İşte İstanbul’u bu zihniyet yönetiyor: “Kentsel Dönüşüm beni irite ediyor!”

İBB Meclis Üyesi Hatice Ülkü Özer'in depremden 1 ay önce İBB Meclisi’nde yaptığı konuşmada, şehirdeki eski yapıları yenilemek için başlatılan Kentsel Dönüşüm projelerine karşı çıktığı ortaya çıktı.

GİRİŞ 19.02.2023 17:31 GÜNCELLEME 24.02.2023 15:51
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki çifte depremlerdeki ağır tahribat üzerinden siyasi rant devşirmeye çalışan Millet İttifakı paydaşlarının, şehirlerdeki eski yapıların yerine yeni ve modern mimariyle binalar inşa edilmesine nasıl itiraz ettikleri tek tek gün ışığına çıkıyor.

Deprem riski bulunan şehirlerden İstanbul’un yerel yönetimini elinde bulundan CHP’nin kentsel dönüşüm projelerine en çok itiraz eden parti olmasının yanı sıra, depreme yönelik çalışma yürütmesi beklenen İBB Meclisi’nde Kentsel Dönüşüm karşıtı söylemler üretiliyor.

Bunlardan bir tanesi de depremden 1 ay önce yapıldı.

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hatice Ülkü Özer, 10 Ocak 2023’te İBB Meclisi’nde yaptığı açıklamada, “Ben az önce konuşulan tüm konuşmalarda ‘Kentsel Dönüşüm’ ifadesini duyuyorum ve bu beni çok irite ediyor.” ifadelerini kullandı.

HATAY'DA DA AYNI ZİHNİYET

Kahramanmaraş depremlerinin tahrip ettiği kentlerin başında gelen Hatay'da 8 yıl önce hükümet eliyle 'kentsel dönüşüm' hamlesi başlatılmak istenmiş ancak CHP'nin kaptan kamarasında bulunduğu bir grup muhalif projeyi akamete uğratmıştı.

Antakya Belediye seçimlerini 2014 yılında kazanarak göreve gelen AK Parti'li İsmail Kimyeci, 2015 yılında "Kentsel dönüşüm Antakya'nın yüz akı olacak" demiş ve bölgede 1390 adet riskli yapı olduğuna işaret ederek kolları sıvamıştı.

Sorun yıllar önce tespit edildi fakat CHP'nin kara propagandası projeyi akamete uğrattıSorun yıllar önce tespit edildi fakat CHP'nin kara propagandası projeyi akamete uğrattı

Ancak eski yapıların yenilenmesine CHP ve medyası karşı çıkarak halkı manipüle etmişti. Cumhuriyet gazetesi, 3 Kasım 2017'de "Yurttaşlar Antakya Belediyesi'ni protesto etti: Kentsel dönüşüm istemiyoruz" başlığıklı haber ile projeye karşı kışkırtılan Antakyalılar'ın tepkisini büyüterek yayınlamıştı.

Bölgedeki CHP yapılanmasının kışkırttığı halkın tepkisi neticesinde Antakya'daki kentsel dönüşüm projesi kısmi olarak hayata geçirilebilmişti.

CHP'nin 2019 yerel seçimlerindeki Antakya belediye başkan adayı Hikmet Hatunoğlu, 'kentsel dönüşüm' hamlesinin durdurulacağını vaat olarak vermişti.

İSKENDERUN'DA HEM BALTALADILAR HEM ALGI YAPTILAR

Benzer durum Hatay'ın İskenderun ilçesinde de yaşanmıştı.

Önce ölüme sürüklediler, sonra propaganda başlattılar! İşte 'İskenderun' gerçeği!Önce ölüme sürüklediler, sonra propaganda başlattılar! İşte 'İskenderun' gerçeği!

Bakanlar Kurulu tarafından 2013 yılında İskenderun'un 6 mahallesi "riskli alan" olarak belirlenip kentsel dönüşüm projesi başlatılmıştı. Ancak CHP'li yerel idarecilerin kışkırtmasının ardından 2015 ve 2017 yıllarında iki kez yargıya taşındı ve karar yargı eliyle iptal edildi.

11 yılı aşkın bir süre devam eden yargılama süreci sonrası mahkeme kararı kesinleşince de Cumhurbaşkanlığı, 6 mahallenin "riskli bölge" kararını kaldırmak zorunda kalmıştı.

Deprem sonrasında CHP'li medya, bu karar üzerinden "Deprem bölgesi riskli değilmiş" manşetleri atarak korkunç bir manipülasyon örneği sergilemişti.

TBMM'DEN HAYKIRDI: DÖNÜŞÜMÜ İPTAL EDİN

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, TBMM’de yaptığı konuşmada kendi seçim bölgesindeki Kentsel Dönüşüm projesinin iptal edilmesi gerektiğini savundu. CHP’li Köksal’ın 23 Haziran 2021’de Meclis’te yaptığı konuşmada, “Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Belediye Başkanından verdiği sözü tutmasını ve Mısri Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm projesini iptal edilmesini bekliyoruz” dediği kayıtlara yansıdı.

YIKILMASINA İTİRAZ ETTİKLERİ BİNALAR BUNLAR

İşte CHP’li vekiller, il yöneticileri ve medyasının yenilenmesine karşı çıktığı o eski yapılardan bazıları:

CHP’li vekilin depremden önceki sözleri yeniden gündemde: Kentsel Dönüşümü iptal edin!CHP’li vekilin depremden önceki sözleri yeniden gündemde: Kentsel Dönüşümü iptal edin!

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 92
  • Ben 1 yıl önce Şikayet Et
    İrite ediyormuş merak ettim hangi taraftan irite ediyormuş acaba
    Cevapla
  • Soner aktaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu münafıklara fırsat vermesin
    Cevapla
  • zeki 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlar bilinçli olmadığı sürece CHP hep var olcak, CHP oldukçada bu ülkede sorunlar hiç bitmeyecek
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar bilinçsiz değil. Esfela safilin...
    Cevapla
  • Mehmetx 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimse mağdur olmadan, kimse borçlandırılmadan, yerin de yapacağız diyor bu söylem de ne var ki? Lakin bunlar da sözlerini hiç tutmuyor asıl problem bu. Eylem yapmayı çok seviyorlar. Bunlar için eylem ve protesto bakanlığı kurulsun :))
    Cevapla
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbulda kentsel dönüşüm hızlandırılmalı ve insanların binalarını TOKİ yapmalı ve bire bir yapıp vermeli insanların maddi durumu yok para Sı olmayanı ölüme terketmemeli Allah korusun sonunda yaşanan acılar daha zor bir durum yaratmakta insanlardan sakındığımız para iki katı ile yine devletin kasasından çıkıyor hanımefendiye gelincede dönüşüme karşı olduğu için ilerde oluşacak sıkıntılardan onuda sorumlu tutmalıyız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan Bahçeli'nin DEM Parti çıkışına destek: Bedelini ödemeye hazır olmalılar
Gazi meclisin 23 Nisan videosu çok beğenildi! Geleceğe en güzel mirasımız, yavrularımız