Reklama ayrılan bütçe depreme ayrılanın iki katıydı! İmamoğlu canlı yayında böyle afalladı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler nedeniyle İstanbul'daki yapı stoku ve deprem bütçesi yeniden gündeme geldi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "deprem" sorusuna verdiği cevap soru işaretlerini beraberinde getirdi.

GİRİŞ 15.02.2023 13:43 GÜNCELLEME 15.02.2023 19:03
Bu Habere 257 Yorum Yapılmış

Deprem, dört bir yanı fay hatlarıyla çevrili Türkiye'nin acı bir gerçeği. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat günü meydana gelen iki bağımsız afet, ülkemizin üç farklı bölgesindeki on şehri tahribata sürükledi. Milyonlarca insanımızın yaşadığı arazide arama kurtarma çalışmaları ve yeniden yapılanma süreci onuncu gününde devam ediyor.

Öte yandan deprem gerçeğiyle yüzleşildiği bu günlerde rota yeniden İstanbul'a döndü. "Beş yılda 100 bin deprem konutu yapacağım" diyen İmamoğlu'na sorulan "İstanbul depreme hazır mı?" sorusu afallamasına yol açtı.

Canlı yayında cümle kurmakta güçlük çeken CHP'li siyasetçinin açıklamaları, son üç yılda depreme ayrılan bütçe oranlarını ve bu bağlamda yapılan konutların sayısını tekrar gündeme getirdi.

"III"LARLA DOLU CEVAP VE "80 SENE" İTİRAFI

FOX TV'den İlker Karagöz'ün sunduğu Çalar Saat programına AKOM Merkezi'nden katılım sağlayan Ekrem İmamoğlu, Karagöz'ün "İstanbul depremi... Bizi ne bekliyor? Hazırlıklar ne aşamada?" şeklindeki sorusuna cevap vermekte güçlük çekti. "Evet yani... Iııı... Şöyle... Tabii birçok konuyu burada sıralayabilirim... Iııı... Aslında..." diyen CHP'li ismin yanıtı sosyal medyada çok konuşuldu.

Açıklamasının devamında İstanbul'daki yapı stokuna değinen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, mevcut durumun düzeltilebilmesi için "80 sene çalışmaları gerektiğini" itiraf edercesine şu sözlerle anlattı:

"Çok hızlı hareket etmemiz gerektiğinin farkındayız. Depremle ilgili bir rapor oluşturduk... Hemen şu öngörüyle yürüdük, dedik ki bu nasıl çözülmeli? İBB, 99'dan bu yana birçok şey yapmış İstanbul'da... İlçe belediyeleri keza öyle... Fakat hepsini topladığınızda, ortaya bir bilanço koyduğunuzda 80 sene çalışmalıyız ki İstanbul'un yapı stokunu güçlendirelim..."

TOKİ'YE "YAPAMAZSINIZ DEDİM" İTİRAFI

Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde başlatılan bin 300 konutluk projenin önümüzdeki sene teslim edileceğini söyleyen İmamoğlu, TOKİ'nin konut hamlesinde "yetkili tek mercii" olamayacağını vurguladı:

"Önümüzdeki sene bitirilmesi planlanıyor. Bin 300 konut bitirdik. 8 yıl, 9 yıl... Olmaz... Önerinin içinde olduğu bir mekanizma ile bu süreci yönetmeliyiz. Bunun adı Deprem Konseyi veya Deprem Kurulu olabilir... Bakanlığa "Tabii ki bu işin başında siz olacaksınız ama 'Tek başına ben yaparım' derseniz 'Yapamazsınız' dedim."

REKLAM DEPREMDEN ÖNEMLİ Mİ?

İBB AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, bütçe görüşmeleri devam ettiği sırada Ekrem İmamoğlu yönetimine tepki göstermiş ve elinde "Reklam depremden önemli mi?" başlıklı dövizle çıktığı kürsüde şu açıklamayı yapmıştı:

"İBB 849 milyon Türk lirası tanıtım bütçesi ayırmış. Az önce sunum yaparken '1 milyar küsur deprem ilgili bütçe ayırdık' dedi sayın başkan. Ben bütün detayları inceledim. Mali yılı bütçe kitapçığı sayfa 35'te, kentsel dönüşüm için yazılan rakam 492 milyon Türk Lirası. Yatırım kitapçığı sayfa 44'te, kentsel dönüşüm uygulamaları için ayrılan bütçe 612 milyon Türk Lirası. Oysa mali yıl kitapçığında 492 milyon Türk lirası. Başkanın sunumunda ise 1 milyar küsur. Tanıtıma parayı ayırmışlar, peki depreme ne kadar ayırmışlar? 492 milyon Türk Lirası. Sosyal konuta harcadıkları meblağ ise 12 milyon Türk lirası. Daha ne diyeyim arkadaşlar!"

100 BİN KONUT SÖZÜ HAVADA KALDI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Deprem İstanbul’un için en öncelikli tehdittir. İstanbul’un kentsel dönüşüm sorununu çözeceğim. Beş yılda 100 bin deprem konutu yapacağım’ sözleri, gelinen noktada gerçekten çok uzakta kaldı.

Konuya ilişkin Kasım 2022'de bir açıklama yapan Tevfik Göksu, “5 yılda 100 bin konut dönüştüreceğim” diyen Sayın Başkanın 4 yılın sonunda kentsel dönüşüm kapsamında kendisinin yapıp da teslim ettiği konut sayısı kaç biliyor musunuz? 0 (sıfır). Deprem Doğal Afet Komisyonu’muzun yazılı talebine verilen cevapta bunu açıkça görmekteyiz. Vaatlerinin yüzde 60’ını yaptığını söyleyen başkanın bu şehrin en acil ve en hayati konusundaki karnesi maalesef bu. Hep ne diyoruz? Niyet ve kabiliyet nutuktan anlaşılmaz bütçeden ve icraattan anlaşılır" ifadelerini kullanmıştı.

DEPREME AYRILAN BÜTÇE REKLAMIN GERİSİNDE!

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin depreme ayrılan bütçesinin son dört yıl içerisinde gözle görülür biçimde düşüş yaşadığı saptandı. 2018'deki AK Parti idaresinde bu oran yüzde 5,5 düzeyindeydi. Fakat yıllar içerisinde kentsel dönüşüme ayrılan miktar azaldı. 2021 yılında genel bütçenin yüzde 0,89'u; 2022'de yüzde 1,13'ü ve 2023 yılında yüzde 1,59'u olacak şekilde belirlenmişti.

Diğer taraftan 2023 bütçesinde reklama ayrılan meblağ dikkat çekmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tanıtıma; yani diğer bir deyişle reklama tam 845 milyon Türk Lirası ayırdı. Bu süreçte depreme ayrılan tutar ise 450 milyon Türk Lirası tutarındaydı.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 257
  • hasan Özden 1 yıl önce Şikayet Et
    gak guk ekrem bu aralar ankaraya çok gidip gelmişsindir. tatili hakettin. Şöyle yalandan bir deprem bölgesinden geçip isviçrede 1 aylık tatil yapsan çok iyi olacak. Belediye parasını öder. Murat ongun iyi bilir oraları.
    Cevapla
  • Hakan Günver 1 yıl önce Şikayet Et
    Beş yılda 100 bin deprem konutu yapacağım dedi ama yaptığı konut sayısı sadece 2 bin , komiksin Ekrem
    Cevapla
  • Mahmut 1 yıl önce Şikayet Et
    5 yılda 100 Yalanıyla geldin. 4 yılda ancak Yalanını Tescilledin. YALAN, ALGI, REKLAM başarıyla yürüttüğün üç şey. Geride boşa geçip heba olan İstanbulun 4 yılı. Halen BOŞ BOŞ konuşmaktan başka bir iş yapmıyor. Komisyon kuracakmış Adı şu olsunmuş . Senin komisyonunun adınada senin adınada ulan ben hayatımda bu derece BOŞ bir insan tanımadım. Halen Hikaye anlatıyor. İŞ YAP İŞ EKREM. Buradada ENGELLENDİM YALANINA sığınırsan şaşırmam lakin işin YALAN söyleyip gezmek.
    Cevapla
  • Calistay 1 yıl önce Şikayet Et
    Ha bire toplan, calistay yap, kurul olustur, peki 100bin konut nerde? Gak guk... Hadi 2000 olsun, o da yok. Ekrem 80 yilda anca cozulur diyor, la bir binanin omru zaten o kadar, 80 yilda hepsi otomatik yenilenmis olur zaten :)))
    Cevapla
  • faruk 1 yıl önce Şikayet Et
    ekrem ugraşma tatilde kafanı dinle sende bu işleri yönetecek kabiliyet yok eee lerle ööö ler le vakti gecirdin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri