Türkiye ile ABD arasında kritik F-35 pazarlığı!

ABD'nin Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi S-400'leri satın almasını bahane ederek Türkiye'yi F-35 projesinden dışlamasının ardından yeni bir müzakere sürecine geçiliyor.

GİRİŞ 27.12.2022 08:16 GÜNCELLEME 28.12.2022 02:57
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

ABD tarafı Türkiye'ye tahsis edilen F-35'leri hangarda muhafaza ettikleri gerekçesiyle Türkiye'den kira bedeli talep ederken Ankara, proje için ödenen 1.4 milyar doların iadesinin yanında Türk firmaların projede verilen taahhütlerle yaptığı yatırımlardan kaynaklanan zararın tazminini veya parça alımının devamını istiyor.

Öte yandan, Eylül 2021'den bu yana ABD'den 40 adet F-16 Viper uçağının tedariki ve 79 F-16'nın modernizasyonu konularında teknik çalışmalar da devam ediyor.

TÜRKİYE HAVA GÜCÜNÜ KORUYOR

Pentagon, Rus yapımı S400 hava savunma sistemlerinin Türkiye'de bulunması durumunda güvenlik açığı oluşacağını, S400'ler ile F-35'lerin aynı ülke tarafından tek bir askeri sistem içerisinde kullanılmasının güvenlik zafiyetine yol açacağını iddia etmişti.

Türkiye'nin hava savunma sistemi ihtiyaçlarını müttefiklerinden temin edememesi üzerine Rusya'dan S-400'leri satın almasının ardından Türkiye, program ortağı olduğu F-35 projesinden diğer ülkelerin ayrılarak yeni bir oluşuma geçmesiyle izole edilmişti.

ABD'nin ikircikli tutumu ve gerekçesindeki manasızlık ağustos ayında NATO görevindeki Türk uçaklarına Yunanistan'ın Girit'te konuşlandırdığı S-300 sistemlerince radar kilidi atılmasıyla tekrar gözler önüne serilmişti.

Öte yandan İsrail'in S-400 konuşlu Suriye hava sahasında F-35'lerle uçuş gerçekleştirmesi ABD için sorun teşkil etmiyor. Ankara, 5'inci nesil Milli Muharip Uçak(MMU) başta olmak üzere ülke içindeki projelerle hava gücünü korumaya yönelik adımlarını sürdürüyor.

F-35 AMERİKA'YI RAHATSIZ EDİYOR

Başkan Erdoğan da geçtiğimiz ay Özbekistan seyahati dönüşü yaptığı açıklamada konuya ilişkin "F35 noktası bizi rahatsız etmekten çok aslında Amerika'yı rahatsız ediyor.

Niye? Çünkü biz üzerimize düşeni yaptık. Ödemeler planında ödemelerimizi yaptık ama bu yaptığımız ödemeler maalesef karşılığını bulmadı" ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 58
  • zafer 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD Türkiye ve Türk halkına tazminat ödemelidir. Paramızı kullandı ve teslimat yapmadı. Bu ilk değil yıllar önce NATO marsall yardımlarında taahüt ettiğinin yüzde birini ödemiştir. ABD Faiziyle ödeme yapmalıdır. Uluslararası mahkemede yargılanıp Türk halkından özür dilemelidir.
    Cevapla
  • Hasan SGK Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Her ŞER de bir Hayır vardır ya;Kumandası ABD de olan ve onlarca hatadan dolayı düşen bu uçakları iyiki de bize vermemişler.
    Cevapla
  • Harun 1 yıl önce Şikayet Et
    Tuzağa düşmezsek bedavaya verecekler çünkü f35 bizden çok kendi faydalarına,ajan uçak f35
    Cevapla
  • BÜLENT 1 yıl önce Şikayet Et
    abdnin üst akılı kendini fazla akıllı sanıyor patrortları vermedi S400leri alma dedi hava savunma gücün olmasın bu art niyetlilikdir biz güçlenmeye devam etmeliyiz.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Az kaldı Türkiyenin bunca silahları yapması maden keşifleri tesadüfi kesinlikle olamaz.Türkiyenin siyonistlerin tepesine binmesine az kaldı
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Uydu-Uzay Savaşları, henüz kullanılmayan gelişmiş bir sürü silahlar, .... lar konuşulur iken böyle yorumlar içimize su serpiyor ya o yeter...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar Kızılelma üretmenin zorluğunu öyle bir anlattı ki...
Kudüs şehidi Hasan Saklanan ile ilgili ilk bilgilere Haber7 ulaştı!