Başörtüsü ve ailenin korunması için millete gidilebilir: Muhalefet top çeviriyor

Başörtüsü ve aileye ilişkin anayasa değişikliği teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç sürecin nasıl işleyeceğini anlattı. Referandum ihtimali var mı? İşte ayrıntılar...

GİRİŞ 19.01.2023 23:05 GÜNCELLEME 19.01.2023 23:35
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

TBMM Anayasa Komisyonunda, başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri devam ediyor.

Başörtüsüne anayasal güvence ve ailenin korunması amacıyla AK Parti ve MHP'li milletvekilleri tarafından hazırlanan anayasa değişikliği teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

EN AĞIR İZLERİ ORTADAN KALDIRACAK

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, anayasa değişikliği yapıldığında Türkiye tarihinin en ağır ihlali olan, en ağır izleri bırakan bir problemi tamamen ortadan kaldırılacağını söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül de tekilfin Meclis'ten referanduma da gerek kalmayacak bir çoğunlukla geçmesini umduklarını belirtti.

400'ÜN ÜZERİNDE OY ÇIKARSA KABUL EDİLECEK

Teklif komisyon mesaisinin ardından genel kurula gelecek. 360-400 aralığında oy çıkarsa anayasa değişikliği referanduma gidecek. Cumhur İttifakı ortağı AK Parti ve MHP'nin oyları bu sayıya yetmiyor. 400 üzerinde oy çıkarsa teklif kabul edilmiş olacak .

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç A Haber ekranlarında başörtüsü konusunda yaşanan süreci değerlendirdi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Tunç'un açıklamaları şöyle:

"Başörtüsüne anayasal güvence sağlayan teklifle ilgili komisyon çalışmaları başladı. Anayasa'nın 24. ve 41. maddesinde bir değişiklik yaşanacak. Geneli üzerindeki görüşmelerin ardından maddelere geçilecek. Önümüzdeki hafta da tahminimize göre komisyon süreci de tamamlanacak.

Komisyon sonrasında da Genel Kurul aşamasına geçilecek. Bugün teklif açıklandı. Yapılmak istenen şey başörtüsüne anayasal güvence sağlamak ve aile kurumunu güçlendirmek.

Başörtüsü yasağı 1960'lı yıllara kadar uzanıyor. Binlerce kadınımızın eğitim hayatından alıkoyan ve keyfi olarak uygulanan bir yasaktı. 2013 yılında bu bir Başbakanlık genelgesiyle bu yasak sona erdirildi.

"MUHALEFET TOP ÇEVİRİYOR"

Geniş bir çalışma yapıldı çok sayıda akademisyenlerden görüş alındı. Muhalefet şu an top çeviriyor. HDP katılmıyor. İYİ Parti bazı şeyleri değiştirmek istiyor. CHP'de karşı çıkıyor. Komisyonda şu an çalışmalar devam ediyor ancak net bir durum yok.

REFERANDUM İHTİMALİ

Eğer 360 ile 400 vekille referandum aralığında bir durum olursa da "Milletimiz en güzel hakemdir" diyoruz."

Son Dakika: Meral Akşener'den şaşırtmayan başörtüsü çıkışı!Son Dakika: Meral Akşener'den şaşırtmayan başörtüsü çıkışı!

Anayasa Komisyonu, başörtüsü teklifi için toplanacakAnayasa Komisyonu, başörtüsü teklifi için toplanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhalefete başörtüsü tepkisiCumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhalefete başörtüsü tepkisi

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 28
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Kanun teklifi ile geldiler ama samimi olmadıkları gün gibi ortaya çıktı böylece, avara kasnak çok doğru bir teşbih oldu bunlar için..
    Cevapla
  • Mehmet Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Neerdesin kılıçoglu, hani başörtü meselesini halledecegini söylüyordu, utanmadan nasıl gezebiliyor
    Cevapla
  • Kırkdokuzelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Niye bu meclisteki İslam la barışık olmayanlarla uğraşıyorsunuz referanduma milletin önüne getirin olsun bitsin keza idam da halkın önüne refaranduma gelmelidir
    Cevapla
  • Allah'ın kulu 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynı referanduma nafaka kanunu da eklensin boşanan Kadınlar da insan olarak değerlendirilip çalışma hayatına katılsınlar gaspla geçinmesinler
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    mağdur insanların mağduriyetine neden olanlar cezalandırılmadan bu sorun çözülmez.Binlerce insanın istikbali keyfi gerekçelerle karartıldı,psikolojik işgenceye tabi tutuldu,eziyet vecefa çektirildi.Bunları yapanlar cezalandırılmadan bu sorun çözülmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?