Gizemli uçak faciasının tek tanığı Haber 7’ye konuştu: 'Kaza anında oradaydım'

Isparta'ya sefer yapan yolcu uçağının düşmesinin üzerinden 15 yıl geçti. Prof. Dr. Engin Arık ve ekibinin yer aldığı uçaktaki 57 kişiden kurtulan olmadı. Kazanın canlı tanığı Prof. Dr. Suat Özkorucuklu o karanlık günü Haber 7'ye anlattı.

GİRİŞ 23.12.2022 14:13 GÜNCELLEME 23.12.2022 14:13
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Türkiye'yi enerji sahasında dev bir aktör konumuna getireceği öngörülen Türk Hızlandırıcı Merkezi projesinin yürütücüsü Prof. Dr. Engin Arık ve beraberindeki mühendislerin şüpheli ölümünün üzerinden 15 yıl geçti.

Tarihler 30 Kasım 2007'yi gösterdiğinde Isparta semalarına iniş yapmaya hazırlanan bir yolcu uçağı, önce havalimanı pistini pas geçmiş daha sonra Türbetepe'de düşmüştü.

Isparta Türbetepe'de düşen uçağın fotoğrafı

Gece saatlerinde onlarca ambulans siren sesleriyle Isparta'yı uyandırmış, Türbetepe hattı çakarların mavi ve kırmızıdan oluşan renkleriyle boyanmıştı.

Olay yerine gelen yetkililer kazanın sebebini öğrenebilmek için hızla soruşturma başlattı. Fakat 57 kişinin bulunduğu uçaktaki herkes ebediyete intikal etmişti. Uçağın kara kutusu boş çıkarken, kazanın sebebi pilotaj hatasına bağlandı.

Devam eden yıllarda birçok iddia ortaya atıldı. Sabotaj ihtimali üzerinde durulurken, Prof. Dr. Engin Arık'ın çantasının kaybolmuş olabileceği öne sürüldü.

İddiaların tabanı ise, Arık'ın bir röportajında Türkiye'nin iç ve dış borçlarını 350 kez ödeyebilecek bir proje üzerinde çalıştığını söylemesinden oluşuyordu. Fakat kamuoyundaki bu söylemler iddia niteliği taşımaktan ileri gidemedi.

O an Isparta Havalimanı'nda Türk Hızlandırıcı Merkezi'nin üyelerini karşılamak için bekleyen kişi ise, Profesör Doktor Suat Özkorucuklu'ydu.

Profesör Doktor Suat Özkorucuklu

Rahmetli Arık'la 2001'den 2006'ya kadar birden fazla projede yer alan ve aynı zamanda Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Araştırmacısı olan Özkorucuklu, faciaya ilişkin bilinmeyen ayrıntıları Haber7'ye anlattı.

İşte, İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suat Özkorucuklu'nun çarpıcı açıklamaları...

TÜRK HIZLANDIRICI PROJESİ'NDE ORTAK FAALİYET

Rahmetli Engin Arık'la birden fazla projede çalışan Suat Özkorucuklu, tanışma süreçlerini ve ne üzerine çalıştıklarını şu sözlerle anlattı:

"2001 yılında yurda dönüş yaptıktan sonra ilk kez Engin Hanım’la Eskişehir’deki bir toplantıda tanıştık. Daha önce birbirimizi yayınlardan ve çalışmalardan biliyorduk ama ilk görüşmemiz o zamana denk geldi. 2001’den 2006’ya kadar farklı konularda çalışmamıza rağmen 2006’dan sonra Türk Hızlandırıcı Projesi’nde ortak olarak faaliyetlere başladık. Amacımız da Türkiye’de hızlandırıcıya dayalı sistemler ve tesisler kurmaktı."

ANTALYA BİLETİNİ ISPARTA'YLA DEĞİŞTİRMİŞLER

Özkorucuklu, Engin Arık ve beraberindeki heyetin Antalya'ya aldıkları uçak biletini Isparta ile değiştirdiklerini söylerken; bunun gerekçesini yıllar sonra şöyle açıkladı:

"Biz Türk Hızlandırıcı Merkezi projesi kapsamında mutlaka yılda iki kez bir araya gelirdik. Bütün ekip olarak… Bu buluşmaların biri merkez olan Ankara’da, diğeri ise projeye katkı veren üniversitelerin ev sahipliğinde gerçekleşiyordu. Farklı üniversitelerde bu toplantıları yaptıktan sonra bir seferinde Engin Hoca, ‘Suat bu kez sen bizi ağırla. Orada toplanalım’ dedi. Ben de ‘Tamam’ deyip gerekli bütün hazırlıkları yaptım. Engin Hanım normalde Antalya’ya uçacaktı ama diğer grup yani diğer arkadaşlarımız Isparta’ya olan uçağı keşfetmişler.

Hem ücretinin daha uygun olduğunu, Antalya’ya kıyasla daha yakın konumda bulunduğunu ve bizim onları daha rahat karşılayabileceğimizi düşünerek uçak biletlerini son anda Antalya’dan Isparta’ya çevirdiler. Keşke çevirmeselerdi. Hayatımda tanıdığım birçok insana göre en milliyetçi, en ülkesini düşünen ve ülkesi için çalışan Engin Hocam'dı... Ve sadece Engin Hocam değil, diğerleri de aynı şekildeydi."

CANSIZ BEDENLERLE YÜZLEŞTİ

Faciayı dün gibi hatırladığını söyleyen Özkorucuklu, çalışma arkadaşlarının cansız bedenlerini teşhis ettiği anları duygularına güçlükle hakim olarak anlattı:

"Kaza anında oradaydım. Uçağın düştüğü yerde de oradaydım. Hocalarımı teşhis ederken de oradaydım. Onları toparlarken de oradaydım. Evet oradaydım yani… Maalesef… Maalesef oradaydım… İlk müdahalede yapabilecekleri her şeyi yaptılar ama kimse kurtulmamıştı…"

SABOTAJ İHTİMALİ YÜKSEK!

Kaza sonrası ulusal ve uluslararası basında sıklıkla çıkan sabotaj iddiasını değerlendiren akademisyen sözlerine şöyle devam etti:

"Sabotaj var mı? Bilmiyorum. Yani kendi hissiyatım var ama bu benim hissiyatım. Ama gerçeklerin hepsi elimde olmadığı için bilmiyorum. Olma ihtimali yüksek midir? Evet ama bir hatalar zinciri sonucunda çok kıymetli insanlarımızı kaybettik. O bir gerçek…"

KAYIP ÇANTANIN SIRRI

Tıpkı sabotaj iddiaları gibi Engin Arık'ın çalışma dosyalarının yer aldığı çantasının kaybolduğuna yönelik söylemler de çok konuşulmuştu. Suat Özkorucuklu, kayıp çanta vakasına şöyle değindi:

"Kaza kırım tamamlanıp cenazeler teslim edildikten sonra kişisel eşyaların zamanı geldi. Aylar sonra… O zaman gittik. Metin Hocam’la (Engin Arık’ın eşi) ve Nevzat Hocam’la gittik. Teslim aldık. Tabii ben almadım. Eşi teslim aldı. Yani o zaman ‘Şu kayıp bu kayıp’ denmedi. Bilmiyorum. Var mıdır? Haberim yok."

DOLAYLI TEHDİT

Aynı zamanda İsviçre merkezli CERN'in araştırmacısı olarak da bilinen Prof. Dr. Özkorucuklu, Türk Hızlandırma Merkezi projesi bağlamında tehdit alıp almadıklarını şöyle yorumladı:

"Direkt olarak almıyorsunuz tehditleri. Bunun farklı yöntemleri var. Çalıştığınız projelerin önüne geçilebiliyor. Çalışma arkadaşlarınız veya çalışmayı düşündüğünüz arkadaşlarınız sizden uzaklaştırılabiliyor bir bahaneyle…"

BIRAKTIĞI MİRAS SAHİPLENİLDİ

Yerli ve yabancı kaynaklarda onlarca makalesi yayınlanan akademisyen, 'Hocam' dediği Engin Arık'ın geride bıraktığı mirasının akıbetini şöyle açıkladı:

"Türk Hızlandırıcı Merkezi projesi hala devam ediyor. Beş aşamalı projeydi. Beş ayrı alt sistemin bir araya geleceği bir projeydi. Zaten bunlardan bir tanesi, ‘Serbest Elektron Lazeri’ kısmı devlet tarafından finanse edilmişti. Oradaki çalışmalar Ankara’da devam ediyor."

Suat Özkorucuklu, Ankara'daki sürece işarette bulunarak o dönem Devlet Planlama Teşkilatı olarak bilinen Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın projelerine olan yardımlarını doğrulayıp bu akışın devam ettiğini vurguladı.

ABD’DEKİ NÜKLEER FÜZYON GELİŞMESİ

İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Suat Özkorucuklu, Haber 7'ye yapmış olduğu özel açıklamalarını ABD'deki nükleer füzyon projesindeki gelişmelere atıfta bulunarak noktaladı:

"Evet yaptılar. Yani ne yaptılar? Bir kibrit kutusu büyüklüğündeki numune üzerine lazer ışınlarını gönderdiler. Onu aktive ettiler ve bu birleşim sonucunda enerjinin açığa çıkmasını sağladılar. Ama bunu nasıl yaptılar biliyor musunuz? Yaklaşık 3 kilovatlık enerji verdiler, 4.5 kilovatlık enerjiyi geri aldılar. Peki lazerlerin ateşlenmesinde ne kadar harcandı? 190 megavat! Yani aslında çok bir şey yapmadılar."

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 48
  • ANTİ SOSYAL 1 yıl önce Şikayet Et
    RAHMETLİ MUHSiN BAŞKANI RAHMETLİ EŞREF BİTLİS' İ, KİM ÖLDÜRDÜYSE, BİZİM BİL İM İNSANLARIMIZI DA, AYNI KİŞİLER, AYNI HAİNLER ÖLDÜ RDÜ, BU GÜN GİBİ AŞİKÂR.
    Cevapla
  • Afghh 1 yıl önce Şikayet Et
    Yani diyorki o komplonun içindeydim
    Cevapla
  • M.O. 1 yıl önce Şikayet Et
    Madem öyle, 17 yıl niye bekledin
    Cevapla
  • emins 1 yıl önce Şikayet Et
    Hainler bertaraf edildi çünkü sevgili MOO
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Diğerlerinin öldürüldüğünden eminki kendinin öldürülmesinden çekinmiş.
    Cevapla
  • Ali sebat 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın hiç bir yerinde uçak kara kutuları boş çıkmaz... Ne hikmetse bu kazada boş çıkıyor... Sonrada sabotaj yok deniliyor... Olacak iş değil..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ziyaret öncesi Miçotakis'ten Türkiye açıklaması! Yeni dönem mesajı
Mete Gazoz altın madalya kazandı!