2020'deki "Kızılay'ın yardım kolileri" yalanını yeniden servis ettiler
2020'de servis edilen ve yalanlanan "Kızılay'ın yardım kolileri açılıp, içindeki malzemeler Suriyeli Derneğin kolilerine yerleştirildi" videosu asrın felaketi sonrası yeniden sosyal medyanın gündeminde.

Sosyal medyada ilk olarak İYİ Partili İbrahim Özkan'dan yayılan 26 Eylül 2020'ye ait görüntülerdeki mekan aslında Suriyelilerin kendi aralarında kurmuş olduğu dernekten ve videodaki şahıslar ise ellerinde bulunan hurmaları Kızılay kolilerine koyarak dağıtım gerçekleştiriyor. Görüntüler bu çalışmalar sırasında kaydediliyor.
Pandemi döneminde isminin açıklanmasını istemeyen Ş.K. isimli bağışçı, Türkiye'de bulunan çeşitli milletlerden mültecilere dağıtılmak üzere Kızılay'a 4 bin 495 paket gıda kolisi bağışında bulunuyor.
Sonuç olarak "Kızılay'ın yardım kolileri açılıp, içindeki malzemeler Suriyeli Derneğin kolilerine yerleştirildi" iddiası doğru değil.
2020'DEKİ PAYLAŞIM
İBB İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan.26 Eylül 2020'deki paylaşımında "Görüntüler, İstanbul Fatih'ten... Kızılay'ın yardım kolileri açılıp, içindeki malzemeler Suriyeli Derneğin kolilerine yerleştiriliyor. Kızılay yardımlarının Suriye'deki gruplara dağıtıldığı öğrenildi. Ancak bu durum Kızılay'a bağış yapan vatandaşlara açıklanmıyor." ifadelerini kullanmıştı.
KIZILAY'IN 2020'DE YAPTIĞI AÇIKLAMA
Türk Kızılay Basın Müşavirliği'nin 2020'deki açıklaması şöyle:
"26 Eylül 2020 tarihinde bazı twitter hesaplarından Türk Kızılay'ı zan altında bırakarak, bağışçıların güven duygusunu yok etmeyi amaçlayan paylaşımlar üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunlu olmuştur."
"TÜRK KIZILAY BAŞKA BİR AMAÇLA VE ŞARTLA KENDİSİNE YAPILAN BAĞIŞLARI SURİYELİ MÜLTECİLERE DAĞITMAMIŞTIR"
"Kötü niyetli olduğu anlaşılan paylaşımların iddia ettiği gibi Türk Kızılay başka bir amaçla ve şartla kendisine yapılan bağışları Suriyeli mültecilere dağıtmamıştır. Pandemi sürecinde isminin açıklanmasını istemeyen Ş.K. isimli bağışçımız Türkiye'de bulunan çeşitli milletlerden mültecilere dağıtılmak üzere Kızılay'a 4 bin 495 paket gıda kolisi bağışında bulunmuştur. Söz konusu bağış, bağışçının talebi doğrultusunda aralarında Filistin, Suriye, Etiyopya gibi birçok milletten mülteciye, bu mültecilerin dayanışma örgütleriyle birlikte dağıtılmıştır. Görüntülerde yer alan Kızılay kolileri de aynı süreçte Suriyelilere dağıtılmak üzere hazırlanmış, Suriyelilerin kendi aralarında kurmuş olduğu dernek, ellerinde bulunan hurmaları Kızılay kolilerine koyarak dağıtım gerçekleşmiştir."
-
E.Y 2 yıl önce Şikayet EtBitmiycekmi ihanetiniz böyle acılı zamandadami Allahtan korkmuyorsunuz nasıl bir kan taşıyorsunuz..Beğen Toplam 1 beğeni
-
Cıajans 2 yıl önce Şikayet EtAjan provakatörlere cezasını vermezsen olacağı budur. Afadı karala Kızılayı karala Devleti karala... Bu kadar kolaymı? Devlet iki üç tane ite meydan bırakmamalı...Beğen Toplam 2 beğeni
-
mehmet demirel 2 yıl önce Şikayet EtBu ülkenin ekmeğini suyunu içen münafıklar ülkenin miili kurumlarına saldırıyor.Bu hainlerin kanı bozuk kardeşim.Beğen Toplam 10 beğeni
-
Edep yahu 2 yıl önce Şikayet EtTürk Kızılay'ı üzerinden Politika yapmak kabul edilemez.Beğen Toplam 7 beğeni
-
mustafa kara 2 yıl önce Şikayet Etdepremzedelerle mi uğraşalım bu ciğeri beş para etmezlerle mi,deprem oldu olalı ortalıkta bir tufan gidiyor,bir yok olun artık yeter,bırakın milleti yaralarını sarsın,ne kalleşliktir bu ya,bir durun durun yaramızı saralımBeğen Toplam 10 beğeni