CHP’li vekilin depremden önceki sözleri yeniden gündemde: Kentsel Dönüşümü iptal edin!

K.Maraş depremleriyle birlikte önemi bir kez daha kavranan Kentsel Dönüşüm projelerinin muhalefet tarafından nasıl engellenmeye çalışıldığı, şehirlerin eski ve riskli yapılara nasıl mahkum edilmek istendiğini gösteren örnek TBMM'den çıktı.

GİRİŞ 12.02.2023 12:42 GÜNCELLEME 12.02.2023 12:43
Bu Habere 318 Yorum Yapılmış

Riskli yapıların yenilenmesi için AK Parti iktidarının Türkiye çapında başlattığı Kentsel Dönüşüm projeleri, muhalefet tarafından sürekli kara çalınıp engellenmeye çalışıldı. Her imar hamlesini “rant” söylemiyle kötüleyen, Kentsel Dönüşüm ifadesini “Rantsal Dönüşüm” argümanıyla baltalayan CHP ve diğer yıkıcı muhalefet partileri, nerede proje yürütülse oradaki bölge halkını kışkırtmakla eleştiriliyordu.

İşte o söylemlerden bir tanesi, 6 Şubat’taki korkunç Kahramanmaraş depremlerinin henüz 1,5 yıl öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında sergilendi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İPTAL EDİN!”

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal'ın, TBMM’de yaptığı konuşmada kendi seçim bölgesindeki Kentsel Dönüşüm projesinin iptal edilmesi gerektiğini savunduğu ortaya çıktı. CHP’li Köksal’ın 23 Haziran 2021’de Meclis’te yaptığı konuşmada, “Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Belediye Başkanından verdiği sözü tutmasını ve Mısri Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm projesini iptal edilmesini bekliyoruz” dediği kayıtlara yansıdı.

HEP AYNI ÇAMUR: “RANTSAL DÖNÜŞÜM”

Aynı dönemde CHP’ye yakınlığı ile bilinen Birgün gazetesi, “Dönüşüm halkın zararına olacak” başlıklı haberler yayınlayarak, eski binaların yıkılmasına karşı çıktı. Haberde “Rantsal Dönüşüm” ifadesi kullanılarak binaların yenilenmesinin deprem için değil, kâr için yapıldığını öne sürdü.

Bölge sakini olduğu iddiasıyla E.G. isimli birisinin beyanına yer verilen haberde, eski evlerin yenilenmesi girişimine şu sözlerle karşı çıkıldı: “Bu evler, dükkânlar bize dedelerimizden kaldı. Binalarda, sokaklarda asırlık geçmişimiz var. Bizim için hem maddi hem de manevi değeri çok büyük. Tüm bunlara rağmen alınan kararlardan en son biz haberdar oluyoruz.”

CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz ise “tarihi evlerin ve binaların, her zaman olduğu gibi oldubittiyle birilerine peşkeş çekileceğini” öne sürerek, “Biz aylardır bunun bir rantsal dönüşüm olduğunu anlatmaya çalıştık. Yapılan toplantıda yurttaşlarda neyin ne olduğu ve kentsel dönüşümün nasıl yapılmak istendiğini gördü. Gerçekler ortaya çıktı. Kısacası takke düştü kel göründü. Biz yurttaşların evini, dükkânını kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz. Mücadelemiz devam edecek.” demişti.

YIKILMASINA İTİRAZ ETTİKLERİ BİNALAR BUNLAR

İşte CHP’li vekiller, il yöneticileri ve medyasının yenilenmesine karşı çıktığı o eski yapılardan bazıları:

Yapımına itiraz ettikleri yenileme projesindeki görünüm ise şöyle:

 

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 318
  • Kayı Boyu 8 ay önce Şikayet Et
    Bu insanlar utanmadan hala konuşabiliyorlar, halkın yüzüne bakabiliyorlar.
    Cevapla
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    rant ı kimseye bırakmadılar,ölüsünü sevdiklerin insanların parasını vermeden rantın üzerine çökmeyi beklediler ve başardılar... chp mütahitlerin partisi değil mi idi...vekilleri ya kendisi direkt yada dolaylı akrabası,eşi,dostu...
    Cevapla
  • Cenk 1 yıl önce Şikayet Et
    CHPHDP bu iki parti acilen kapatılmalıdır.
    Cevapla
  • şarlo 1 yıl önce Şikayet Et
    Ahlaksız bunlar
    Cevapla
  • ACER 1 yıl önce Şikayet Et
    O CHP li vekil bu manzara ve yarlı, ölen vatandaşları görsün vicdanı varsa rahat etsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi