Kurum’u eleştirdikleri uygulamayı CHP istismar etmiş... İşte 'imar barışı' gerçekleri

İstanbul'un 5 yıllık fetret devrini sonlandırmak için yola çıkan AK Parti'li Murat Kurum ile ilgili karalama kampanyası başlatan CHP ve medyası, 6 yıl önceki imar barışı uygulamasına sarıldı. Fakat imar affının her safhasında CHP izi var...

Kurum’u eleştirdikleri uygulamayı CHP istismar etmiş... İşte 'imar barışı' gerçekleri
Kurum’u eleştirdikleri uygulamayı CHP istismar etmiş... İşte 'imar barışı' gerçekleri
GİRİŞ 11.01.2024 14:43 GÜNCELLEME 11.01.2024 14:43
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına Murat Kurum’u göstermesi CHP ve medyasında panik oluşturdu. CHP Grup Başkanvekili ve fonlu Cumhuriyet gazetesi, Murat Kurum’u hedef tahtasına oturttu. CHP’li Günaydın ve Cumhuriyet gazetesi eş zamanlı olarak Murat Kurum’u “imar barışı” uygulaması üzerinden vurmaya kalktı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Murat Kurum’un 2019 yılında imar affına imza atan bir bakan olarak tarihe geçtiğini hatırlıyoruz. Böyle bir sicilden sonra ‘Kentsel dönüşümde İstanbul’u dirençli şehir haline getireceğiz.’ diyorlar.” dedi.

Cumhuriyet gazetesi ise aynı gün, “Tartışmalı aday-Çevreyi yok eden bakan” başlıklı manşet haberinde, 2018 yılında kabul edilen imar barışı uygulamasına atıf yaptı. Cumhuriyet’in haberinde, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte 6 milyon konut için imar affı kapsamında yapı kayıt belgesi verildi. Bu kararın ardından bakanlık görevine gelen Kurum, bu kapsamda 7 milyon kişinin yararlandığını açıkladı. Riskli yapılara verilen ‘izinlerin’ ardından Kurum bir sene sonra ‘İmar barışı, ‘imar barışına giren yapılar sağlamdır, riskli değildir’ anlamı taşımıyor’ açıklamasını yaptı.” ifadelerine yer verdi.

Fakat gerçekler farklı çıktı.

  • İmar affını CHP 2015 ve 2018 yılındaki seçimlerde "seçim vaadi" olarak gündeme getirdi. Seçim bildirgesinin 214'üncü sayfasına ekledi.

  • CHP'li kurmaylar meydanlarda "CHP iktidarında imar affı getireceğiz" dedi.

  • 2018 yılında TBMM'ye getirilen imar affı teklifi 8 CHP'li milletvekilinin de destek oyuyla kabul edildi.

  • CHP'li vekiller Ocak 2023'te imar affının süresinin 5 yıl uzatılması için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

  • İmar affından CHP'li Aykut Erdoğdu, Yılmaz Büyükerşen gibi pek çok isim faydalandı.

  • CHP'li gazetecilerden Yılmaz Özdil, Fatih Portakal gibi isimler de imar affından yararlandı...

İşte İmar Barışı/İmar Affı hakikatleri...

İMAR BARIŞI CHP’NİN SEÇİM VAADİYDİ

CHP’nin 2018 seçim bildirgesindeki vaatler arasında İmar Barışı uygulaması yer almıştı.

Seçim bildirgesinin 214’üncü sayfasında şu 3 vaade yer verilmişti:

“2981 Sayılı İmar Affı Kanunu’na göre Tapu Tahsis Belgesi’ni henüz almamış yurttaşlarımıza bir yıl içerisinde tapularını vereceğiz.

Ruhsatsız yapıları yasal statüye kavuşturacağız.

Son beş yıl içerisinde mesken olarak kullanılan ve afet riski taşımayan tüm konutlara bir defaya mahsus olmak üzere imar affı getirecek, ruhsatsız binalara ruhsat vereceğiz.”

2015'TE DE VAAT ETTİLER

CHP'nin 2018'deki imar affı girişimi ilk seçim vaadi değil.

2015 yılındaki genel seçimlerde CHP'li kurmaylar, seçimi kazandıkları takdirde imar affını kanunlaştıracaklarını topluma vaat olarak sunmuştu.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen 6 Ekim 2015 yılında CHP'nin iktidar olması durumunda imar affı getirileceğini açıklamıştı. Pekşen, "Türkiye’de son 5 yıl içinde mesken olarak kullanılan ve afet riski taşımayan tüm konutlara bir defaya mahsus olmak üzere imar affı getirerek ruhsatsız binalara ruhsat vereceğiz" demişti. 

İMAR BARIŞINA DESTEK VERMİŞLERDİ

TBMM’de Haziran 2018 yılında kabul edilen “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı düzenleme üzerinden Murat Kurum’u vurmaya kalkan CHP, o dönem bu düzenlemeye destek vermişti.

İmar Affı için kabul oyu veren CHP'li vekiller şunlar:

  • CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık
  • CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak
  • CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir
  • CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş
  • CHP İzmir Milletvekili Musa Çam
  • CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç
  • CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin
  • CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz

Üstelik kanun kabul edildiğinde Murat Kurum henüz Çevre ve Şehircilik Bakanı değildi.

 

İMAR BARIŞININ 5 YIL DAHA UZATILMASINI İSTEYEN CHP

CHP’li milletvekilleri, 4 Ocak 2023 tarihinde TBMM’ye kanun teklifi sunarak “İmar affının kapsamının genişletilmesini” talep etti.

CHP tarafından TBMM’ye sunulan kanun teklifinde 2018 yılında çıkarılan imar barışının 31.12.2017 tarihine kadar olan yapıları kapsadığını belirterek bu tarihin 31.12.2022 tarihine kadar uzatılmasını istedi.

İMAR BARIŞINDAN FAYDALANMAK İÇİN SIRAYA GİREN DE CHP

Bitmedi...

İmar Barışı üzerinden Murat Kurum’u eleştirmeye kalkan CHP ve fonlu medyası, bu uygulamadan defalarca kez faydalandı.

Yeniakit gazetesinde yer alan habere göre, CHP’li kurmaylar ve medyadaki uzantılarının, yalan beyanlarla İmar Barışı uygulamasını istismar ederek faydalanmaya çalıştıkları kaydedildi.

İşte İmar Barışı’nı istismar etmeye kalkan CHP’nin bu konudaki skandal işlemleri:

  • CHP'li Aykut Erdoğdu, Çeşme'nin Ildır Mahallesi Günkent Sitesi’nde bulunan lüks villasını kanundan faydalanarak tadilat sınırlarını aşıp malikaneye dönüştürdü.

  • Çeşme Belediye Meclisi İmar Komisyonu Üyesi CHP'li Aybars Yıldırım, otel diye diktiği 29 daireli apartman inşaatı mühürlenip yıkım kararı verilince, yalan beyanla imar barışı belgesi aldı.

  • CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in, 2019 yılında eşi Seyhan Büyükerşen adına kayıtlı kaçak villanın 2017’de yapılmış gibi göstererilerek usulsüz şekilde yapı kayıt belgesi aldığı belirtildi.

  • CHP'li İzmir Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın, eşi adına kayıtlı kiraz bahçesine, "kümes ve bağ evi yapacağım" diyerek inşa ettiği havuzlu lüks villasına yasa kapsamına girmediği halde yapı kayıt belgesi aldı. Skandalı ortaya çıkan Karakayalı'nın yapı kayıt belgesi iptal edildi.

  • CHP'li Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin Genel Sekreteri Hüseyin Daşgın, imar barışını kapsayan son tarih olan 31 Aralık 2017'den sonra 2 katlı evine yaptığı kaçak katı yasal tarihte inşa edilmiş gibi göstererek imar barışına başvurdu.

  • Deprem ülkesinde imar affı mı olur?” diyerek dürüstlük edebiyatı yapan gazeteci Yılmaz Özdil’in ofis ruhsatı olan Bodrum Bitez’deki villasına kaçak eklenti yaparak 142 metrekareden 310 metrekareye çıkardığı tespit edildi.
     

    Yılmaz Özdil'in '2 odalı' denilen kaçak ultra lüks villasında spor salonu da varYılmaz Özdil'in '2 odalı' denilen kaçak ultra lüks villasında spor salonu da var

  • Sözcü TV’nin Ana Haber sunucusu Fatih Portakal, Seferihisar’daki 8.3 dönümlük çiftlik evine diktiği 3 kaçak yapı için imar barışından faydalandı.

  • Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu, boğaza nazır villasıyla gündeme gelirken, kardeşi İbrahim Mahiroğlu, Ayvacık'a bağlı Sazlı Köyü'nde denize sıfır mesire yerini Orman Bölge Müdürlüğü'nden 20 yıllığına kiralayarak, imar barışı kapsamında et balık restoranı yaptırdı.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 24
  • ziyaretçi 3 ay önce Şikayet Et
    Bilmiyorum inat etmenin faydası yok gibi. Hata yapınca hata yaptım bir daha yapmayacağım benim yaptığım hata yüzünden zarar gören birileri varsa hepsinden özür diliyorum demek lazım. Sonuçta bizler Allah'ın kullarıyız. Her konuda kendi yaptığının doğru olduğunu savunmak kalben ne kadar doğru olur.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    2 yıldır 1 milyon sosyal konut hamlesinden ses gelmedi bekliyoruz müjdeli haber
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    İstanbulun muradı
    Cevapla
  • Aziz 3 ay önce Şikayet Et
    Chp nin beyannamesinde son 5 yıl içinde mesken olarak kullanılan, AFET RİSKİ TAŞIMAYAN BİNALARA BİR SEFERE MAHSUS RUHSAT VERECEĞİZ deniyor. Doğru olanda budur. Performans analizi yapmadan Riskli binalara para ile ruhsat verip milleti ölüme terketmiyorlar. Bunu neden anlamak istemiyorsunuz?
    Cevapla
  • Vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Çok büyük depremler geçirdik.Hicmi sorumlu yok . Kayıplarımız çok büyük
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hiçbirinin haberi yok! Gençlere 'önden kredi'
Denizlerdeki popülasyona katkı için 5 bin deniz patlıcanı üretildi