Koordine edilmeyen yardımların acı sonu: Mağdurlara ulaşamadan çöp oldu!

Kahramanmaraş depreminden sonra 85 milyon tek yürek oldu, tüm Türkiye'den deprem bölgesine yardım gidiyor. Bilinçsiz yapılan ve koordine edilmeyen yardımlar depremzedelere ulaşmadan çöp oldu.

GİRİŞ 10.02.2023 20:01 GÜNCELLEME 10.02.2023 20:10
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Kahramanmaraş depreminin ardından tüm Türkiye'den bölgeye destek yağıyor. Ancak yardımların koordine edilmeden gönderilmesi istenmeyen sonuçlara sebep olabiliyor. 

Bölgeden bu konuyla ilgili çok sayıda talep geliyor. AFAD ve Kızılay başta olmak üzere bölgedeki kuruluşlarla iletişime geçmeden yapılan yardımların ciddi bir bölümü çöp oluyor.

Sosyal medyadan paylaşılan son görüntüler de bu acı gerçeği bir kez daha ortaya koydu. 

Depremzedelere gönderilen yardımları taşıyan TIR'ların, kıyafetleri düzensiz bir şekilde bıraktığı, vatandaşların kendi imkanlarıyla toplamaya çalıştığı görüldü.

Sosyal medyada da birçok kişi yardımların koordineli şekilde dağıtılması ve bireysel yardımların yapılmaması yönünde çağrıda bulundu. O yorumlardan bazıları şöyle: 

İfade etmek istediğim konu bu “Kontrolsüz ve düzensiz yardım, yardım değildir” kaotik olan deprem bölgeleri böylece daha fazla sıkıntılı hale geliyor. Emek, milli servet nimet çöp oluyor yazık günah.

Deprem illerinde belirli bir toplanma merkezi kurulmalı, bu yapılan yardımlar ulaşmıyor böyle. Merkezlerden görevlendirme ile dağıtım yapılsın.

Kafanıza göre yardım göndermeyin! Çöp oluyor!

Koordinesiz izinsiz yardım toplamak yardım etmek değil engel olmaktır. Yazık bu havada buradaki birçok şey çöp olacak.

Bireysel yardım amacına uymuyor. Ne olur AFAD, Ahbap, Kızılay'a; güvenilir yerlere verin reklam için TIR göndermeyin. Çöp oluyor buralarda lütfen yazık.​

ERDOĞAN'DAN UYARI: RASTGELE YARDIM TOPLAYIP YOLA ÇIKARMAYIN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da düzensiz yardımlara karşı uyarıda bulundu. Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, "AFAD veya bölgede yardım faaliyeti yürüten Kızılay başta olmak üzere diğer kurumlarla irtibata geçmeden lütfen rastgele yardım toplayıp yola çıkarmayın" ifadelerini kullandı.

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan kira yardımı ve taşınma tutarını açıkladı!Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan kira yardımı ve taşınma tutarını açıkladı!

AFAD'IN YARDIM KAMPANYASINA KATILMAK İÇİN TIKLAYIN

KIZILAY'IN DEPREM KAMPANYASINA KATILMAK İÇİN TIKLAYIN

BAKAN KURUM: KOORDİNASYONU AFAD YAPMAK ZORUNDA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremin çok büyük bir bölgede olduğunu ve ister istemez bölünme olduğunu belirterek toplanan yardımların tek elden koordine edilmesi gerektiğini söylemişti. Bakan Kurum, “Koordinasyonu AFAD yapmak zorunda. Koordinasyon merkezleri kurduk. Sahayı başıboş biçimde bırakırsak kaos çıkar. Örnek vereyim. Bir TIR geldi. Nurdağı’nda hasar var dedi ve orada durdu. Öbür TIR da oraya gidiyor, öbür TIR da oraya gidiyor. Öbür taraf ne olacak? Bunu dengeli şekilde dağıtmamız lazım." açıklamasında bulunmuştu.

Gönderdikleriniz çöp olmasın! Yardım gönderirken bu hususa dikkatGönderdikleriniz çöp olmasın! Yardım gönderirken bu hususa dikkat

İKİNCİ EL YARDIMLAR KABUL EDİLMİYOR

AFAD, Kızılay ve Valilikler, ikinci el eşyaların kabul edilmeyeceğini açıkladı. 

İkinci el eşya yardımlarının kabul edilmemesinin öncelikli temel nedeni, eşyalar kullanılabilir halde ve temiz olsa bile uyuz ve mantar gibi pek çok hastalık yayma riski taşıması.

Afet bölgelerinde salgın hastalık riski çok yüksek olduğu için, sağlığı tehdit edebilecek tüm risk faktörleri haliyle minimize edilmeye çalışılıyor.

Bir diğer gerekçe ise kutularda yer alan eşyaların kullanılabilirlik ve hijyen koşullarının kontrol edilmesi ve dezenfekte işlemlerinin yapılmasının büyük bir iş gücü ve koordinasyon gerektirmesi. Bu da öncelikler düşünüldüğünde mümkün değil.

İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 51
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    2. El yardımlarda "UYUZ TEHLİKESİ " ne demek adamın bir kuru monta, battaniyeye ihtiyacı var. Bir tedbir alalım derken saçmalamayın !
    Cevapla
  • Alperen 1 yıl önce Şikayet Et
    En iyisi afat veya Kızılay vasıtasıyla maddi para yardımı yapmak .
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Vallaha orada ihtiyacı varsa bir vatandaş bir kuru ekmeği bile alır. Gelene koordine edin diyene kadar siz koordinasyonunuzu sağlayın. Bırakın yetişemediğiniz yerde yerinde döke saça dağıtsınlar. Bunlara yardım şimdi lazım sizi tasniflemenizi tespitlerinizi bekleyecek zamanı mı var? Siz yine planlı yardımlarınızı yapın durduran mı var? Çadır kurun, konteynır kurun, seyyar tuvalet kurun, size ne don mu göndermiş gömlek mi göndermiş onun mu derdine düştünüz? AFAD yoğun yardım geleceğini ön görememişse onu da halk mı düşünsün. Bırakın şehre ihtiyacı olan bulur alır. Dükkanları yağmalayan ihtiyaç gidermeye çalışan var diyenler şimdi bunları alan olmaz diye mi dert etmiş.
    Cevapla
  • Lotuss 1 yıl önce Şikayet Et
    Milletin gonderdigi yardimlar personel eksikligi yuzunden eger kontrollu bir sekilde dağitilamiyorsa bizler memurlar olarak burda ne ise yariyoruz gorev verirlerse seve seve gider yardim ederiz. Yasasin tc devleti ve milleti!
    Cevapla
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Gercekten bu konuda zayıf kaldı afat .bu yardim tırları bu şehirlere 20 km kala kordineli şekilde asker gözetimin de ulaştırmalıydı depolara bu yığılmadan kaynaklı gönderilen malzemeler çöp olmasın ihtiyaça binayen gönderilsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi