Güçlendirilen binalar 60 aileyi hayatta tuttu!

Hatay'da 13 katlı binanın depremde yıkılması sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği sitede, iki blokta güçlendirme çalışması yapılması 60 ailenin hayatta kalmasını sağladı.

GİRİŞ 20.03.2023 12:30 GÜNCELLEME 20.03.2023 13:06
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Hatay'ın Defne ilçesi Sümerler Mahallesi'nde bulunan 3 bloklu Belediye Kooperatif Evleri Sitesi'ndeki 13 katlı A-3 blok, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli depremde yıkıldı.

Moloz yığınına dönüşen binanın enkazında çok sayıda kişi yaşamını yitirirken, 8 katlı A-2 ve 13 katlı A-1 blokları ise ayakta kaldı.

Afette 60 ailenin sağ kurtulduğu sitedeki A-2 blokta 14 yıl önce dış merkezli betonarme perde duvarlar ve karbon lifli polimerler ile güçlendirme yapıldığı, A-1 blokta da daha sonraki yıllarda zemin kattaki boşlukların tuğlalarla örülüp kolonların güçlendirildiği öğrenildi.

"GÜÇLENDİRMENİN FARKINI GÖRDÜK" 

Sümerler Mahallesi Muhtarı Mehmet Keskin, AA muhabirine, Hatay'ın depremden çok şiddetli etkilendiğini anımsattı.

Belediye Kooperatif Evleri Sitesi'ndeki iki blokta geçmiş yıllarda güçlendirme çalışması yapıldığını anlatan Keskin, "Buradaki binalar 2009'da sarsıntı nedeniyle hasar aldı. Sitede üç binamız bulunuyor. İkisine güçlendirme ve destekleme yapıldı ama diğer 13 katlı binamızda hiçbir çalışma yapılmadı. Binamız ilk depremde maalesef yerle bir oldu." diye konuştu.

Keskin, bloğun depremin ilk dakikalarında tamamen yıkıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Çok büyük yıkımdı. Diğer binalarımız hasar gördü ama birçok insanımızın canı kurtuldu. Eğer o bina da güçlendirilmiş olsaydı, diğerleri gibi ayakta duracaktı. Güçlendirmenin farkını gördük. Zarar görmüş ama ne de olsa ayakta kalmış ve birçok vatandaşımızın canı kurtulmuş. Demek ki tedbir alınırsa deprem bir şey yapmıyor. Önemli olan tedbir almak. Deprem değil, beton öldürüyor. Güçlendirmenin en büyük örneğini burada görüyoruz."

Vatandaşlardan Zekeriya Koçak da geçmişte bloklarda yapılan güçlendirme çalışmalarına şahitlik ettiğini, bu çalışmaların hayat kurtardığını ifade etti.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    binada 38 hane var 25 hane güçlendirmeye evet dedi 5/4 ü yakalamadığı için yapamadık acilen 3/2 olarak düzenleme yapılmasını bekliyoruz
    Cevapla
  • fahri baba 1 yıl önce Şikayet Et
    belediyeler güçlendirmeye izin vermiyor nasıl olacak?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    TÜM ÜLKEMİZDE BELEDİYELER DEN inşaat, izin, ruhsat, iskan, denetleme gibi konulari görevleri BELEDİYELERİN elinden alınsin bu bütün izinler denetlemeler ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI tarafından yapılsın. Devletimizin kurumları kontrol etsin. Lütfen lütfen 3-4 kat ve üzeri inşaatlari (binaları) ülkemizde yasaklansın. İnşaatlar bitişik nizam yapılmasın, Yapilan inşaatlar 5 yilda bir kontrol edilip denetlensin evlerin içlerine kadar girilsin bazi daire veya dükkan sahipleri kendi kafasina göre ev veya isyerlerinin mimarisi ile oynayabiliyor.
    Cevapla
  • misafir 32 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum, ayrıca her önüne gelen müteahitlik yapmasın...
    Cevapla
  • misafir 32 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum, ayrıca her önüne gelen mütahitlik yapmasın...
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Mühendislik mesleği yeniden yapılandırılmalı..Mühendislere hakları verilmeli yaptıklarındanda sorumlu tutulmalı..
    Cevapla
  • Aziz 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte guclendirmenin neticesi ayakta kalır ama bir daha oturana,sin . Yıkıp yeniden sağlam yapılsa şimdi yine oturursun . Tamam canını kurtardinda yeniden yıkıp yapsan daha akılcı değil mi ?
    Cevapla
  • EbûSaîd 1 yıl önce Şikayet Et
    Lan oğlum birinci seçenek daire başı 100 bin ise diğeri 500 bin ila bir milyon arası değişir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den itiraf: Keyifle izledim, Mescid-i Aksa’yı neredeyse yerle bir ediyordu
İnsan ömründen tam altı yıl çalıyor! İşte havası en kirli ülkeler...