Naci Görür'ün 'deprem projesinin reddedildiği' iddiası doğru mu? 11 milyon TL almış!

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün “Deprem bölgesiyle ilgili hazırladığımız projeler reddedildi” şeklindeki açıklamasının arkasındaki gerçekler ortaya çıktı.

GİRİŞ 07.02.2023 18:16 GÜNCELLEME 08.02.2023 09:52
Bu Habere 291 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 10 şehirde büyük yıkıma neden olurken, hükümeti töhmet altında bırakmaya yönelik manipülatif açıklamalar tek tek deşifre oluyor.

Muhalefet partileri tarafından fonlandığı belirtilen medya kuruluşlarının kara propagandasına alet olan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün, FOX TV ekranlarında sarf ettiği sözlerin ardından kirli bir algı operasyonu başlatılmıştı.

Naci Görür, depremin yaşandığı bölgelere ilişkin hazırladıkları projelerin reddedildiğini öne sürdü. Görür, depremin göz göre göre geldiğini savunarak, “Harita Genel Müdürlüğü ile valiliklerle, belediyelerle proje hazırladık. Devlet Planlamaya, TÜBİTAK’a sunduk reddedildi” sözlerini sarf etti.

AK Parti iktidarının bilime kapalı olduğu algısıyla kullanılan açıklamalar, muhalefet medyasında geniş şekilde işlendi.

‘REDDEDİLME’ İDDİASI ÇARPITMA, BU ZAMANA KADAR 11 MİLYONLUK DESTEK ALMIŞ

Naci Görür’ün hazırladığı projelerle ilgili gerçekler ise çok geçmeden ortaya çıktı. Görür’ün projesinin reddedilmeyip, revize için kendisine iade edildiği bunun üzerine Naci Görür’ün hiçbir düzeltme veya yeniden başvuru gibi bir karşılık vermediği öğrenildi. Prof. Naci Görür’ün araştırmacı ve yürütücü olarak yer aldığı 10 proje için TÜBİTAK’tan 11 milyon TL’lik para desteği aldığı belirlendi. 1992-2012 yılları arasında Görür'ün sunduğu 13 projenin devlet tarafından desteklendiği kaydedildi.

İşte “desteklenmeyen proje” manipülasyonunun gerçekleri:

Edinilen bilgilere göre, Naci Görür’ün 2010 yılında hazırladığı “Doğu Anadolu Fay Zonu Boyunca Güncel Deformasyonun Ölçülmesi ve Bu Zonda Yer Alan Yerleşim Alanları İçin Tehlike Analizlerinin Yapılması (DAFTAP)” başlıklı proje TÜBİTAK’a sunuldu. TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) 1007 projesinde valilik ve belediye başkanlıkları müşteri kurumlar arasında yer aldı.

Ancak projenin “müşteri kurum” yönünden şartları karşılamadığı belirlendi. Projenin müşteri kurumları olarak Elazığ Valiliği, Elazığ Belediye Başkanlığı, Bingöl Valiliği, Bingöl Belediye Başkanlığı, Malatya Belediye Başkanlığı, Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı listelendi.

REVİZE İSTENİLMİŞ, 10 SENEDİR SES GELMEMİŞ

Proje değerlendirme ve destek süreçlerini yazılı ve açık usul ve esaslar çerçevesinde yürüten TÜBİTAK’ın, söz konusu proje ile ilgili “Valilikler ve/veya belediyeler, kendi sorumluluk alanı dışında, ülkenin diğer bölgelerini de ilgilendiren sorun ve ihtiyaçlara ilişkin projelerde tek başına müşteri kurum olamaz” şartını yerine getirmediği için Naci Görür’e “revize” verdiği bildirildi.

TÜBİTAK’ın 2010 yılındaki iadesi sonrası Naci Görür’ün, aradan geçen 13 yıllık süre içerisinde herhangi bir düzeltme yapmadığı ve tekraren hiçbir başvuruda bulunmadığı öğrenildi.

DESTEKLENDİĞİ PROJELERE 11 MİLYONLUK ÖDENEK

Ayrıca, Naci Görür'ün TÜBİTAK’a yürütücü ya da araştırmacı olarak 20 yıl boyunca 17 proje sunduğu, bu projelerin 13’ü için destek aldığı saptandı.

Görür’ün yürütücü ve araştırmacı olarak yer aldığı ve sonuçlanan 10 projesine yaklaşık 11 milyon TL ödenek aktarıldığı kaydedildi.

 

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 291
  • Hamidiye Süvarisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletimizin kaymağını yiyen, hiç bir proje üretmeyen, herhangi bir sismik cihazı yada patenti olmayan, üniversitelerde klimalı odalarda, yumuşak koltuklarda keyif çatan bu çiyanlar bu ülkeden temizlenmelidir. Üniversitelerden 25-30 bin maaş alıp hiç bir şeye etkisi olmayanlardan aldığı maaşın hesabı sorulmalıdır.
    Cevapla
  • Ibrahim sahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın en süper gücüde olsa,13 milyon kişiyi mağdur bırakan böyle bir depremin altından kolay kolay kimse kalkamaz. Hele hele hainlerinin çok olduğu,maaşını alıp suya sabuna dokunmak istemeyen sorumlu sorumsuzlar varsa bu işler kolay değildir.Boyleleri rusyada olsa çarmıha gererler.
    Cevapla
  • Ibrahim sahin 1 yıl önce Şikayet Et
    15 temmuza tiyatro diyen ABD ' nin maşaları,dünyanın parasını aldıkları halde o kişilere neden görevlerini yapmadıklarını soracağı yerde,onları devlet aleyhine konuşturmalarinin hesabi sorulmalı ve devletin savcıları görevini yapmalıdır.
    Cevapla
  • İbrahim sahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bursuyla yurt dışında tahsil gördüğü bilinen bu ZAT, kimin adına, kim tarafından kurgulanarak türkiye düşmanı bir tv de açıklama yapıyor. Bu kişinin aidiyeti ,beyninin arkasındakiler ve ödenen paraların hesabı sorulmalıdır.
    Cevapla
  • Ibrahim sahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu provakatörün aidiyeti ,ödenen ücretin karşıliģini verip vermediği,ögretim gòrevlisi olduğu dönemde kaç öğrencisini beraberinde alarak sahada uygulama yaptırdığı ,beyninin arkasındaki zihniyeti ve kimin adına konuştuğu araştırılmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama