Diyanet İşleri Başkanı Erbaş hac kontenjanını açıkladı: Salgın öncesi duruma dönüldü

Son dakika haberine göre Diyanet İşleri Başkanı Erbaş "Hac kontenjanında salgın öncesi duruma dönüldü. 65 yaş üstü dahil 83 bin 430 hacı adayımızı kutsal topraklarda ağırlayacağız." dedi.

GİRİŞ 08.01.2023 12:11 GÜNCELLEME 08.01.2023 13:58
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

2023 Hac kontenjanında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'tan son dakika açıklaması geldi. Erbaş "Hac kontenjanında salgın öncesi duruma dönüldü. 65 yaş üstü dahil 83 bin 430 hacı adayımızı kutsal topraklarda ağırlayacağız." ifadelerini kullandı.

5 SORUDA HAC BAŞVURULARINA İLİŞKİN MERAK EDİLENLER

Hac ibadeti için ilk defa kayıt yaptıracak veya kayıtlarını güncelleyecek adayların işlemleri başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan duyuruya göre, e-Devlet üzerinden yapılacak ön kayıt başvuruları, 26 Ocak'a kadar devam edecek.

1 - HAC ÖN KAYIT BAŞVURULARINDAN SONRA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

İlk defa hacca gidecek adaylar, 5-26 Ocak'ta e-Devlet üzerinden başvuru yapabilecek. İlk defa kayıt yaptıracaklar ayrıca anlaşmalı bankalar aracılığıyla 250 lira ön kayıt ücreti ödeyecek.

Geçmiş yıllarda kayıt yaptıran ve 2020 kurasına katıldığı halde kesin kayıt hakkı kazanamayan hacı adaylarının kayıt yenileme işlemleri otomatik güncellenecek. Adayların il, adres, iletişim bilgileri ve konaklama türü değişikliklerini ise e-Devlet üzerinden yapmaları gerekecek. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek kura tarihinde ismi çıkan adaylar, 2023 haccı için kesin kayıt hakkı elde edecek.

2 - 2020 KURASINDA İSMİ ÇIKAN, ANCAK 65 YAŞ SINIRI NEDENİYLE 2022'DEKİ HACCA GİDEMEYEN ADAYLARIN DURUMU OLACAK?

2020'de kesin kayıt hakkı elde edip 65 yaş sınırı ve Kovid-19 şartları nedeniyle hacca gidemeyenlerin hakları saklı.

Hac ve Umre Kurulunun aldığı karar göre, 2020'de kesin kayıt hakkı elde edip paralarını bloke eden ve geçen yıl 65 yaş üzerinde olduğu için hac farizasını yerine getiremeyen adaylar, bu yıl izin verildiği takdirde hacca doğrudan gidebilecek.

3 - GEÇMİŞ YILLARCA BAŞVURU YAPAN VE SIRASINI BEKLEYEN ADAYLARIN KURADA ÇIKMA İHTİMALLERI NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığının verilerine göre, geçmiş yıllarda hac başvurusu yapan ve sırasını bekleyen yaklaşık 2,5 milyon hacı adayı bulunuyor. Başkanlığın kura sisteminde önceden bekleyenlerin katsayıları yüksek olduğu için kurada çıkma ihtimali de artıyor.

4 - HACCA GİTMEYE HAK KAZANAN, KURADA İSMİ ÇIKMAYAN BIRINI YANINA ALMAK İSTERSE HAKLARI KAYBOLACAK MI?

Hacca gitmeye hak kazananlar, ilk defa müracaat eden ve kurada ismi çıkmayan birini yanlarına almak isterse, kazanılan haklarını kaybedecek ve tekrar kuraya girmek zorunda kalacak.

5 - BU YIL TÜRKİYE'YE KAÇ KİŞİLİK KONTENJAN AYRILACAK?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş "Hac kontenjanında salgın öncesi duruma dönüldü. 65 yaş üstü dahil 83 bin 430 hacı adayımızı kutsal topraklarda ağırlayacağız." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 9 Ocak'ta Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabi ile 2023 Hac Protokolü'nü imzalayacak. Bu toplantıda Türkiye'nin hac kotası netleşecek. Toplantıda yaş sınırının olup olmayacağı, aşı konusundaki belirsizlikler karara bağlanacak.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 53
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Herşey iyi de kuralar ne zaman açıklanacak. Bu sene epey geç oldu neredeyse üç aylar başlayacak. Zaten çıksa da ücret çok yüksek yıllarca bekliyoruz. Ücretten dolayı gondermezsek bu yaşta bütün umutları suya düşecek. Herşeye destek var hacca da olsa keşke.
    Cevapla
  • Burak 1 yıl önce Şikayet Et
    Validem 15 yıldır kura sırasının kendisine çıkmasını bekliyor bu nasıl bir iştir? Burada da mı torpil katakulli dönüyor, yoksa , adaletsiz mantıksız bir kura sistemi mı mevcut, anlamadık.!
    Cevapla
  • Ccc 1 yıl önce Şikayet Et
    Arabistan’ a Bir kişi uçak 800 dolar, otel bir aylık 1200 dolar ,yemek 1000 dolar 500 dolar diğer masraflar toplam 3500 dolar bir kişinin çıkan hac maliyeti . diğer kalan 4500 dolar kime kalıyor . 8000 dolar hac parası bir kişiye çok çok fazla bu konu araştırılmalı . Gogel ile uçak ve otel Saudi Arabistan fiyatını isteyen çıkartır herkes yazsın Google uçak otel fiyatı çıkıyor . Görevliler bu işi araştırılmalı diye düşünüyorum..!
    Cevapla
  • Analiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir kişi 150.000 Tl ödeyecek hac görevini yerine getirecek .Bu nasıl bir fiyat ayarlaması? kimse bunu incelemiyormu? Bana göre bu fiyat çok çok fazla . Reis bu işe bir el atmalı .burada bir uyumsuzluk var . Bir aylık ziyaret neden bu kadar pahalı ? Birde kara yolu neden yapılmıyor? eskiden bu ziyaret otobüs, araba ile oluyordu bu olursa fiyatlar da aşağı düşer diye düşünüyorum. Diyanet işleri Başkanlığı kurumu yıpratırsa inandırıcılığı kalmaz. Kuruma çok zarar verir . Burada bir şeyler doğru gitmiyor gibi görünüyor. İnşallah ben yanılıyor olurum …
    Cevapla
  • Lokman Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Aşı şartı yoktur insaallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fide dağıtımında 5 bin kişi, kuyruk oluşturdu
Erdoğan-Özel görüşmesindeki boş koltuğun perde arkası