TCG Anadolu TSK'ya nasıl güç katacak? Uzmanlar Haber7'ye değerlendirdi

Türkiye'nin ilk yerli savaş gemisi TCG Anadolu'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'ne katacağı gücü ve ilk etapta hangi bölgede vazife icra edebileceğine dair uzmanlar Haber7'ye özel değerlendirmelerde bulundu.

GİRİŞ 17.04.2023 21:34 GÜNCELLEME 18.04.2023 11:10
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin savunma ve güvenlik anlayışındaki dönüşümün önemli bir vesikası olan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu, düzenlenen törenle Türk Donanması'nın hizmetine girdi.

Uzman isimler, TCG Anadolu'nun TSK’ya katacağı gücü HABER7’ye değerlendirdi.  

ALABARDA: HEM SAVAŞ HEM YARDIM

Savunma, Strateji ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda, TCG Anadolu'nun hem savaş zamanı hem barış zamanı önemli görevler üstleneceğini açıkladı.

TCG Anadolu’nun 2 özelliğine dikkat çeken Alabarda, “Bu gemi hiç kuşkusuz kendi içinde 2 özelliği barındırıyor. TCG Anadolu çok maksatlı amfibik çıkarma gemisidir. Bu anlamda içerisinde tanktan zırhlı personel taşıyıcısına ve ZAHA dedikleri amfibik hücum araçlarına kadar birçok şeyi taşıyabiliyor. İçerisinde hastanenin ve ameliyathanenin olması yardım faaliyetlerinde de kullanılması açısından son derece kritik.” dedi.

F-35B YERİNE KIZILELMA İLE TB3

Türkiye hukuksuz bir şekilde F-35 programından çıkarılınca gemiye Kızılelma ve Bayraktar TB3’lerin konuşlandırılması kararı alındığını söyleyen Alabarda, “Türkiye bunu planlanırken İspanya’nın yaptığı gibi üzerinde bir uçuş pistinin bulunması itibariyle F-35B tipi dikey iniş kalkış yapan uçakları konuşlandıracaktı. Fakat daha sonra F-35 programından çıkartılınca Türkiye bu boşluğu F-35B yerine Kızılelma ve TB3 dedikleri insansız hava araçlarıyla donatmayı düşündü.” ifadesinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN ALDIĞI ÇOK FARKLI TEDBİRLER VAR

Türkiye’nin TCG Anadolu için tedbirler aldığını kaydeden Alabarda, sözlerine şöyle devam etti:

“Bütün donanmalar havadan gelebilecek gemisavar füzelerine, uçaktan atılacak bombalara ve seyir füzelerine karşı hassasiyet ihtiva ederler. ABD donanması da bunu hisseder Yunan donanması da. Bu perspektifle baktığımızda TCG Anadolu da her tehditlerin hesaplanması gereken bir unsur. Dolayısıyla bir takım tehditlere ihtiva ediyor. Ama Türkiye’nin almış olduğu çok farklı tedbirler var. Bu gemisavar füzelerine karşı geliştirilmiş sistemler var. 2027 yılında da donanmamızın havadan gelebilecek bütün tehdit unsurlarına karşı Hisar A+, Hisar O+ gibi birçok hava savunma sistemlerinin olduğu muhrip devreye girecek.”

KARAKUŞ: ADRES TAŞUCU OLMALI

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı Emk. Korgeneral Erdoğan Karakuş, TCG Anadolu’nun devasa büyüklüğü nedeniyle güvenliğinin önemine dikkat çekti.

Karakuş, "Bütün deniz kıyısı bölgesinde bir savaş durumu olursa, Birleşmiş Milletler’in kararıyla müdahale için bu gemi rahatlıkla kullanılır. İlk etapta TCG Anadolu’yu, Yunanistan hava kuvvetlerinin en zor ulaştığı yerde bulundurmamız gerekir. Mersin’deki Taşucu Limanı bunun için ideal. Burada aynı zamanda Kuzey Kıbrıs’a da rahatlıkla yardım ulaştırılabilir. Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetlerine de katkısı olacaktır." dedi.

Karakuş, "KIZILELMA, GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN gibi hava savunma sistemlerinin faaliyete girmesiyle birlikte TCG Anadolu taarruzi bir görevde de kullanılabilir. Mevcut hava gücüne kan kazandırma amaçlı bir gemi ancak korunması biraz güç bir gemi olduğunu göz önünde bulundurmamız gerekir." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 27
  • Enişte 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendini koruma gücü yok bu nasıl iş
    Cevapla
  • ZIRHLI PANZER 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar okuduktan sonra anladığın bu mu?
    Cevapla
  • GECE KARTALI 1 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu kurmaylarına talimat verip bu TCG Anadolu gemisine harcanan parayla kaç tane heykel yapılır hesaplayın demiştir mutlaka..
    Cevapla
  • Mehmet Metin ATMACAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Önce emekli zamlarını ödenen prim miktarını baz alarak adaletli yapsınlar,sonra da en düşük emekli aylıklarını açlık sınırının üzerine çıkartsınlar, haybeye traş yapmanın alemi de yok,gereği de yok,lüzumu da
    Cevapla
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya bizim muhalefete göre tcg anadolu el bombası ile batirilabilir mis istanbul finans merkezi de yanlış bir proje imiş ingiliz tefecilerinden 300 milyar temiz para omf ye kölelik çok doğru bir proje imiş birde bizler herşeye inanır misiz ama nedense muhalefete inanmıyoruz neden muhalefet çok doğru soykedigindenmi acaba
    Cevapla
  • Allah korusun 1 yıl önce Şikayet Et
    Buda milletin seçimlerde oylarıyla Ak Parti başta Cumhur ittifakında lehine oyları patkatmasiyla olacak yoksa Allah chp başta millet ittifakınin şerrinden korusun onlar azıcık başarılı olsa savunmadaki bütün gelişmeleri durdurur durdurmakla kalmaz dostları batililara peşkeş çeker hemde ulke topraklariyla beraber hdp pkk ülkeyi nasıl ABD İsraile peşkeş çekeriz anlaşmaları yapiyorlar
    Cevapla
  • Sdr 1 yıl önce Şikayet Et
    Mazallah istihbarat sağlam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan son dakika ateşkes açıklaması! Müzakereler sona erdi: Cevabımızı ilettik!
2024'te Türkiye'de en çok satılan lüks otomobiller