TCG Anadolu İstanbul Boğazı'nda... Adeta demirden bir kale gibi!

TCG ANADOLU, Türk Deniz Kuvvetleri'nin envanterine katılan çok maksatlı amfibi hücum gemisi. Bu muhteşem geminin testleri halen devam ediyor ve son olarak F-16 savaş uçakları ile Kızılötesi Arama Takip Sistemi (KATS) test edildi.

GİRİŞ 17.04.2023 16:08 GÜNCELLEME 20.04.2023 12:16
Bu Habere 96 Yorum Yapılmış

Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi TCG Anadolu, Sarayburnu'na yanaştı. TCG Anadolu'nun İstanbul Boğazı'ndan geçtiği anlar dron ile görüntülendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Türkiye’nin ilk SİHA gemisi TCG Anadolu, Tuzla’da düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmişti.

Sarayburnu'na gitmek üzere yola çıkan gemi, bugün İstanbul Boğazı'ndan geçti.

TCG Anadolu giriş yaptığı sırada boğaz gemi trafiğine kapatıldı. Devasa geminin geçişi sırasında 3 römorkör ile sahil güvenlik botu da gemiye eşlik etti. Öte yandan geminin üzerinde tam donanımlı bulunan silahlar ile hazır olan askerler de dikkat çekti. Yaklaşık 1 saat süren boğaz geçişinin ardından gemi Sarayburnu limanına yanaştı. O anlar dron ile görüntülendi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: GURUR!

Milli savunma bakanlığı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisinin eğitim anını paylaştı.

VATANDAŞLARIN ZİYARETİNE AÇILIYOR

Sarayburnu Limanı’nda demirleyen devasa gemi, 17 Nisan tarihinde 13.00 ile 18.00 saatleri arasında, 18-23 Nisan 10.00 ile 18.00 saatleri arasında vatandaşların ziyaretine açık olacak.

10 Nisan 2023 tarihinde düzenlenen tören ile TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine resmi olarak girmişti. Envantere girişi sonrası TCG ANADOLU ile Marmara Denizi üzerinde bir dizi test faaliyeti gerçekleştirildi.

KATS SİSTEMİ F-16'LAR İLE TEST EDİLDİ!

6’ıncı Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkış yapan 2 adet F-16 Blok 50+ savaş uçağı, Marmara Denizi üzerinde TCG ANADOLU üzerinde birkaç sortilik uçuş gerçekleştirdiler. Bu uçuşlar sırasında, TCG ANADOLU’da bulunan Kızılötesi Arama Takip Sistemi (KATS)’nin gerçek muharebe koşullarına en yakın şekilde testleri gerçekleştirilmiş oldu.

ASELSAN tarafından geliştirilen PİRİ-KATS Kızılötesi Arama Takip Sistemi, TCG ANADOLU tarafından aktif olarak kullanılıyor. PİRİ-KATS sayesinde TCG ANADOLU gibi deniz platformları, kendilerine yönelen çeşitli tehditleri kızılötesi (IR) izleri üzerinden tespit ediyor.

TESTLER GERÇEK MUHAREBE KOŞULLARINA EN YAKIN ŞEKİLDE YAPILDI

Bu tehditler, bir düşman savaş uçağı olabileceği gibi gemisavar füze veyahut seyir füzeleri de olabiliyor. Ayrıca nispeten düşük radar kesit alanına sahip hava veya suüstü hedeflerinin tespiti için PİRİ-KATS, radarlara göre daha etkili bir sonuç verebiliyor.

Öte yandan TCG ANADOLU’nun üzerinde, hava hedeflerine karşı çok kısa menzilli hava savunma gerçekleştirilmesi amacıyla 2 adet Phalanx CIWS bulunuyor.

TCG ANADOLU EN ETKİLİ ÖZELLİKLERİ

Gemi 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip. 
Geminin tam yük deplasmanı en fazla 27.436 ton. 
Gemi tam yük deplasmanında en az 20,5 knot azami sürate ve 16 knot ekonomik sürate sahip. 
Gemi ekonomik sürati ile tam yükte en az 9.000 deniz mili seyir siasına sahip. 
Geminin içindeki su alabilen havuza; her biri 1 adet tank taşıyan 4 adet LCM gemisi (Mekanize Çıkarma Gemisi) girebilmektedir. 

TCG ANADOLU'NUN PROJE SÜRECİ

Sözleşme Tarihi 1 Haziran 2015 
Sac Kesim Başlangıç 30 Nisan 2016 
İlk Blok Kızak 5 Şubat 2018 
Denize İniş 4 Mayıs 2019 
Geçici Kabul 14 Aralık 2022 
Geçici Teslim 21 Ocak 2023 
Nihai Teslim 10 Nisan 2023 

KAYNAK: İHA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 96
  • Cevdet kocaoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kamu özel sektör iş birliğinin meyvesi kamu hantaldır .1 yumurtayı 9 kişi taşir yumurta yolda kırılır zaten.Brokrasiye fazla boğulmadan akıcı ve akılcı i.hizlı iş bitiriciler lazım bize.40 dönüm bosdan .yan gel yat osman devri bitdi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hamdolsun, ALLAH C.C büyük başarılı hayırlı görevler nasib eylesin. Amin Amin.
    Cevapla
  • murat 1 yıl önce Şikayet Et
    birde hava savunma firkateyler yapilsa cok guzel olur masallah cok guzel olmus
    Cevapla
  • yolcu 1 yıl önce Şikayet Et
    maşaallah
    Cevapla
  • ayho 1 yıl önce Şikayet Et
    vayy bee 10 yıl önce bile hayal edemezdim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı