CHP imar affına hem 'evet' demiş, hem de vaad etmiş!

Asrın felaketi sonrası CHP'nin ve CHP fondaşı medyanın yaptığı 'İmar Affı' algısının içi boş çıktı. İmar barışını eleştiren CHP'nin geçmişte birçok kez İmar barışı vaadinde bulunduğu belirlendi.

CHP imar affına hem 'evet' demiş, hem de vaad etmiş!
CHP imar affına hem 'evet' demiş, hem de vaad etmiş!
GİRİŞ 13.02.2023 17:15 GÜNCELLEME 15.02.2023 08:11
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

   Haber7-Özel

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrası 10 ilimizde büyük yıkımlar yaşandı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği, on binlerce kişinin de yaralandığı depremler sonrası CHP ve fonlu medyasının 'İmar Affı' üzerinden yürüttüğü algı çöktü. Depremde binaların yıkılmasını İmar Barışı düzenlemesiyle ilişkilendiren CHP'nin geçmişte imar affını seçim vaadi olarak yaptığı ve süresinin uzatılmasını talep ettiği ortaya çıktı. 2018 yılında getirilen imar affına CHP'li 8 vekilin de kabul oyu verdiği belirlendi. 

CHP'DEN İMAR AFFI VAADİ

Deprem sonrası CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin MYK toplantısını düzenlediği Hatay’da, imar aflarını eleştirerek “Ne yapıldı? Bol miktarda imar afları çıktı. İnsanların oturdukları konutu insanlara mezar ettiler bir de üstüne para aldılar” açıklamasında bulundu.

Ancak CHP'nin 2018 yılında “Milletimiz İçin Geliyoruz” sloganıyla yola çıktığı seçimlerinde en önemli vaatlerinden birinin 'İmar Affı' olduğu belirlendi. CHP 264 sayfalık 2018 yılı seçim bildirgesinde ruhsatsız yapıları yasal statüye kavuşturulacağını belirtmişti. 



CHP 2018 Seçim Bildirgesi’nde ‘imar affı’ bölümündeki vaatlerini şöyle sıralamıştı:

  • 2/B arazisinde binası olan yurttaşlarımızın mağduriyetlerini gidereceğiz.
     
  •  2981 Sayılı İmar Affı Kanunu’na göre Tapu Tahsis Belgesi’ni henüz almamış yurttaşlarımıza bir yıl içerisinde tapularını vereceğiz.
     
  •  Ruhsatsız yapıları yasal statüye kavuşturacağız.
     
  • Son beş yıl içerisinde mesken olarak kullanılan ve afet riski taşımayan tüm konutlara bir defaya mahsus olmak üzere imar affı getirecek, ruhsatsız binalara ruhsat vereceğiz
     
  •  Bu yapılarda ikamet eden yurttaşlarımızın başta belediye hizmetleri olmak üzere kamu hizmetlerinden eksiksiz şekilde yararlanmasını sağlayacağız.


CHP'Lİ HALUK PEKŞEN DE 2015'DE VAAT ETMİŞTİ

CHP'nin 2018'deki imar affı vaadi de ilk seçim vaadi değil. CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen 6 Ekim 2015 yılında CHP'nin iktidar olması durumunda imar affı getireceğini açıklamıştı. Pekşen, "Türkiye’de son 5 yıl içinde mesken olarak kullanılan ve afet riski taşımayan tüm konutlara bir defaya mahsus olmak üzere imar affı getirerek ruhsatsız binalara ruhsat vereceğiz" demişti. 


'İMAR AFFI'NA CHP'LİLER KABUL OYU VERDİ

CHP'li isimlerin 'İmar Affı' eleştirilerinde büyük bir tezatta belirlendi. CHP'li isimlerin eleştirdiği 'İmar Affı'na, CHP'li milletvekillerinin de 'Kabul' oyu verdiği ortaya çıktı. TBMM’nin 10 Mayıs 2018 tarihli 98. birleşimi ile ilgili tutanaklarda bu birleşime meclisteki toplam 537 milletvekilinden 223’ünün katıldığı, 5 milletvekilinin ret, 217 milletvekilinin de kabul oyu verdiği görüldü. Kabul oyu verenlerden 8'inin CHP'li milletvekilleri olduğu öğrenildi. 



İmar Affı için kabul oyu veren CHP'li vekillerin listesi ise şu şekilde;

  • CHP Bursa milletvekili Lale Karabıyık
  • CHP Mersin milletvekili Hüseyin Çamak
  • CHP İstanbul milletvekili Sibel Özdemir
  • CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş
  • CHP İzmir milletvekili Musa Çam
  • CHP Sakarya milletvekili Engin Özkoç
  • CHP Samsun milletvekili Hayati Tekin
  • CHP Tokat milletvekili Kadim Durmaz


ZEYDAN KARALAR'IN 'İMAR AFFI' ELEŞTİRİSİ DE BOŞ ÇIKTI

Deprem sonrası açıklamalarda bulunan CHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar büyük afetten AK Parti hükümetini sorumlu tuttu. Kendi partisi olan CHP'nin her seçim öncesi yaptığı 'İmar Affı' vaadini görmezden gelen Karalar, hükümetin sık sık imar affı çıkarttığını belirterek, "Yani bir insan niçin iskan alamaz? Yapıyı aldığı yasal ruhsata uygun yapmadığı için. Siz bile bile yapı stokunda fazlalık olan binalara af getiriyorsunuz, yıkmanız gerekirken. Bu depremlerden önce yeniden imar barışı çıkaracaklardı, hazırlık yapıyorlardı, şimdi artık çıkaramazlar" diye konuştu. Ancak Karalar'ın açıklamalarının da içi boş olduğu ortaya çıktı.

ADANA'DA YIKILAN BİNALARIN İMAR BARIŞI MÜRACAATI YOK

Alınan bilgiye göre Adana'da yıkılan binaların hiçbirinin imar barışı müracaatı olmadığı tespit edildi. Adana'nın Çukurova ilçesinde yıkılan H.Alpargün Apt., Sami Bey Apt., Sinem Apt., Ekim Apt., Belük Apt., Özgür Apt., Mete Apt., Tutar Apt., Zeray., Kubilay Apt., İhsan Bayram Sitesi C Blok'un hiçbirinin imar barışı başvurusunda bulunmadığı, 'Yapı Kayıt Belgesi'nin olmadığı belirlendi. Öte yandan yıkılan binaların tümünün Anavatan Partisi ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti(SHP) zamanında yapıldığı öğrenildi. 

Adana'da 1967'den 1980'e kadar CHP, 1980'den 1984'e kadar askeri yönetim, 1984'den 1989'a kadar Anavatan Partisi, 1989'dan 1994'e kadar Sosyaldemokrat Halkçı Parti, 1994'ten 2010'a kadar Aytaç Durak farklı partilerde, 2010'dan 2019'e kadar MHP, 2019'dan günümüze kadar ise CHP yönetti. 


Adana'nın Çukurova ilçesinde ise 2009'dan bu yana CHP'li belediye başkanları görev yapıyor. 

 

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 25
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan söyler onlar için hayatlarının bir parçası
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tencere dibin kara, onunki senden kara!
    Cevapla
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Okunacak haber değil sırf yorum yapmak için tıkladım bunların adı yalan soyadı iftira ceddide ihanet sizin arkanızdan gidenlerde aklını Çek etmeyen hırsının peşinden koşanlardan başka birşey değil Tayyip gitsinde isterse pkk gelsin diyecek kadar arızalı zihniyet
    Cevapla
  • Yigido 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıvırma da üslerine yok
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi bu adamın kumaşı ve yanındaki bayanın yedi göbek geçmişinin sicili belli; Hatay belediye başkanına ne oluyor. İki kamyonla hava alanı yapanlara bir çift sözü yokmu ? İnsan bu kadarmı nankör olur?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Maskeli hırsızların filmleri aratmaya kuyumcu soygunu kamerada!
İsrail'den itiraf: Keyifle izledim, Mescid-i Aksa’yı neredeyse yerle bir ediyordu