Fuat Oktay'dan "asrın afeti" ile ilgili önemli açıklamalar! Artçı sayısı inanılmaz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Kriz Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay, büyük depremlerden sonra bin 666 artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.

GİRİŞ 10.02.2023 23:56 GÜNCELLEME 11.02.2023 16:19
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Kriz Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son 24 saatte 67 vatandaşın enkazlardan sağ olarak kurtarıldığını dile getiren Oktay, bunun yürekleri ısıttığını ve umutları diri tuttuğunu belirtti.

Artçı depremlerin devam ettiğini, şu ana kadar 1666 artçının kaydedildiğini ifade eden Oktay, "Hasar tespit çalışmaları yapılana kadar konutlardan, evlerden uzak durulması olayı halen geçerli." dedi.

Oktay, afetzedelerin sağ olarak kurtarılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Sahadaki 31 bin 254 arama kurtarma personelimize yürekten teşekkür ediyorum, bizlerin, milletimizin ümidini, umudunu canlı tuttukları için ve zerre motivasyonlarını kaybetmedikleri için." ifadelerini kullandı.

"Sahada iş makineleriyle ilgili herhangi bir sorunumuz kalmadı. Arama kurtarma personeli de dahil halen artmaya devam ediyor." diye konuşan Oktay, afet bölgesinde şu an 12 bin 26 iş makinesinin çalışma yaptığını, vinç sayısının da 900'ü aştığını aktardı. Oktay, 80 bin kişinin tedavi için hastanelerde bulunduğunu söyledi.

Deprem bölgesinde soğuk havanın etkili olduğunu, geçici barınmanın önem taşıdığını dile getiren Oktay, "Şu an itibarıyla 1 milyon 50 bin civarında vatandaşımızı geçici barınma merkezlerinde barındırıyoruz. Beslenme giderleri de dahil temel ihtiyaçları da dahil buralarda karşılıyoruz." bilgisini paylaştı.

Afet bölgesinden tahliyeler konusuna da değinen Oktay, afetzedelerin bölge dışına çıkmaları konusunda teşvik edildiğini söyledi.

Oktay, şöyle devam etti:

"Şu an itibarıyla yaklaşık 190 bin vatandaşımız tahliye operasyonlarıyla bölgenin dışarısına tahliye edilmiş durumda. Bunların yaklaşık 90 bine yakını bölge dışında oluşturulmuş geçici barınma merkezlerinde, geri kalan kısmı da yakınlarının yanına çıkmış durumda. Afetzedelerimiz için elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz, yardımı veriyoruz. Tahliye merkezleri oluşturulmuş durumda. Bunların nerede olduğu bilgisi paylaşıldı, sadece oraya gitmeleri yeterli. Başvurduklarında oradan nasıl, nereye gidecekleriyle alakalı yönlendirilecekler. Taşıma işlemini de ücretsiz olarak yapacağız."

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Fuat Oktay, deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarının yapılması, henüz yıkılmayıp acil yıkılması gereken binaların da bir an önce belirlenmesi gerektiğini, bunun ardından da hasarsız binalara afetzedelerin dönebileceğini söyledi.

Kalıcı konutların çok hızlı şekilde yapılmasının önemli olduğunu belirten Oktay, "Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler, 1 yıl içinde kalıcı konutları teslim ederek tekrar normal hayata dönüyor olmalarını, bir an önce acılarını sarmalarını sağlamak temel amacımız." dedi.

Vatandaşların binalarının durumlarını e-Devlet üzerinden öğrenebileceğini belirten Oktay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulacak iletişim merkezlerinden de binaların hasar durumlarının öğrenilebileceğini söyledi.

Oktay, defin işlemleri konusunda çalışmaların sürdüğünü, tüm ilgili kurumların yoğun şekilde çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti.

Psikolojik destek konusunun da önemli taşıdığını vurgulayan Oktay, bu konuda gerekli çalışmaların bölgede sürdürüldüğünü kaydetti.

Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve AFAD Başkanı Yunus Sezer ile AFAD Koordinasyon Merkezi'nde "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirme yaptı.

Bağışların AFAD koordinasyonunda yürütülmesinin önemine dikkati çeken Oktay, bunu sürecin şeffaf olması, bağışların nereye harcandığının belirlenmesi, Sayıştay'ın denetimine açık olması ve yapılan bağışların başka hiçbir şekilde ve hiçbir yerde kullanılamıyor olmasının güvenilirliği, yurt içi ve dışından verilen her bir kuruş katkının doğru şekilde kullanılması açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

"AFETLE MÜCADELEDE 159 BİN 146 PERSONEL GÖREV YAPIYOR"

"Ayni yardımlarla ilgili sistem çok ciddi şekilde revize edildi ve bununla ilgili AFAD ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gerekli açıklamaları yapacak." ifadelerini kullanan Oktay, son derece basit bir sistemle artık trafik karışıklığının önleneceğini ve vatandaşlara bunların daha hızlı iletilmesinin sağlanacağını söyledi.

Sadece il ve ilçeler değil köylerdeki vatandaşlara kadar yardımların ulaştırılması açısından bunun önemli olduğunu dile getiren Oktay, "Bunu sağlamakla, iyileştirmekle alakalı gerekli çalışmalar yapılmış, sistem revize edilmiştir. Bunun da zaten sahada karşılığını çok hızlı bir şekilde görüyor olacağız." diye konuştu.

Tüm sürecin şeffaf şekilde götürülmesi için yapılan çalışmaları bütün boyutlarıyla vatandaşlarla paylaştıklarını vurgulayan Oktay, 10 il ve tüm ilçeleri ile köylerine her açıdan ulaşmak için AFAD Koordinasyon Merkezi'nde çok yoğun bir çalışma yürütüldüğünü anlattı.

Oktay, afetle mücadele için merkezde ve sahada birçok kurumdan 159 bin 146 personelin görev yaptığına işaret ederek, bu süreçte birçok mücadele ve fedakarlık öyküsünün yaşandığını ve bunun Türk milletinin karakterini yansıttığını kaydetti.

"TÜRKİYE'DEKİ ÇADIR ÜRETEN TÜM FİRMALAR, ÜRETMEYE VE SAHAYA SÜRMEYE ODAKLANMIŞ DURUMDA"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ile bugün bir görüşme yaptığını belirten Oktay, şunları kaydetti:

"İlginç bir konuyu paylaştı benimle, 'Öyle bir şey yapıyorsunuz ki aslında pek kimse de farkında değil. Bizim kayıtlarımızda bu kadar geniş kapsamlı ve büyük bir depremin arama kurtarma ve diğer faaliyetlerini bu kadar hızlı yapabilen bir başka örneği henüz göremedik, kayıtlarımızda rastlayamadık.' şeklinde. Bu, sahada ve merkezde gayret gösteren her bir kardeşimizin başarısıdır, her bir kardeşimizin birlikte çabasıdır, afetzedenin yanında olmakla ile ilgili verdiğimiz çabadır.

Biliyoruz sıkıntılar var. Halen enkaz bölgesinde olanlar veya dışarıda olanların sıkıntılarının da farkındayız. Türkiye, dünyadaki en çok çadır ve konteyner kapasitesine sahip ülkelerden biri. Bunun tamamını sahaya yansıtmış durumdayız. Onun ötesinde, şu anda 170 bini, 180 bini geçmiş durumda. Tamamı sahaya yansıtılmış durumda ve halen yolda olanlar var. Uluslararası alandan çok ciddi yardımlar var. Anında sahaya yansıtıyoruz ve onun ötesine geçtik. Türkiye'deki çadır üreten tüm firmalar, şu anda çadır üretmeye ve bir an önce sahaya sürmeye odaklanmış durumda. Aynı şekilde bütün dünyadan çok hızlı bir şekilde buraya nasıl kaydırabiliriz ile ilgili de çalışılıyor. Sahadaki sıkıntının farkında olarak bir an önce vatandaşlarımızı, afetzede kardeşlerimizi barınabilecekleri bir alana kavuşturmak istiyoruz."

Oktay, bu süreçte emek veren tüm çalışanlara, gönüllülere ve çektiği tüm sıkıntılara rağmen bölgede yüreğini kendilerine açan afetzedelere gönülden ve yürekten teşekkür etti.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 65
  • Depremdede 1 yıl önce Şikayet Et
    Eyt çikmasin ,millete deprem felaketinin maddi yükünü birde 43 yaşında emekli olanların yükünü yüklemeyin.Borsamiz coktu.Dunyanin her yerinden yardım yapılmaya toplanmaya çalışılırken oy için eyt yi cikarmayin. An birlik beraberlik zamanı dır Eyt yok diye reisi tehdit edenlere egilmegin.
    Cevapla
  • Adil 1 yıl önce Şikayet Et
    2 Kat üstüne çelik zorunluluğu getirilsin Kimse pahalı olur demesin Şu an ödediğimiz hesap kadar olamaz hiç birisi Yapı denetime de ayrı ayrı bir birini bilip tanımayan en az üçlü denetim mekanizması getirilsin Sonuçlar izinler iptaller valilikler tarafından yapılsın
    Cevapla
  • Adil 1 yıl önce Şikayet Et
    Bakılan enkazlara tekrar bakılsın Ekipler seslendiğinde yorgunluktan açlıktan soğuktan uyuya kalanlar olmuştur Belki küçük çocuklar vardır Arama kurtarma bitti deyip gidilmesin her enkaza gerekirse güç yeterse on kez daha bakılsın Canlı hiç kimse kaderine bırakılmasın Allah bu millete acısın tekrarını göstermesin inşallah Devletimizde bu işte suçu olan hiç bir müteahhiti yapı denetimçiyi memuru kurumu acımadan cezasını versin Bundan sonrası içinde 3 lü denetim yapılsınFayların yoğun olduğu yerlerde 3 kata bile izin verilmesin Geleceğimiz çocuklar için sert imar kanunları yapılsın Cezalar müebbetten aşağı olmasın Tüm ölenlerimize Allah rahmet eylesin Çok zor
    Cevapla
  • Depremdede 1 yıl önce Şikayet Et
    Ara kurtarma ekibi niye 500 000 değil anlamadim.
    Cevapla
  • Depremdede 1 yıl önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun sana markalı Boş konuşan tipler densin ölen insanların ve yakinlarin ağı sende kalmasin dikkat et ateş düştüğü yeri yakar senin tuzun kuru bellimi lale
    Cevapla
  • Maçkalı 1 yıl önce Şikayet Et
    500.000 olsa niye 1.000.000 değil diyecek tiplerdensin..
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Şiddetli artçılar tekerrür ettiği için adi ağır beton ve başka kırılgan yapı malzemeleri inşa teknolojisi ile yapılan binalar dayanmaz , dayanımsız olur . Yapı teknolojisinde reform yapmalıyız .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adıyaman'da dehşet! Bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu