Niğde'de kentsel dönüşüm projesine fren

Üçüncü derece riskli şehirler arasında yer alan Niğde’de yürütülen kentsel dönüşüm projesi yargı kararıyla frenlendi.

GİRİŞ 09.07.2023 18:50 GÜNCELLEME 10.07.2023 16:32
Bu Habere 81 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin birçok noktasında eski yapılara karşı düğmesine basılan kentsel dönüşüm projelerinin bazıları durdurulmak isteniyor. Niğde’de kültürel bazda gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi büyük engellerle karşılaşıyor.

Kale Mahallesi ve Eskisaray Mahallesi’nde Cumhurbaşkanlığı kararının iptaline yönelik 12 dava açıldığı, acele kamulaştırma kararına yönelik açılan davaların 5’inde yürütmeyi durdurma kararı verildiği öğrenildi.

  • 2021 yılından bu yana süren davalarda Niğde Belediyesince yürütülen kentsel dönüşüm projesinde kamulaştırma kararı verilen bazı dükkan ve ev sahiplerinin mülklerinin düşük bedellerle kendilerinden alınmak istendiği yönünde şikayetlerde bulundukları belirtiliyor. Niğde Belediyesi'nin daha önceki kentsel dönüşüm projelerinden memnuniyet duyulmasına rağmen Kale Mahallesi'ndeki projenin eksiklikler barındırdıüı yönünde şikayetlere yer veriliyor. Bölgedeki tarihi dokunun hasar görmesinden endişe ediliyor. Sürdürülen çalışmalar nedeniyle tarihi mescid ve türbelerin ağır tahribata uğradığına dönük şikayetler de söz konusu.

     


DANIŞTAY SAVCISINDAN ALEYHTE MÜTALAA

Konuyla ilgili Danıştay Başsavcılığı'nın 11.10.2022 tarihli mütalaasında, "uyuşmazlığa konu taşınmazı kapsayan alanın yenileme alanı olarak belirlenmesinin tek başına acele kamulaştırma yapılmasına gerekçe teşkil etmeyeceği, acele kamulaştırma prosedürünün uygulanabilmesi için gerekli olan olağanüstü durumların ve bu yönteme başvurulması ile amaçlanan kamu yararının da somut olarak ortaya konulamadığı sonucuna varıldığı" kaydedildi. Savcı mütalaasında, "Cumhurbaşkanı Kararının uyuşmazlığa konu taşınmaza yönelik olarak iptaline karar verilmesi gerektiği" belirtildi.

DANIŞTAY'DAN DURDURMA

Danıştay 6. Dairesi’nin, dava dosyalarının 5 tanesini parseller yönünden iptal ettiği bildirildi. Oy çokluğuyla alınan kararla kentsel dönüşüm projesi frenlendi. Danıştay'daki 4 üye hakimin onayıyla kabul edilen karara 1 hakim itiraz etti.

Danıştay’ın iptal kararı şu gerekçeye dayandırıldı:

“29 Ocak 2021 tarihinde tesis edilen dava konusu Cumhurbaşkanı kararının dayanağı onaylı proje ve kamu yararı kararı olmadığından, acele kamulaştırma işleminin dayanağı olarak sunulan imar planının ise dava konusu işlemin tesis edildiği tarihten sonra Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 29 Temmuz 2021 tarihinde uygun bulunduğundan, kamulaştırma kararından önce alınması zorunlu olan kamu yararı kararının acele kamulaştırma işleminin tesis edildiği tarihten sonra alınması hukuka aykırı olduğundan…”

  • Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “Kale ve Çevresi Koruma ve Yenileme Alanı” olarak ilan edilen ve yaklaşık 45.000 metrekarelik sahayı kapsayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında tarihi yapıların aslına uygun olarak restore edileceği vurgulanıyor. Butik oteller, çarşı, sinema, alışveriş merkezi gibi yapıların yer alacağı proje, Niğde Belediyesi tarafından kentin tarihi değerlerini geleceğe taşıyacak bir proje olarak nitelendiriliyor.

     

_____________

HATAY’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPTIRMADIKLARI MAHALLELER HARAP OLDU

Kentsel dönüşüm projelerine kökten karşı çıkılması, eski yapıların yoğunlukta olduğu bölgelere pahalıya mal oluyor.

Hatay'da korkunç tahribata neden olan 6 Şubat'taki çifte depremler en çok Antakya ilçesini vururken, bölgedeki riskli yapıların yenilenmesi için başlatılan projenin CHP, TMMOB ve yargı eliyle frenlendiği ortaya çıkmıştı.

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinin Emek Mahallesi ile Aksaray Mahallesi’ndeki riskli yapılara yönelik hazırlanan Kentsel Dönüşüm projesi, açılan davalarla durdurulmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca oluşturulan “Aksaray ve Emek Mahalleleri Riskli Alan Öneri Nazım İmar Planı” ile 350 bin metrekare büyüklüğündeki saha “Riskli Alan” ilan edilmişti. Emek ve Aksaray Mahallelerinin riskli yönleri tek tek sıralanmıştı. Raporda, Hatay’ın 1. derecede deprem bölgesi içinde yer aldığı vurgulanırken, Doğu Anadolu ve Ölü Deniz Faylarının bölgede 7’den büyük deprem üretebileceği ifade edilmişti.

Bakanlığın riskli yapılarla ilgili yürüttüğü kentsel dönüşüm projesine CHP ve güdümündeki kuruluşlar büyük direnç göstermişti. CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Emek Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm projesine tepki göstermek için miting dahi düzenlemişti.

Açılan iptal davaları kapsamında Hatay 1. İdare Mahkemesi, 11 Nisan 2019 tarihli kararında Hatay’daki kentsel dönüşüm projesini iptal etmişti.

Kentsel dönüşüm yapılmayan Emek ve Aksaray mahalleleri, deprem sonrasında harabeye dönmüştü.

HEM DURDURDULAR HEM SUÇLADILAR

Aynı durum İskenderun'un eski yapılarla dolu mahalleleri için de yaşanmıştı.

Bakanlar Kurulu tarafından Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 6 mahalleye yönelik alınan kentsel dönüşüm kararı, 2015 ve 2017 yıllarında iki kez yargıya taşındı ve iptal edildi. 11 yılı aşkın süre devam eden yargılama süreci sonrası mahkeme kararı kesinleşince Cumhurbaşkanlığı, bölgenin “riskli alan” kararını iptal etmek zorunda kalmıştı.

Deprem sonrası büyük yıkım yaşanan mahalleler hükümeti haklı çıkarmıştı. Muhalefet ise yargı kararını gizlemiş ve Cumhurbaşkanlığının riskli alan kararını iptal etmesi üzerinden algı operasyonu başlatmıştı. “Erdoğan’ın geçen yıl çıkardığı kararnameye göre deprem bölgesi riskli alan değilmiş” şeklinde manşetler atan fonlu medya, CHP’nin müsebbibi olduğu tahribattan AK Parti iktidarını mesul tutmaya çalışmıştı.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 81
  • Kemal Yalçın 9 ay önce Şikayet Et
    Hatay'da kentsel dönüşümü engelleyenlerden hesap sorulmalıydı. Burada aynı suç işlenmiştir.
    Cevapla
  • Ali 9 ay önce Şikayet Et
    Vatandaşa cevap! yargıda chp zihniyeti çok
    Cevapla
  • Kullhakki 9 ay önce Şikayet Et
    Lütfü savas ölen insanların vebali senin boynuna umarım hakkını odeyebilirsin
    Cevapla
  • hakan 9 ay önce Şikayet Et
    zor
    Cevapla
  • Muzaffer Bayrak 9 ay önce Şikayet Et
    Sizde kanun cikarin. Herhangi bir afette devletten yardim goremezler, yardim kampanyasi baslatamazlar, kendi baslarina birakilirlar, diye.
    Cevapla
  • Türkoğlu 9 ay önce Şikayet Et
    Turhalda 10 yıl önce imzaları attık , hala bekliyoruz kentsel dönüşümü. Belediye tokiye , Toki belediyeye atıp duruyor. Ne zaman yapılacak biz enkaz altında kalıncamı. Perişanız.Birileri Sn . Cumhurbaşkanımıza durumu iletsin. Ne doğalgaz ,ne alt yapı, ne üst yapı hiç bir şey yok. 21 yy.da taş devrini yaşıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!
Çocuklarına karşı mezarlı önlem aldılar... Aydın'da 'Beni bahçeme gömün' akımı