Profesörden İstanbul Otogarı uyarısı: Bunun ihbar kabul edilmesi gerekir

İBB'nin 2019'da yenilediği Büyük İstanbul Otogarı'ndan gelen görüntüler vatandaşları tedirgin etti. Görüntülere ilişkin konuşan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İBB yönetimine çağrıda bulunarak bunun ihbar kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

GİRİŞ 22.03.2023 21:35 GÜNCELLEME 23.03.2023 08:12
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

   Haber7-Özel

Kahramanmaraş depremlerinin ardından tüm Türkiye diken üstünde otururken, gözler olası bir İstanbul depremine çevrildi. İstanbul'da yapıların dayanıklılığı konusunda tartışmalar devam ederken her gün binlerce insanın kullandığı Büyük İstanbul Otogarı'nın son durumu gündeme geldi.

GÖRÜNTÜLER TEDİRGİN ETTİ

CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun yönetime gelmesinin ardından 2019'da yenilendiği söylenen Büyük İstanbul Otogarı'nın gözle görünmeyen kısımlarındaki detaylar görenleri dehşete düşürdü. Otogarın altı kısımlarında bulunan taşıyıcı birçok kolonun ve kirişin sıvalarının döküldüğü içerisinde bulunan demirlerin açığa çıktığı, bazılarının zamanla korozyona uğrayarak paslandığı görüldü.

Büyük İstanbul Otogarı'nın kolon ve kirişlerindeki tahribat dikkat çekerken uzmanlar, otogarın '2018 Türkiye Deprem Bina Yönetmeliği'ne uygun olmadığının görüldüğünü belirterek, bu yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

İBB'NİN TEST YAPTIRIP SONUCU PAYLAŞMASI GEREKİR

Konuya ilişkin Haber7'nin ulaştığı BAU Ulaştırma ve İnşaat Mühendislği Bölümleri Kurucu Başkanı Profesör Mustafa Ilıcalı dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Büyük İstanbul Otogarı'nın her gün binlerce vatandaş tarafından kullanıldığına ve özellikle özel günlerde çok yoğun noktalardan biri olduğunu ifade ederek, "Bu çok önemli bir konu. Bende İstanbul'da yaşayan inşaat mühendisi profesörü dışında rahatsız oldum. Bir an önce İBB'nin vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini ortadan kaldıracak bir üniversiteye testi yaptırıp sonucu kamuoyu ile paylaşması gerekir." dedi.



Büyük İstanbul Otogarı'nın eski bir yapı olduğunu ve her yapının bir ömrü olduğunu söyleyen Ilıcalı, "Olası bir deprem için herkes tedirgin, burada hele özel günlerde çok sayıda vatandaşımızın bulunduğu bir yer. O açıdan testin yapılıp olası depreme karşı dayanıklılığı için yeniden mi yapılır yoksa güçlendirmeyle kurtarılır mı? Bunlara bakmak lazım." şeklinde konuştu. 

İHBAR KABUL EDİLMESİ LAZIM

Ilıcalı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin görüntüleri ihbar kabul edip derhal gereğini yapmasını gerektiğini söyleyerek "Biz yaptırdık da diyemezler bundan sonra. Çünkü geçen sene yaptığınız yer bu sene bir yıl daha yaşlanmıştır. Dolayısıyla hemen bunu bir ihbar kabul edip İBB'nin gereğini yaptırması lazım. Çok önemli bir tesis olduğu için üst düzeyde akademisyenlerden yararlanarak bunu kamuoyuyla paylaşması gerekir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Ilıcalı ayrıca, otogardaki önemli bir sorunun da trafik sıkışıklığı olduğunu ve trafik kapasitesini de dolduran yapıyla ilgili çalışma yapılması gerektiğini ekledi. 

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 69
  • Hans 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulan adamlar ömrü hayatinda bir şey yaptı onuda hemen halledecek siniz yaw ayıp ayıp, durun depremde bir yıkılsın sonra bakarsınız..!
    Cevapla
  • Aziz 1 yıl önce Şikayet Et
    Depreme Grek yok daha yeni yapttigi kreş binasi çöktü .
    Cevapla
  • Numan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya başkanı rahatsız etmeyelim arkadaşlar. Şimdi o ya bi İngilizle rakı balıkta, ya kayakta ya da denizdedir şimdi.
    Cevapla
  • KUL HAKKI 1 yıl önce Şikayet Et
    Otogar olarak böyle bir yapının yapılması hataydı. Böyle bir Mimari proje olmaz. Hiç kullanışı olmayan bir yer Planlanması rezalet. Yapanların cezalandırılması lazım Devlet malını ziyandan.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    1987'de Dalan döneminde inşaatına başlanan ve 1994'de dönemin belediye başkanı Erdoğan tarafından büyük bir törenle açılan otogarın son üç senelik bütün ihalesi Ekrem Bey' e ait bence de. Vurun abalıya.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Acilen İstanbul otogarının yıkılması buranın artık biraz daha şehir dışına alınması gerekiyor. Bulunduğu yer ise komple millet bahçesi park yapılması gerekiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi