"Su yok" yalanına Hatay Valiliği'nden cevap: Yeterli su stoku var

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Hatay'a AFAD tarafından içme suyu sevkiyatının sürekli yapıldığı, yeterli su stokunun bulunduğu bildirildi.

GİRİŞ 04.03.2023 14:00 GÜNCELLEME 04.03.2023 22:27
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, il genelinde depremler nedeniyle su şebekesinde meydana gelen arızaların ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu giderildiği duyuruldu.

SOSYAL MEDYADA KARA PROPAGANDA YÜRÜTÜLÜYOR

Açıklamada, "Hijyen amacıyla şebeke suyunun kullanılmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır. İçme suyu olarak damacana ve şişe su kullanılması gerekmektedir. AFAD tarafından bölgeye içme suyu sevkiyatı sürekli olarak yapılmakta olup, yeterli su stokumuz mevcuttur. Sosyal medyada bu konuda kara propaganda yapanlar hakkında gerekli cezai işlemler yapılmaktadır." ifadesine yer verildi.

HATAY'IN İÇME SUYU PROBLEMİNİ KOSKİ ÇÖZDÜ

Depremin yaralarını sarmak için Hatay’daki altyapı çalışmalarına yoğunlaşan Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay’da ana taşıyıcı şebeke onarımları tamamladı. Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay konuyla ilgili daha önce konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Hatay’ın su sorununu çözmek için de KOSKİ ekiplerimiz çalışmalar yapıyor. Yer altı sisteminde patlakları tek tek belirleyip onarıyoruz. Depremden zarar gören vatandaşlarımıza su vermek için aralıksız çalışıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

48 TIR İLE 1.070.000 ADET PAKETLİ İÇME SUYU HATAY’A ULAŞTI

Hatay'daki altyapı çalışmalarına aralıksız devam eden Konya Büyükşehir Belediyesi 48 tır ile 1.070.000 adet paketli içme suyu Hatay’a ulaştırdı.

Başkan Altay konuyla ilgili "Deprem gününden itibaren tüm BEYSU üretimimizi Hatay’a gönderdik. Şu ana kadar 48 tır ile 1.070.000 adet paketli içme suyu Hatay’a ulaştı. Hem saha gücümüz hem lojistik desteğimiz ile Hataylı vatandaşlarımızın yanındayız." bilgisini paylaştı.

BAKAN SOYLU: SPEKÜLASYON YAPILIYOR

Sosyal medyadan organize spekülasyon uyarısı yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şu açıklamayı yaptı;

Hatay'dayız. Dün akşamdan itibaren organize bir şekilde malum sosyal medya kullanıcıları, “su ihtiyacı var” diyerek, spekülasyon yapıyor. İlk günden itibaren stoklarımızda su bulunuyor ve her geçen gün artıyor.Depremzedelerimize de sürekli dağıtıyoruz.

YALAN ÜRETEN HESAPLARA SUÇ DUYURUSU

Buna rağmen deprem bölgesini “unutmadık” demek için yalan üreten hesaplarla ilgili gerekli suç duyuruları yapılmakta ve Emniyet Siber Daire Başkanlığımız tarafından konu hassasiyetle takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

HATAY'DA SU YOK ETİKETİYLE ÇOK SAYIDA PAYLAŞIM YAPILDI

Sosyal medyada dün Hatay Büyükşehir Belediyesi resmi Twitter hesabından Hatay'da acil içme suyu probleminin artarak sürdüğünü açıkladı. Problemin çözümü için belediyenin girişimlerinin devam ettiği bildirildi. Atılan tweet'de #HataydaSuYok etiketi kısa zaman içerisinde Twitter'da trend konular arasına girdi. Hatay'da içme suyu stoğu bulunmadığı iddia edilerek #HataydaSuYok etiketiyle çok sayıda paylaşım yapıldı.

Söz konusu basın duyurusunda, deprem sonrası meydana gelen şebeke arızalarının giderildiğini ve şebeke suyunun hijyen amacıyla kullanılmasında herhangi bir sorun olmadığı belirtildi. Valilik, içme suyu olarak damacana ve şişe su kullanılması gerektiğini, AFAD tarafından bölgeye içme suyu sevkiyatının sürekli yapıldığını ve yeterli su stokunun mevcut olduğunu belirtti. Açıklamanın sonunda ise "Sosyal medyada bu konuda kara propaganda yapanlar hakkında gerekli cezai işlemler yapılmaktadır." ifadesine yer verildi. 

HATAY'DA ÇADIR BÖLGELERINE TANKERLERLE SU

Hatay'da, deprem sonrası çadır veya konteynerlerde yaşayanların sorunlarından biri de temiz suya erişim oldu. Duş, bulaşık gibi ihtiyaçlar için kullanılan su, çevre ilçelerden tankerlerle taşınırken, içme suyu ise AFAD tarafından pet şişelerde dağıtılıyor. Depremzedeler, şebeke suyunda sıkıntı yaşandığı zaman gönüllülerin de içme suyu getirdiğini ancak istedikleri her an ulaşamadıklarını söyledi. 

Hatay'da deprem nedeniyle kentin su dağıtım şebekeleri de hasar gördü. Hem kullanma hem içme suyu açısından kentin birçok noktasına su verilemedi. Su sorunu, çevre ilçe veya illerden tankerlerle taşınan sularla çözülmeye çalışıldı. Bazı depremzedeler ise kentteki küçük dere veya su kuyusu gibi tehlikeli olduğu düşünülen su kaynaklarından ihtiyacını gidermek istedi. 

Dernek tarafından sağlanan çadırda kalan Fevzi Kurtoğlu ve Nadir Kurtoğlu, birçok sorunla birlikte en büyük sorunlardan birinin temiz su olduğunu söyledi. Kurtoğlu, duş yapamadıklarını, akraba veya tanıdıklarının yıkılmayan evlerine tehlikeli olmasına rağmen haftada 1 gitmeye çalıştıklarını anlattı. Depremzedeler, şebeke suyunda sıkıntı yaşandığı zaman gönüllülerin de içme suyu getirdiğini ancak istedikleri her an ulaşamadıklarını söyledi. Bazı depremzedeler ise bulaşık ve benzeri işler için kullanma suyunu yakındaki su kuyusundan aldıklarını dile getirdi.

Çadır veya konteyner kent dışındaki alanda kurdukları çadırlarda yaşayan Suriyeli depremzede aile ise su ihtiyaçlarını yakındaki küçük dereden sağlamaya çalışıyor. Suriyeli aile, hem içme suyu hem de kullanma suyu açısından sorun yaşadıklarını anlattı.

ÇADIR KENTLERE TANKERLE SU 

Öte yandan birçok noktaya kurulan veya kurulumu devam eden çadır veya konteynerlerde alan altyapısı, su ve elektrik şebekelerine bağlanıyor. Çadır ve konteyner kentlerde oluşturulan su depolarına, tankerle su getiriliyor ve banyo, tuvalet, çamaşır gibi ihtiyaçlarda kullanılıyor. İçme suyu da AFAD tarafından pet şişelerle paketli olarak gönderiliyor.

KULLANMA SUYU SERİNYOL'DAN 

Antakya'daki çadır kentin yönetim başkanı Abdülmecit Özmen, 300'e yakın çadırda 1500 kişinin kaldığını, personelle birlikte sayının 1650'yi bulduğunu belirterek, "İçme suyunu kapalı sulardan sağlıyoruz diğer suları da kontrolleri yapılarak Serinyol tarafından tankerlerle taşıyoruz. Bu tankerlerden verilen suların üzerine 'İçilemez' diye de özellikle vurguluyoruz. Bazı yerlerde kaçak olabilme ihtimaline karşı o suyu içme suyu olarak kullanmalarına müsaade etmiyoruz. Sadece duş, çamaşır, tuvalet gibi alanlarda kullanabiliyorlar. Bu su, kontrollerden geçtikten sonra Serinyol bölgesinden getiriliyor, sabah ve akşam iki kez su takviyesi yapılıyor. Arada sıkıntı yaşanırsa da 25 tonluk tankerlerle buraya su gönderiliyor" dedi.

ADIYAMAN'DA ŞEHİR GENELİNDE YÜZDE 90 ORANINDA SU VERİLİYOR

Adıyaman Belediyesi tarafından yapılan açıklamada şehir genelinde yüzde 90 oranında su verildiği şebeke suyunun içme suyu olarak değil hijyen amacıyla kullanılmasında herhangi bir sorun teşkil etmediği belirtildi

TÜM MAHALLELERE HAZIR SU DAĞITIMI

Adıyaman Belediyesi'nin sosyal medya hesabından "Ekiplerimiz tüm mahallelerimizde ve çadır kentlerde içme suyu kullanımını karşılamak adına hazır su dağıtımı gerçekleştiriyor" açıklaması yapıldı.

BİN TIR JAVSU SEVK EDİLDİ

Jandarma Genel Komutanlığı, deprem bölgesine bin TIR JAVSU'nun sevk edildiğini açıkladı.

Polis Bakım ve Yardım Sandığından yapılan açıklamada da bölgeye bin TIR suyu gönderildiği aktarıldı.

KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİ DE “İÇME SUYU BULUNMADIĞI” İDDİALARINI YALANLADI

Kahramanmaraş Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş’ta içme suyu bulunmadığına yönelik oluşturulmak istenen gündemin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Kahramanmaraş Valiliği tarafından ilde içme suyu bulunmadığı yönündeki iddialar üzerine yapılan açıklamada, “İçme suyu stokumuz yeterli düzeydedir. İlimizi sürekli olarak içme suyu sevkiyatı yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına binaen içme suyu düzenli bir şekilde istenilen yerlere sevk edilmektedir. “ dendi.

KAYNAK: AA, HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 67
  • Su uyur.. 1 yıl önce Şikayet Et
    Uzun zamandır işlenen Hatay'ı karıştırma Projeleri suya mı düştü?!
    Cevapla
  • Tan 1 yıl önce Şikayet Et
    Chp belediyeler nede n algı ve manipuleden vazgeçmez?
    Cevapla
  • Aktolga 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya yeterli su bulunmuyor yada yeterliyse dağıtımda bir problem var. Problem söylenecek ki çözülsün. Yoksa herşey tamam denirse yapılacak yardıma ihtiyaç kalmadı diye düşünür vatandaşımız. Tvlerde konuşan vatandaşların çoğu yalan söylemez herhalde. Demek ki bir eksiklik var. Çünkü su hatları arızlı pis sular karışabilir.
    Cevapla
  • vedat 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden valilik acikalama yapmakzrunsa kaliyor belediye baskanlari neden aciklama yapmiyor Su belediyenin isi degilmi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bunun her attığı yalan için ensesine kuvvetli bir tokat yapıştıracaksın belki yalandan vazgeçer.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sözcü'den masabaşı asparagas haber: Elinde patladı!
AK Parti'den 'Mehmet Şimşek' açıklaması: 'Desteğimiz tamdır'