İsrail akıllanmıyor! MİT, MOSSAD'ı sahada tokatladı!

İstanbul'da İsrail Ulusal İstihbarat Servisi (MOSSAD) adına çalışarak istihbari bilgi sızdıran 44 kişiye operasyon düzenlenmesine ilişkin detaylar ortaya çıkıyor...

İsrail akıllanmıyor! MİT, MOSSAD'ı sahada tokatladı!
İsrail akıllanmıyor! MİT, MOSSAD'ı sahada tokatladı!
GİRİŞ 15.12.2022 11:56 GÜNCELLEME 15.12.2022 13:30
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

İstanbul'da İsrail Ulusal İstihbarat Servisi (MOSSAD)'nin yönlendirmesiyle Filistinli kişi kurum ve STK'ları takip ederek bilgi sızdıran 44 şüpheliye yönelik düzenlenen operasyonun arka planı netleşmeye başladı.

MOSSAD'ın, bir süredir Türkiye'den duyduğu tehdit algısı nedeniyle kendi güvenlik kaygılarını Türk istihbaratı ile yeterince paylaşmadığı, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) ise bu "acemiliklere" sahada yanıt verdiği değerlendiriliyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen “Askeri ve Siyasi Casusluk Operasyonu” kapsamında Türkiye'de danışmanlık adı altında özel dedektiflik faaliyeti yürüten ve İsrail'e bilgi sızdıran kişilere, MİT ve İstanbul Emniyeti tarafından ortak operasyon düzenlendi. Aranan 44 kişiden 31'i yakalandı.

Yasal işlemlerin ardından adliyeye sevkedilenlerin bir kısmı da tutuklandı. Sabah Gazetesi, MOSSAD'a bildirilen kişiler hakkında tehdit, para transferi ve sosyal medya üzerinden itibarsızlaştırma faaliyetleri yürütüldüğünü aktardı.

Son dönemde Türkiye'de İranlı casuslara yönelik yapılan kimi operasyolar, hep “İsrail'le normalleşme sürecine” atıf yapılarak yorumlanmıştı. Bu kez İsrailli casuslara yönelik düzenlenen operasyon ise, akıllara “Normalleşme süreci askıya mı alıyor?” sorusunu getirdi. Uzmanlar, İsrail'de Netanyahu'nun yeniden iktidara gelmesinin, sürecin askıya alınmasına neden olabileceğini değerlendiriyor.

Ankara ise normalleşme sürecinin Netanyahu hükümeti ile de devam ettirilmek istediğini kaydediyor. 

'BİLGİ AKIŞININ OLMASI LAZIM'

İstihbarat uzmanları ise yaşananları daha teknik açıdan değerlendiriyor. MOSSAD hakkında bilgi veren Eski İstihbaratçı Metin Ersöz, şunları söyledi:

“Tüm dünyada servisler arası ilişkilerde bir seviye vardır. Hasım ülke olabilirler ama servisler, siyaseten kopmuş diyaloğu bir ölçüde götürmek zorundadırlar. İsrail'le de böyle bir süreç yaşandı. Biz, dünyadaki bütün servislerle olduğu gibi İsrail servisiyle de istihbarat piyasasında temas halindeydik ama bu, önyargılar nedeniyle koptu. Onların Türkiye'den bir tehdit algısı vardı, bizim de onlardan bir güvensizlik algımız vardı. Bu süreç devam ediyor. Türk servisinin İran'la da, İsrail'le de diyalog kapısının açık olması lazm. Bilgi akışının olması lazım. Yoksa bütün sevisler birbirlerinden tehdit algılıyorlar. Bu tehdidin düşürülmesi lazım. Tabi biz İran'la 1000 yıldır komşuyuz, İsrail ise yeni bir devlet ve çok hata yapıyor. İsrail'in kendi güvenliğine yönelik duyduğu endişelere saygı gösteriyoruz, çünkü onlar Avrupa'dan ve Amerika'da gördükleri güvensizlik ve tehdit algısı nedeniyle yeni bir ülke kurmaya karar verdiler, bu ülkede de kendilerini daha güvende hissediyorlar. Ama bu Yahudi-Nazizme karşı bir kayış olursa bu kabul edilemez. Yani güvenlik algılarını çok yüksek düzeye çıkarıp etraflarında faşizan baskı uygularlarsa, bu kabul edilemez. Şimdi gördüğüm kadarıyla bizimkiler, o dengeyi kurmaya çalışıyorlar.”

'TÜRKİYE'YE BİLDİRİLMELİ'

Metin Ersöz, Türk istihbaratının İsrailli yetkilileri, bu şekilde davranmaya devam ettikçe üzerlerindeki tehdidi artıracakları yönünde uyardığını, İsraillilerin ise bunu yanlış anladığını belirtiyor.

Ersöz, şöyle devam ediyor:

“Bir istihbarat servisi Türkiye'de kendisine yönelik bir tehdit algılıyorsa, bunu Türk istihbaratına bildirmesi lazım. 'Senin ülkende bana yönelik bir tehdit var, böyle bir oluşum var' diye... Bunu Türk istihbaratına bildirdiği zaman o da gerekli önlemleri alır ve koordinasyonu sağlar. Fakat İsrail'in bu nazizme varan yaklaşımı kendi güvenlik ve huzuru için de tehdit oluşturuyor. Türk istihbaratı bunu söyleyince de yanlış anlıyorlar.”   

KAYNAK: AYDINLIK GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahudi ve Hristiyan lari dost edinmeyin (ellerine fırsat geçince hainlik yaparlar )bunlar değişmez Müslüman olmadıkları sürece Allah indinde 1musluman dünya padisahindan daha degerlidir bunlara dostum diyen gafillere yazıklar olsun
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yakalananlar yahudi olmadigi surece ortada basari felan olmaz. Filistinlileri kullanan mossad suan size guluyordur. Sizi sizin silahinizla vuruyoruz diye
    Cevapla
  • VATANSEVER 1 yıl önce Şikayet Et
    BUNLARI PEYGAMBERLER YOLA GETİREMEMİŞ BİZ NASIL YOLA GETİRELIm
    Cevapla
  • dedem 1 yıl önce Şikayet Et
    Eski ler İzan der , bunlar uzanıyor. Bunlara dıyecegımız , Eskı gunlere geviş getirmeye basla eyy isnaıl
    Cevapla
  • hakkı sever 1 yıl önce Şikayet Et
    MİTi bu konuma getiren,sabetaycı ve masonlardan temizleyip Hakan Fidan'ı göreve getiren Erdoğan'dan Allah cc razı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor