Türkler istihbaratçı olmak istiyor! MİT'e rekor başvuru

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın son yıllarda artan başarıları sonrası istihbaratçı olmak için yoğun talep gelmeye başladı. 2022'de 12 bin 372 kişi, MİT bünyesine katılmak için başvuruda bulundu. Bu durumda dizilerin de etkisi bulunuyor.

Türkler istihbaratçı olmak istiyor! MİT'e rekor başvuru
Türkler istihbaratçı olmak istiyor! MİT'e rekor başvuru
GİRİŞ 10.01.2023 20:57 GÜNCELLEME 11.01.2023 10:18
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Binlerce yıllık Türk aklının tecrübesi ile bilgi edinme mekanizmalarının güvenilir ve liyakatli insan kaynağı tarafından yönetilmesinin meyvelerini, uluslararası güç hiyerarşisinde görmeye başladık. Bunun vatandaşlar üzerinde de yansıması görüldü. 2022 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) rekor sayıda ihbar ve iş başvurusu yapıldı.

- 12 bin 372 kişi MİT'te görev almak için öz geçmişini gönderdi.
- MİT'e İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça dillerinde 2 bin 785 ihbar yapıldı.
- İhbarlardan 7 bini operasyona dönüştürüldü.

Kurtlar Vadisi'nde KGT Başkanı Aslan Akbey karakteri

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre "www.mit.gov.tr" internet sitesi 2022'de 2 milyon 144 bin kez ziyaret edildi.

Artan ziyaretler MİT'e yapılan ihbar sayısına da yansıdı. Teşkilatın internet sitesine geçen yıl yapılan ihbarlar bir önceki yıla göre artarak 75 binden 106 bine çıktı.

Elemeye tabi tutulan ihbarlardan 7 bin 40'ı FETÖ, PKK/YPG ve DEAŞ ile ilgili oldu.

İlgili birimlerle paylaşılan bu ihbarlar sayesinde MİT ve kolluk güçleri tarafından terör örgütlerine yönelik operasyonlar düzenlendi.

YABANCI DİLDE ÇOK SAYIDA İHBAR GELDİ

MİT'e geçen yıl İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça dillerinde 2 bin 785 ihbar yapıldı. Yabancı dildeki ihbarların büyük bölümünün de terör örgütleri PKK/YPG, DEAŞ ve FETÖ ile ilgili olduğu öğrenildi.

TEŞKİLATA 12 BİN 372 BAŞVURU

Teşkilatın geçen yılbaşında yenilenen kariyer sitesi de büyük ilgi gördü. 12 bin 372 kişi MİT'te görev almak amacıyla "www.mit.gov.tr" üzerinden öz geçmişini gönderdi. Bu sayı iki yıl önce yaklaşık 5 bindi. Rakamlar iki yılda iş başvurusu sayılarının yaklaşık 2,5 kat arttığını ortaya koydu.

İHBAR SAYILARINDA ARTIŞ YAŞANDI

MİT'e 2020'de 23 bin 553, 2021'de yaklaşık 75 bin ihbar yapıldı. İhbar sayıları 2022'de bir yıl öncesine göre 1,5 kat, iki yıl öncesine göreyse 4,5 kat arttı.

İhbarlar, iş başvurularında olduğu gibi Başkanlığın "www.mit.gov.tr" üzerinden yapılabiliyor.

İnternet sitesindeki "Nasıl yardım edebilirsin" sekmesini seçenler, "Eğer ulusal güvenliğimize zarar verebilecek, tehdit oluşturabilecek herhangi bir bilgiye sahipseniz bunu bizimle paylaşmanızı isteriz." ifadelerinin yer aldığı ihbar sayfasına yönlendiriliyor.

İhbarlar, hem isim, soyadı, iletişim bilgileri girilerek hem de isim verilmeden ihbar yapılabiliyor. Sayfada "Asılsız ihbarın yasal takibata neden olacağı" uyarısı da yapılıyor.

MİT Başkanı Hakan Fidan 27 Mayıs 2010'dan itibaren bu görevi yönetiyor.

SON DÖNEMDE ÜRETİLEN DİZİLERİN DE PAYI VAR

MİT'e yönelik ihbar ve iş başvurusu sayısının artmasında son dönemde televizyon kanallarında yayınlanan ve teşkilatı merkeze alan dizilerin etkili olduğu belirtiliyor.

Teşkilat Dizisi'nde İstihbarat Şefi Mete Başkan

Söz konusu dizilerde MİT'in Türkiye'ye yönelik tehditlerle mücadele yöntemleri sırasında yaşananlar konu ediliyor.

Kurtlar Vadisi'nde özel operasyon şefi olan Pala karakteri

Son Dakika... MİT'ten nefes kesen operasyon: Zeki Gürbüz etkisiz hale getirildi!Son Dakika... MİT'ten nefes kesen operasyon: Zeki Gürbüz etkisiz hale getirildi!

MİT etkin 'istihbarat diplomasisi' ile küresel krizlerde çözüme kapı araladıMİT etkin "istihbarat diplomasisi" ile küresel krizlerde çözüme kapı araladı

Son dakika: MOSSAD'dan İstanbul'da şeytani plan! MİT ve Emniyet akıllarını aldı...Son dakika: MOSSAD'dan İstanbul'da şeytani plan! MİT ve Emniyet akıllarını aldı...

İsrail akıllanmıyor! MİT, MOSSAD'ı sahada tokatladı!İsrail akıllanmıyor! MİT, MOSSAD'ı sahada tokatladı!

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Mite katil diyenler bellidir
    Cevapla
  • Ramazan37 1 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlara bakıyorumda millet yazmış katil olmak isteyen tabi başvurur yazmış... Mevzu vatan olduğunda katil olmazsınız bu böyle biline... 20 yıldır hazır beton santral operatörüyüm devletim deseki bu terörist askerimizi şehit etti vallahi o kişiyi beton karıştırıcı mikserinde kıyma yapmazsam adam değilim....Ben şimdi o zaman katil mi oluyorum?
    Cevapla
  • Han 1 yıl önce Şikayet Et
    Mete yarar'ın CNN Türk'teki bir konuşması geldi aklıma. Ajan konusu filmler üretin, ve bakın nasıl MIT' başvurular artacak demişti. Üstad her konuda haklı olduğu gibi bu konudada haklı çıktı.
    Cevapla
  • Netitrebet 1 yıl önce Şikayet Et
    Mete Yarar gibi kaliteli adamların bu millete sunacağı çok hizmet var. Kendisini ilgiyle ve sevgiyle takip ediyoruz.
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    tabi katil olmak isteyen çok olur dizilerde insan katletmek kolaay
    Cevapla
  • Netitrebet 1 yıl önce Şikayet Et
    Nereden nereye geldik ! Cenk sahasında baş edemedikleri Müslüman Türk'ü , yıllarca bu şekilde fikirler empoze ederek yumuşatabildiler. Uyan Hakan kardeş. Olay katletme olayı değil , olay değerlerini koruma ve Allah için var olma mücadelesidir. İngiliz prensi ''25 tane Afganlıyı zevkle öldürdüm '' derken tepkisiz kalanlar, ne hikmetse kutsal dava uğruna cenk etme niyetine olanlar için aynı şekilde davranmıyorlar. Safınızı belli edin artık. Fırtına koparsa kaçacak delik ararsınız ...
    Cevapla
  • demirelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Üzücü olan ne? Sen almanya ya gel gör bakalim adamlar nasil sahip cikiyor yaslisindan gencine. Polis görmese halk görüyor ve yetkililerde ilgileniyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri