Eyüpsultan Belediyesi'nden 'takdir' toplayan hizmet! On binlerce liralık çalışma ücretsiz

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, ilçesinin deprem coğrafyasına yapmış olduğu hizmetleri ve Eyüpsultan halkına ücretsiz sunulacak yeni çalışmayı Haber 7'ye anlattı. İşte, Köken'in özel açıklamaları:

GİRİŞ 16.03.2023 14:55 GÜNCELLEME 16.03.2023 14:55
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Anadolu tarihinde eşine rastlanılmamış, dünyada son yüz yılın en büyük afetleri arasında gösterilen Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir ay geçti. Pazarcık'ta 7,7; Elbistan'da 7,6 MW büyüklükteki sarsıntılar, üç farklı bölgedeki on bir kentimizi tahribata sürükledi.

Devlet ve millet, sadece Anadolu'da görülebilecek bir dayanışma güdüsüyle yaraları sarmaya çalışırken, iyilik kervanına koşulsuz şartsız katılanlar arasında Eyüpsultan Belediyesi de vardı.

Depremin akut döneminde arama kurtarma ekiplerini, iş makinelerini ve yardım TIR'larını bölgeye sevk eden Eyüpsultan, şimdilerde İslahiye'ye kalıcı konut yapabilmek için uğraşıyor.

Haber 7'den Muhabir Müge Çakmak'ı ve Kameraman Mutlu Şahin'i makamında ağırlayan Belediye Başkanı Deniz Köken, deprem coğrafyasındaki hizmetlere ek olarak, Eyüpsultan halkına ücretsiz sunulacak yeni çalışmayı ilk kez anlattı. İşte, Köken'in Haber 7'ye yaptığı açıklamalar:

KALICI MESKENLER TESİS EDİLİYOR

Depremin akut döneminden bu yana sahada olduklarını belirten Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, İslahiye ilçesinde kalıcı konut inşa edebilmek için çalışmaların sürdüğünü aktardı:

"Pazartesi günü ilk arama kurtarma ekibimiz Hatay’a indi. Burada işlemlerine başladılar. Daha sonra bölgesel ayrışım yapma ihtiyacı hâsıl oldu. Herkes aynı bölgeye konuşlanınca bize de İslahiye bölgesini verdiler. Ve orada çalışmalarımıza başladık. Hem kurtarma hem de barınma ve iaşe gibi hizmetlerde bulunduk. Sonra burada TIR’ların organizasyonu için yer kurduk. Eyüpsultan’da 2, İslahiye’de 1 depo açtık. Bu haliyle 77 tane TIR’ımızı bütün deprem bölgelerine ve ağırlıklı olarak İslahiye’ye yolladık. Şimdi de oralarda daha farklı yaşam alanları oluşturuyoruz. Konteynerler, WC’ler, duşlar… Hem Adıyaman’a hem Kahramanmaraş’a, Hatay’a ve Gaziantep’e, özellikle İslahiye bölgesine göndermeye gayret ettik.

Ama şu anda farklı bir şey yapıyoruz. Oranın yerel yöneticileri ısrarla kalıcı mekânlar istediler. Biz de ona binaen çadır ve konteyner kent kurma yerine az ölçekli de olsa orada yaşayanların kalacağı 49 metrekarelik 2+1 yaşam alanları oluşturuyoruz. Ayrıca çocukların eğitim ihtiyaçlarını giderebilmek açısından çadırlarda terapi odaları, okul, sınıf gibi küçük bir alan oluşturduk. 7 bin metrekarelik alan bu hafta içerisinde bitecek inşallah. Konutlar da Ramazan Bayramı’nda bitecek… Orada çalışması gereken doktorların, hemşirelerin, operatörlerin, mühendislerin, şoförlerin kalacak yerleri yoktu. Onlara küçük de olsa kalabilecekleri bir mekan oluşturacağız. Güzel bir çalışma olacak inşallah. Bunlar şu anda devam ediyor. Hem orada hem burada ekiplerimiz var. On günde bir ekipleri değiştiriyoruz. Şu ana kadar oraya 287 personelimiz gitmiş vaziyette. Hala orada 60 personelimiz var."

DEPREMZEDELERE KUCAK AÇILDI

Yurdu derinden etkileyen afet sonrası Eyüpsultan'da 1266 depremzede ailenin misafir edildiğini aktaran Belediye Başkanı Köken, bu noktadaki çalışmaları şu ifadelerle anlattı:

"Deprem bölgesinden Eyüpsultan’a 1266 aile geldi. Yaklaşık 4500 kişiyi kapsıyor. Okullarımızda 400 çocuğumuz okuyor. Hepsini evlerinde ziyaret ediyoruz. Bunun için bir ekip kurduk. Ekibimiz hem ev ziyaretlerinde bulunuyor hem de sorunları varsa onları dinliyor. Aynı zamanda bizim giyim mağazamızdan depremzede kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Şu anda bu çalışmalarımız devam ediyor."

EYÜPSULTAN'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI

İlk olarak 2019'da, İstanbul'da hissedilen deprem sonrası çalışmaların başlatıldığını kaydeden Köken, operasyonun üç farklı etaptan oluştuğunu söyledi:

"2019 yılının Ağustos ayında 5,8’lik bir deprem olmuştu. Tam o süreçte biz zaten düğmeye basmıştık. Bölgede etüt çalışmaları ve uzlaşma çabalarına yönelik birtakım sıkıntılar vardı. Evlerini kendi başlarına dönüştürmek isteyenlerle ayrı çalışma yapıyoruz. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ’nin yaptığı ve Mesken Genel Müdürlüğü’nün sürdürdüğü çalışmaların da içerisinde yer aldığı üç farklı kategori belirledik. Şu anda bölgemizde Bakanlık’tan yetki alarak hem bizim yaptığımız, hem Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile yaptığımız bölgeleri birbirinden ayırdık ve buralarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Depremden dolayı el atılmamış plansız bölgeler neredeyse kalmadı. Bölgemizde yaklaşık 32 bin bina var. Bunun 20 bini 1999 öncesinde inşa edilmiş… Haliyle bunların ya güçlendirilmesi ya da yeniden yapılmasına yönelik çalışmalar var. Bizim el attığımız bu plan çalışmalarıyla yaklaşık yüzde 50’sinin ne yapılabileceğine dair yol haritasını belirledik. Diğerlerini de tamamladığımız zaman vatandaşımız net bir bilgiye erişmiş olacaklar."

EYÜPSULTANLILARA ÜCRETSİZ HİZMET KAPIDA

Son olarak binaların yapı risk test raporunu oluşturabilmek için İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile işbirliği yaptıklarını vurgulayan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, halka sunulacak yeni ve ücretsiz hizmeti Haber 7 aracılığıyla açıklayarak özel açıklamalarını noktaladı:

"Bu esnada Meclisimizde depremle ilgili bilgi verdim. Meclisimizi bilgilendirdim. Orada kimin, nerede, ne yapması gerektiğini anlattım. Orada bir açıklama yaptım, sizin aracılığınızla bunu da söylemiş olayım, biz İstanbul Teknik Üniversitesi’yle bir çalışma yapıyoruz, binalarla ilgili… Bütün binaları tek tek etüt edip, ‘Senin binan iyi veya kötü’ dedikten sonra vatandaş bir şey yapmazsa sorumluluğu ikiye bölüyoruz. Hem onlar hem de biz sorumlu sayılıyoruz. Biliyorsunuz, yasada bir yer riskli üçte ikilik çoğunluk lazım… Karot alınması lazım… Kendileri üçte ikilik çoğunlukla bize geldiklerinde biz binalarının durum raporlarını teslim etmiş olacağız. Onlarla ilgili o ücreti, o firmalara ben ödeyeceğim. Onlar ödemeyecekler. Bu çok önemli bir ayrıntı… Çünkü kendilerinin talep etmesi lazım… Biz durup dururken, bina sahiplerinin izni olmaksızın karot alamıyoruz. Haliyle onların kendi aralarında anlaşırsa ve binaları riskli alan olarak tespit edilirse, ne oluyor? Kira yardımları başlıyor, harçlardan muafiyet başlıyor, banka kredisiyle ilgili teminat sağlanıyor ve binalarını bir an önce yapabilmeleri için zemin oluşturuluyor. O yüzden bu konuya onların da yakinen ilgilenmesini ve bizimle irtibatta olmalarını sizin aracılığınızla iletmiş olayım."

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 5
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet yorumunuza katılıyorum çok haklıdınız şimdiki başkanda şov yapıyor ben müracaat ettiğimde özel şirketlere yönlendirdiler Rami cumayada hiç hizmet vermiyorlar seneye hesap görüşür ömür varsa hrrşey göstermelik ve şov
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben Eyüplüyüm, Ahmet Gençten Sonra Gelen Belediye Başkanları Maalesef Eyüpsultana Hiç bir şey verememiştir... Eyüpsultanın Demirkapıya Giden Yolun üstünde Bir Betonlaşma Var Akıllara Ziyan, Mahvettiler Güzelim Eyüpsultanı...
    Cevapla
  • blnt 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de tüm belediyeler deprem bölgelerinde toki nin belirlediği alanlarda isteseler azami 4 katlı 16 daireli bir bina yapabilirler
    Cevapla
  • Mucit 1 yıl önce Şikayet Et
    Antalya kepez belediyesi bir çıktı vermek için vezne ye buyurun diyor Fotokopi 1 TL ödenirken evrak ücreti 5 TL
    Cevapla
  • Eyüplü 1 yıl önce Şikayet Et
    Sakarya mahallesinden selamlar..önce tapularımızı istiyoruz..söz verdiniz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fatih Altaylı’dan 1 Mayıs'taki provokasyona tepki çeken yorum!
Yine başıboş sokak köpeği saldırısı! Dehşete düşüren o anlar kameralara böyle yansıdı