YADER'den İlber Ortaylı'nın refakatsiz çocuklar açıklamasına tepki

Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanları Koruma, Yardımlaşma ve Sosyal Dayanışma Derneği (YADER) tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın depremzede refakatsiz çocuklarla ilişkin sözlerine sitem ederek tepki gösterdi.

YADER'den İlber Ortaylı'nın refakatsiz çocuklar açıklamasına tepki
YADER'den İlber Ortaylı'nın refakatsiz çocuklar açıklamasına tepki
GİRİŞ 28.02.2023 17:02 GÜNCELLEME 28.02.2023 17:02
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

YADER Genel Başkanı Salih Çetin'in Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın Yetiştirme Yurtlarıyla ilgili açıklamalarına dair açıklaması şu şekilde;

PROF. DR. İLBER ORTAYLI'ININ TEPKİ ÇEKEN SÖZLERİ

Geçtiğimiz günlerde ülkemizin önemli tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, KAFA TV'nin youtube kanalındaki 'Cahille sohbeti kestim' programında yaptığı açıklamasında; "En feci olay bir sürü bebeklerimiz çocuklarımız sağ çıktılar. Bunların pek nadirinin annesi babası da onlarla beraber. Bunlar anne babasız çıktılar. Aralarında kimliği belirsiz olanlar var bebeklerden.

Diyorlar ki 'araştırma yöntemleri teknik donanım buna müsait, zamanla tespit ederiz.' Ama her halükârda bu çocukların ağır şoktan geçtikleri ve bizim yetiştirme yurtlarına bırakılamayacağı açık, bunu söylüyorum.

"ÇOCUK YURTLARINDA BU BEBELERİN BULUNMASINA KARŞIYIM"

Hiç kalkıp bana maval okumasın kimse. 'Bizim yurdumuz çok iyidir, cennetin parçasıdır' diyeni dinlemem. Çok doğru konuşsun herkes. Çocuk yurtlarında bu bebelerin bulunmasına karşıyım. Çok kısa zamanda koruyucu ailelerin veya doğrudan doğruya evlat edinenlerin tespit edilmesi gerekiyor." Şeklinde yaptığı açıklamalarına dair aşağıdaki açıklamalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Öncelikle, 06.02.2023 tarihinde ve sonrasında ülkemizde yaşanan yıkıcı depremlerin ardından 45 bine yakın vatandaşımızın yüz bini aşkın vatandaşımız ise yaralı olarak tedavileri sürmektedir. Kardeşlerimizinde olduğu vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar ve yaralılara ise acil şifalar diliyoruz.

Deprem bölgelerindeki çocuklara ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın verilerine göre;

1.901 Kayıtlı Refakatsiz Çocuğun(26.02.2023 tarihi itibariyle):

1.465 Aileye Teslim Edilen Çocuk,   331 Hastanede Takip Edilen Çocuk,
105 Kuruluş Bakımına Alınan Çocuk.

Kimlik verilerine göre ise 1.819 Kimliği Bilinen Çocuk, 82 Kimliği Bilinmeyen Çocuk olarak kayıtlarda mevcuttur.

Deprem sonrası ASH Bakanlığına koruyucu aile başvurusu yaklaşık 320 bine yaklaşmıştır.

14 BİNE YAKIN ÇOCUK DEVLETİN KORUMASI ALTINDA

Hali hazırda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlarda (Çocuk Esirgeme Kurumu-Yetiştirme Yurdu olarak bilinen) yaklaşık 14 bine yakın çocuk devletin koruması altındadır.

Sayın ORTAYLI’nın yetiştirme yurtlarıyla ilgili açıklamalarına çekincelerimizin olduğunu belirtmek isteriz.

Her alanda herkes konuşsa da liyakatin gün geçtikçe önemli olduğu günümüzde çocuk konusu ve özellikle devlet korumasında kalanların yerleriyle ilgili açıklamalarda daha dikkatli olunması çocukların psiko-sosyal gelecekleri açısından elzemdir.

Ülkemizin önemli tarihçilerinden ve saygı duyduğumuz Sayın ORTAYLI’nın koruyucu ailelerle ilgili açıklamasını desteklemenin yanında hali hazırda villa tipi evlerde kalan 14 bine yakın çocuğunda devlet korumasında kaldığını ve bu çocukların koruma altında iken seçtikleri mesleki öğrenimlerine göre yetişerek ayrıldıktan sonra Öğretmen, Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolog, Doktor, Avukat, Kaymakam, Vali, Mühendis, Sanatçı, Sporcu vs. unvanlarda topluma hizmet ettikleri dikkate alınarak açıklamalar yapılması elzemdir.

Ülkemizde her alanda herkesin söz söyleme hakkına saygılı olduğumuzun bilinmesinin yanında özellikle çeşitli nedenlerle aile ortamından, sevgi ve şefkatten yoksun bırakılan çocuklar devlete emanet edilerek Yetiştirme Yurtlarında(Şu an villa tipi evlerde kalmaktadırlar.) kalan çocukların ali menfaatleri düşünüldüğünde devlet korumasındaki çocuklarla ilgili açıklamaların daha çok Sosyal Hizmet Uzmanları, Psikologlar, ilgili STK’lar ve en tabii olarak çocuk alanında faaliyetlerde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yapılması en doğalıdır.

Korunmaya ihtiyacı olan çocuklar, Çocuk Esirgeme Kurumu(Yetiştirme Yurdu) olarak bilinen devletin koruması altında ve alanında uzmanlarca devletimizin şefkatinde sıcak bir yuva ortamında tüm ihtiyaçları sağlanarak bedensel, ruhsal ve sosyal her türlü gelişim ihtiyaçları sağlanarak yaşamlarını sürdürecek şekilde yarınlarını en iyi kazanmak için devletin imkanlarıyla yetişmektedirler.

Hepimizin üzgün olduğu bu süreçte üzüntümüze üzüntü katmak yerine bizlerce de hassas olarak takip edilen bahsedilen yerlerle ilgili görülmeyen eksiklikler varsa Sayın ORTAYLI tarafından bildirilmeli yoksa da devlet korumasında yetişenlerin kaldığı yerlerle ilgili yapılan olumsuz açıklamalara dikkat edilmeli ve bir açıklama yapılacağı zaman devlet korumasında yetişenlerin kaldığı tüm yerleri töhmet altında bırakacak veya bu kardeşlerimize toplumda olumsuz bakış açısı sergileyecek açıklamalardan kesinlikle uzak durulması en önemli talebimizdir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Ankaralı 1 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi se diyor ki deprem çok çabuk unutuldu. Sen unutmuş olabilirsin. Biz de profesörüz ama çok konuşmuyorum, elimden geleni yapıyorum. Devlet oraya elinden geleni yapıyor, küçük düşürmeye gerek yok
    Cevapla
  • Tekin YILDIZ 1 yıl önce Şikayet Et
    bazı konularda tarihi tarihçilere bırakın diyen değerli büyüğümüz ve tarih konusunda ülkemizin yetiştiği İlber hoca bence bişmediği konulara girmemeli
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çocuğu kanlar içinde o yayın derdinde! Bir TikTok rezaleti daha
Kamuda yeni dönem başlıyor! Detaylar belli oldu! Başkan Erdoğan'ın onayına sunulacak