CHP’li Lütfü Savaş’ın 9 yıllık Kentsel Dönüşüm karnesi: 11 toplantı, 1 miting, 0 icraat

6 Şubat depremlerinin en ağır tahribata neden olduğu Hatay'da eski binaların yenilenmesi için yürütülen Kentsel Dönüşüm projeleriyle ilgili Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın 9 yıllık icraat karnesi ortaya çıktı.

GİRİŞ 20.02.2023 15:10 GÜNCELLEME 20.02.2023 15:45
Bu Habere 147 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki çifte depremler en çok Hatay’ı vurdu. Şehir merkezi dahil birçok ilçesi ağır tahribata uğrayan Hatay adeta “enkaz kent”e döndü. Tarih boyunca Anadolu’nun en fazla depreme maruz kalan şehri olan Hatay’ı 9 yıldır yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, afet gerçeğine rağmen kentteki eski yapılara duyarsız kaldığı yönündeki eleştirilerin odağında.

Depremin ardından CHP’li Lütfü Savaş’ın, Hatay’ın çehresini değiştirecek Kentsel Dönüşüm projelerine yaklaşımı merak konusu oldu.

DÖNÜŞÜM KARNESİ SIFIR

Haber7’nin yaptığı araştırmaya göre, 2014 yılından bu yana Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni yöneten Lütfü Savaş’ın Kentsel Dönüşüm’le ilgili 9 salon toplantısında boy gösterdiği, 2 kez belediye bünyesinde Kentsel Dönüşüm Çalıştayı organize ettirdiği, 1 kez Kentsel Dönüşüm karşıtı miting gerçekleştirdiği kaydedildi. Savaş’ın 9 yılda projelendirdiği veya başlayıp bitirdiği hiçbir Kentsel Dönüşüm çalışması olmadığı öğrenildi.

Fay hattı üzerinde kurulu şehri yönetmesine rağmen Kentsel Dönüşüm’le ilgili en belirgin faaliyeti salon toplantıları olan Başkan Savaş’ın; “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi”, “Kentsel Dönüşüm Zirvesi”, “Konut ve Kentsel Dönüşüm”, “Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi Sorunlar ve Olanaklar Çalıştayı” gibi etkinliklerde yer alıp bolca konuşma yapmaktan öteye geçemediği bildirildi.

SAHADA DEĞİL SALONDA

İşte Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın 9 yıllık Kentsel Dönüşüm karnesi:

30 Mart 2014 tarihinde Hatay Büyükşehir Başkanlığı seçimlerinde CHP’nin adayı olarak %41’lik oy oranıyla galip geldi.

2015: Kentsel Dönüşüm Çalıştayı düzenledi. “Uzman isimlerden Hatay’ımıza yakışır bir kent dokusu oluşturmak üzere bilgiler aldık.” dedi. (25 Mart 2015)

2016: İstanbul’da “3. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi”ne katıldı. 2. Oturum’da da yer aldı. (25 Şubat 2016)

2016: Hatay’da “3. Kentsel Dönüşüm Zirvesi” düzenledi. Management Plus Genel Müdürü Haldun Ersen ile bu konuda görüşme yaptığını duyurdu. (4 Mart 2016)

2016: “Gelecek Nesiller İçin Yapacak Çok İşimiz Var” sloganı ile Hatay'da "Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi" düzenledi. (26 Mayıs 2016)

2016: “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi” çerçevesinde Hatay ilçe belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüşme sağladı. (26 Mayıs 2016)

2017: “Sürdürülebilir Şehirler ve Binalar” başlığı altında düzenlenen “4. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi”ne katıldı. (23 Şubat 2017)

2018: İstanbul’da düzenlenen “5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi”ne katıldı. Burada “tarihi ve kültürel dokuyu ortaya çıkaran projeler” kategorisinde ödül aldıklarını duyurdu. (22 Şubat 2018)

2019: İstanbul’da, yabancı ülkelerden ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden uzmanların ve yerel idarecilerin katılım sağladığı “3. Uluslararası Diyalog Konferansı”na katılarak “Konut ve Kentsel Dönüşüm” ana başlığı altında düşüncelerini paylaştı. (4 Ekim 2019)

2019: Yerel seçim sürecinde Kentsel Dönüşüm karşıtı miting yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Emek Mahallesi’nde yürüttüğü Kentsel Dönüşüm projesini protesto etti. Bakanlığın “Riskli bölge” ilan edilen Emek Mahallesi’ndeki dönüşüm projesini eleştirmek için yerel seçim sürecinde akşam saatlerinde miting düzenledi.

Emek Mahallemize dayatılan kentsel dönüşüm projesindeki haksızlıkları ortadan kaldıracağız. Dönüşümde rantın değil halkın yanında olacağız.” dedi. (14 Mart 2019)

SALONLARI DA YIKAN AFET

Lütfü Savaş, yerel seçimlerden ikinci defa galip geldikten sonra Kentsel Dönüşüm toplantılarına da katılmamaya başladı. Salon toplantılarını Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak tüzel vasfıyla devam ettirdi.

2020: Hatay Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm ve zemin inceleme birimi, “Hatay’ın depremselliği, riskli yapıların tespiti ve olası bir depremde yapılacaklar” konusunda fikir alışverişinde bulunmak üzere oda temsilcileri, inşaat mühendisleri, jeofizik mühendisleri ile bir araya geldi. (24 Kasım 2020)

2020: Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi Sorunlar ve Olanaklar Çalıştayı’ yapıldı. (24 Kasım 2020)

6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde 11 şehirde meydana gelen yıkımda ilk 14 günde ölü sayısı 41 bini aşarken, can kaybının en fazla yaşandığı şehir Hatay oldu.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 147
  • Ömer olmsk 1 yıl önce Şikayet Et
    Sadece CHP ve Hataya bakacağız Şanlı Urfa'ya bakın tarım arazileri,belediye ve kamu arazileri nasıl talan edilmiş.Maşuk Karaköprü Haliliye ucube kentleşme örnekleriyle dolu.Tarım arazisi imara açılır mı ? Hiç mi Allah korkusu olmaz
    Cevapla
  • Adnan 1 yıl önce Şikayet Et
    Çürük evi kentsel dönüşümle çevirirken yeni evleri jüpiteremi yapacaklar, zemin uygunsa özel kanunla bir kısım tarım arazisine yapılacak elbette.Hatayda dönüşümü engellenen binalarda vefat eden kardeşlerimizin tarlaları şimdi ne işlerine yarayacak.Canları gittikten sonra tarla olsa ne olur,olmasa ne olur
    Cevapla
  • zeki 1 yıl önce Şikayet Et
    Cehalet en büyük düşmandır, Cehalet oldukçada CHP hep olacaktır
    Cevapla
  • ACER 1 yıl önce Şikayet Et
    CHP li lerin Millete ve Vatana hiç hizmet ettiği görülmüşmüdür ancak kenilerine ve lafa hizmet ederler...
    Cevapla
  • Ercan 58 1 yıl önce Şikayet Et
    Yok bide yapsaydı sizin beklentileriniz çok fazla bu chpkk dan
    Cevapla
  • Adıyaman li 1 yıl önce Şikayet Et
    Kentsel dönüşüm projesi rantsal dönüşüm diyenler bunlar değilmiş gibi birde algı operasyonu yaptılar. Allah devletimizi ve milletimizi bunlardan korusun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin