDP'nin terör örgütü ile organik bağının devam ettiği kaydedilerek, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulmasının istendiği öğrenildi.

Şahin'in talebi, Anayasa Mahkemesince değerlendirilerek karara bağlanacak.

Bakanlık pazarlığında evlat nöbeti detayı... 'CHP ve Altılı Masa HDP'ye söz vermiş'Bakanlık pazarlığında evlat nöbeti detayı... "CHP ve Altılı Masa HDP'ye söz vermiş"

15 ÜYENİN 10'UNUN OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLEBİLECEK

Başsavcı Şahin'in 10 Ocak 2023'teki sözlü açıklaması ve HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

KARAR, RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAK

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

5 YIL SÜRELİ SİYASİ YASAK

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamayacak.

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 182
  • Hamidiye Süvarisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok geç bile kalındı. Bu hainlere ve zalimlere tahammülümüz yok.
    Cevapla
  • Adnan 1 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa mahkemesi üyelerinin dürüstlüğünden şüpheliyim. Böylesine önemli bir konuda ipe un sermeleri benim sözümü teyit ediyor. Hain oldukları bu kadar açıkken daha neyin raporunu hazırlıyorsunuz. Yazıklar olsun.
    Cevapla
  • bahadır komat 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir Türk ve TC vatandaş olarak bu ermeni yahudi uşaklarına giden parada bir lira hakkım varsa elinde imkan olupta buna müsaade edenlere hakkımı helal etmiyorum.
    Cevapla
  • çorumlu19 1 yıl önce Şikayet Et
    aynen çok dogru bir istek..hem bölücü hem vatan haini..dünyada hiç bir ülke yokki...kendine ihanet edeni parayla ödüllendirsin..bu sadece benim güzel ülkemde var...
    Cevapla
  • yiğit 1 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bir fikir,vallahi süper olur, şimdiye kadar geç bile kalındı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti