Hem şaşırttı hem de güldürdü: Ramazan'da 'Alo 190 Dini Danışma Hattı'na yoğun ilgi!

Ramazan ayının başlamasıyla dini konularda bilgi almak için günde 150 çağrı gelen 'Alo 190 Dini Danışma' hattını arayanların sayısı artarken, sordukları sorular hem şaşırttı hem de güldürdü.

GİRİŞ 17.04.2023 10:38 GÜNCELLEME 17.04.2023 11:09
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Antalya'da ramazan ayının başlamasıyla dini konularda bilgi almak için günde 150 çağrı gelen 'Alo 190 Dini Danışma' hattındaki görevlilere, bazı vatandaşların 'Saç boyatmak, krem sürmek, makyaj yapmak, tırnak kesmek oruç bozar mı?', 'Sahurda ezan bitene kadar yemek yenilir mi ?' gibi sorular yönelttiği belirtildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca, vatandaşlardan gelen yoğun taleplere daha hızlı cevap verebilmek amacıyla kurulan, 'Alo Fetva Hattı' olarak da bilinen 'Alo 190 Dini Danışma' hattına gelen çağrı sayısında, ramazan ayında artış yaşandı.

Fetva hattına yapılan aramalarda, vaiz ve din işleri uzmanları dini konularda merak edilenler hakkında bilgilendirme yapıyor.

Antalya İl Müftülüğü bünyesinde kadın ve erkek olmak üzere 23 vaiz ve din işleri uzmanının görev yaptığı hatta, günde yaklaşık 150 çağrı ulaşıyor. Ramazan ayı dışındaki günlerde ise hatta ortalama 70 çağrı geliyor.

"TIRNAK KESMEK ORUCU BOZAR MI?"

Ramazan ayında hattı arayıp, dini konularda bilgi edinmek isteyenler genellikle oruç tutma, zekat ve fitre verme gibi konularda merak ettiklerini soruyor. Hattı arayanlar zaman zaman da 'Saç boyatmak, krem sürmek, makyaj yapmak, tırnak kesmek, burun spreyi, göz ve kulak damlası kullanmak oruç bozar mı?', 'Sahurda ezan bitene kadar yemek yenilir mi?' gibi sorular yöneltiyor.

İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, müftülük bünyesinde 23 personelin hatta görev yaparak, arayanlara bilgilendirme yaptığını söyledi.

"SAHURDA EZAN BİTENE KADAR YİYİP İÇEBİLİR MİYİZ?"

Hattı arayanların merak ettiği sorular hakkında bilgi veren Yalçınkaya, "En çok oruç, zekat ve namaz ile ilgili soru oluyor. 'Sahurda ezan bitene kadar yiyip içebilir miyiz?' diye soruluyor. Ezan okunduğu zaman yeme içmeyi bırakmalıyız. Depremzedelere zekat verilmesi hakkında sorular geliyor. 'Torunuma, nİneme, gelinime, damadıma fitre, zekat verebilir miyim?' gibi soru soruluyor. Gelin ve damada zekat verilebileceğini belirtiyoruz. Ramazan ayında 'İğne yaptırmak, kulak veya göze damla kullanmak, burun spreyi orucu bozar mı?' gibi sorular geliyor. Gıda cinsinden olmadığı müddetçe enjeksiyon yaptırmak, burna sprey, göz ve kulak damlasının orucu bozmayacağını anlatıyoruz. Nasıl abdest alırken ağza alınan su orucu bozmuyorsa, sprey, krem kullanımının orucu bozmayacağını söylüyoruz. Fıtır sadakası hakkında soru geliyor" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 15
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    vitamin bi nevi yiyecek takviyesi sayılır,gıda türüne girer,orucu bozar.ama ağrı kesicinin gıdayla ilgisi olmadığından orucu bozması beklenemez,gıda değildir çünki.ve oruç sadece gıdayı kapsar bide oruçluyken günahtan uzak durmayı.
    Cevapla
  • Ramazan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ezan başlayınca oruç başlar diyen hoca. İftarda Adana ile istanbul arasında neredeyse 40 dakika zaman an var. Bu sahurda neden geçerli değil sahurda 10 dakika fark var.
    Cevapla
  • Kadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl oluyor sahirdaki fark doğusundan batisina her şey güneş zaman dilimine göre belirlenmiş eskiden beri nerede yazıyor bir gostersene?!
    Cevapla
  • mehmet arslan 1 yıl önce Şikayet Et
    ses yok makinist
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Milletin cehaleti tavan. Diyanetin fetvaları da facia. Bu iğne yaptırmak orucu bozmaz modasını da yeni ürettiler. Neymiş vitamin olursa bozar ağrı kesici olmazsa bozmazmış. Güldürmeyin kardeşim batın'a ulaşan herşey bozar. Nerede yazıyor vitamin ağrı kesici ayrımı? Kafanızdan uyduruyorsunuz. Toki fetvasından biliyoruz kurulu
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin başına gelse feci bir ağrı böyle konuşmazsın. Tabiki böyle bir durumda ramazandan sonra Birgün laza oruç u tutması iyi olur.
    Cevapla
  • Şinasi 1 yıl önce Şikayet Et
    İğne batına nasıl ulaşıyor peki? Sanki Diyanettekiler din düşmanı, bir tek siz biliyorsunuz. TOKİ konusuna hele sen hiç girme bence.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    800 yıldır aynı soruları soruyormuşuz atadan yadigar kaldı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti