Büyük deprem sonrası 4 adımlı plan hazır! Harekete geçiliyor

Deprem yaralarının kısa sürede sarılması için Afet Bakanlığı’nın kurulmasından Orta Anadolu’da 2 milyon nüfuslu şehirlerin inşasına kadar birçok öneri gündeme alındı

GİRİŞ 18.02.2023 07:27 GÜNCELLEME 18.02.2023 08:44
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Yaşanan büyük deprem felaketinden sonra Türkiye yaralarını sarmaya çalışırken, iktidar da önümüzdeki döneme ilişkin çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bakanlar, ilgili kurum temsilcileri ve AK Parti kurmayları ile yaptığı toplantılarda değerlendirme ve öneriler ele alındı. Bu değerlendirme ve öneriler şöyle:

KOORDİNATÖR VALİ: Bundan sonraki süreci yönetmek için uzmanlardan oluşan deprem üst kurulu kurulması, depremin vurduğu illerdeki işlerin hızla yürütülmesi için koordinatör bir vali atanması konuşuldu. Bu sistemde her ilin kendi valisi olacak, ancak depremle ilgili işler koordinatör valinin denetiminde devam edecek.

AFET BAKANLIĞI: Yıllardan beri tartışılan afet bakanlığının bu süreçte kurulması tekrar gündemde. Böylece deprem başta olmak üzere doğal afetler ile daha etkin mücadele hedefleniyor.

İSTANBUL EŞ ZAMANLI: Bakanlık ile birlikte olası bir İstanbul depremine hazırlık için gerekli tüm birimlerin oluşturulması, adımların atılması da tartışılıyor. Hem bölge hem de İstanbul'daki işlerin eş zamanlı nasıl yürütülebileceğine bakılacak.

2 MİLYONLUK ŞEHİRLER: Bu süreçte deprem kuşağından uzak, limanlara yakın Orta Anadolu'da nüfusu 2 milyona göre planlanan şehirlerin kurulması da öneriler arasında yer alıyor. Bu kapsamda yapılacak şehirler sıfırdan kurulacak. Kültür merkezlerinden hastanelere kadar her şey tek tek planlanacak, kent çevresinde OSB'ler oluşturulacak. Yollar ve demiryolları yapılacak. İstanbul ve çevresinde fabrikaların bazılarının da zaman içinde buralara aktarılması gündeme gelebilecek.

ADIYAMAN ŞEHİR MERKEZİ TAŞINACAK
İki ayrı depremde kent genelinde 1485 binanın tamamen yıkılması, sonrasında Adıyaman şehir merkezinin bir bölümünün de başka yere taşınması kararlaştırıldı. Adıyaman'da incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ve beraberindeki heyetle şehre yeni inşa edilecek binaların yerini belirledi. Adıyaman'a TOKİ tarafından ilk etapta yapılacak 30 bin bina şehrin kuzeyindeki Karadağ'ın eteklerine inşa edilecek.

KAYNAK: SABAH
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 55
  • İbrahim Halil 1 yıl önce Şikayet Et
    Müteahhitler ve inşaat işçileri ciddi ve hızlandırılmış eğitime tabi tutulsun. İnşaat mühendislerinin proje onayları tecrübeli jüri üyeleri tarafından verilsin. Belediyeler şehrin imarına karışmasından. Yapı denetim firmaları onaylamadığı ve oturma izni verilmeden binalar kullandırılmasın.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'da inşaatlar yapılırken kalıp çakılır,kolon kiriş yerleri bırakılarak duvar örülür, tabliye kalıbı çakılır demir döşenir, beton duvar üstüne bindirilerek atılır . böylece kiriş altına duvar örülerek kolon kiriş tabliye kaynaşması birlikte yapılır
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Karedeş teknikte sorun yok. Ahlakta sorun var. %99 u müslüman olduğu iddia edilen ülkede oluyor bu.Puta tapan budist çinlide, japonda göremezsin burada olanları.
    Cevapla
  • NİHAT ŞAKİROĞLU 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah devletimize güç kuvvet versin soğan ekmek yerim yinede devletimin yanında yer alırım
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Başta büyükşehirler olmak üzere tüm şehirlerde kentsel dönüşüme geçilmesi ve problem çıkaran mal sahipleri ile ilgili bir yasa çıkarılması şart.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kırşehir deprwm bolgesi degil. sanayinin bir kismi buraya kaydirilabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Facianın eşiğinden dönüldü: Yol kapatıldı evler boşaltıldı
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti