Akşener bu gerçeği bilmiyor mu? 3 şehirde yabancıya mülk satışı yıllardır yasak!

Asrın en büyük depreminin vurduğu bölgeye giden İyi Parti lideri Akşener'in "Hatay’dan başlayarak yabancıya mülk satışının yasaklanması lazım" ifadesi tuhaf karşılandı. Hatay'da 1980'den beri yabancıya mülk satışı yasak...

GİRİŞ 19.02.2023 17:06 GÜNCELLEME 19.02.2023 18:15
Bu Habere 366 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin güney ve doğu şehirlerini vuran 6 Şubat depremlerinin siyaset konusu yapılması toplumda rahatsızlık uyandırıyor. Ölü sayısının 40 bini aştığı afetle ilgili özellikle muhalefet kurmaylarının sözleri, bilgiye dayanmadığı gibi kargaşaya hizmet edecek türde olması yönüyle tepki topluyor.

Depremin ağır tahribata neden olduğu Hatay’a ziyarette bulunan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, adeta can pazarının yaşandığı bölgede sözü yabancılara konut satışına getirmesi hayret uyandırdı. Akşener, “Hatay’dan başlayarak tüm Türkiye’de an itibarıyla toprak ve mülk, yabancıya satışının yasaklanması lazım. Kesinlikle bunun takipçisi olacağız, ne demek istediğimi Hataylılar anlıyor.” dedi.

ZATEN SATIŞ YAPILMIYOR

Ancak hem Hatay hem de bölgedeki kritik bazı şehirlerde yabancılara mülk satışının zaten yasak olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, Hatay’da yabancılara mülk satışı 1980 yılından beri yapılmıyor.

AK Parti iktidarı döneminde de bu yönde yeni kararlar alındı.

3 ŞEHİRDE YASAK

Bakanlar Kurulu’nun 2011 yılında aldığı bir karar çerçevesinde hazine arazilerinden bu tip mülk satışları tamamen yasaklandı.

Yine Bakanlar Kurulu’nun 27 Ekim 2008 tarihli kararı ile kamu yararı ve ülke güvenliği gerekçesiyle Hatay, Kilis, Mardin şehirlerinde yabancıların taşınmaz edinimi yasak kapsamına alındı.

ÜLKE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN MÜSAADE YOK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, “1980 yılında Hatay'da yabancılara mülk satışı yasaklanmıştır. Aynı zamanda bakanlar kurulunun 2011 yılında aldığı bir karar çerçevesinde hazine arazilerinden bu tip mülk satışları tamamen yasaklanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendine ait politikaları söz konusudur.” demişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise benzer yöndeki açıklamasında şunları söylemişti:

“Bu illerin tamamı kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Bakanlar Kurulu’nun 27 Ekim 2008 tarihli kararı ile yabancıların taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinemeyecekleri alan olarak belirlenmiştir. Hatay, Kilis, Mardin illerinde yabancıların taşınmaz edinimi yasaklanmış olup; bu illerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes herhangi bir renk, dil, ırk ayırımı olmadan taşınmaz edinebilmektedir."

AKŞENER BİLMİYOR MU?

54. Hükümet’te İçişleri Bakanlığı yapan Meral Akşener’in, Hatay’da yabancıya mülk satışının 43 yıldır yasak olmasından haberdar olup olmadığı merak oldu.

Akşener, Kasım 1996-Haziran 1997 tarihleri arasında bakanlık yapmıştı.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 366
  • Yusuf 1 yıl önce Şikayet Et
    Olur da siyasi iktidar değişirse ilk yapılması gereken iş; Yabancıya vatandaşlık, toprak ve gayrimenkul satışını derhal durdurmak olmalı. İkinci aşama ise kimlere nasıl vatandaşlık verildiğinin araştırılması.
    Cevapla
  • MUHAMMET 1 yıl önce Şikayet Et
    Yabancıya mülke satılmasına karşı olmak dünya gerçeklerinden haberdar olmamak demektir.
    Cevapla
  • Kadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kanada’ya git bak istersen
    Cevapla
  • Engin 1 yıl önce Şikayet Et
    Filistin'de ki işgal satışla ne alakası var
    Cevapla
  • Ayşe 1 yıl önce Şikayet Et
    Filistinliler de böyle diyordu.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Akşener,11 ilden bahsediyor.Savunmaya geçenler Hatay da zaten yabancıya konut satışı yasak diyor.Hatay da yasak diğer illerde?
    Cevapla
  • BIKKIN 1 yıl önce Şikayet Et
    onların fitne den başka ne haberleri var?Fitne ve kaos dışın da yaptıkları bir icraat var mı?Ben hiç duymadım. Rabbim niyetlerini başlarına çevirsin İnşaAllah.
    Cevapla
  • kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle tüm türkiyede yabancıya konut satışı yasaklanmalı, kira ve ev fiyatları artışının önemli bir nedenide budur.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Konut fiyatları inşaat ürünlerin dünya piyasasında artış gösterdiği için. Cin Hindistan zenginleşirse dünyanın öbür tarafı his eder. Üstelik Turkiyede yabancı kim? Kimse yabancı değil! Islama yabancı olanlar din kardesini veya komşusunun malına ırzına göz diken aç gözlüler hasetlerinden dolayı Rabbim daha da beter edecek!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'
Yunanistan'ı korkutan gelişme...Türkiye'yi durdurmak için rekor bütçe