Kılıçdaroğlu'na zor soru! 'Borç karşılığında IMF'ye ne vereceksin?'

Sözcü yazarı Soner Yalçın, daha seçilmeden IMF'ye borç alma sinyali çakan ve yeni borçlar bulduğunu açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu'na bu borçlara karşılık ne vereceğini sordu.

GİRİŞ 18.04.2023 13:23 GÜNCELLEME 19.04.2023 11:14
Bu Habere 209 Yorum Yapılmış

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adaylık ilanı sonrası deprem bölgesine yaptığı ziyarette, ilk iş olarak IMF'den borç alacağının sinyalini vermişti. Türkiye'yi yeniden IMF'ye bağımlı hale getirmek istediğini açık eden Kılıçdaroğlu, "Eğer iyi bir yönetim, halkına hesap veren bir yönetim saydam bir yönetim olduğu takdirde pek çok kuruluştan yardım da alabiliriz. Pek çok kuruluştan düşündüğümüzden çok daha uygun koşullarda kredi de alabiliriz" demişti. 

Bugünkü "Karşılığında ne vereceksin?" başlıklı yazısında Kılıçdaroğlu'nun IMF'den borç alma sinyalini ele alan Sözcü yazarı Soner Yalçın, işadamı ağırlıklı bir masada geçen seçim sohbetini yazısına döktü. Masadaki işadamlarının Türkiye'nin ekonomik rahatlama yolunun cari açığın dış borçlanmayla kapatılması olduğunu söylediğini belirten Yalçın, işadamlarına IMF'nin para karşılığında Türkiye'den ne talep edeceğini sorduğunu söyledi. 

VERGİYİ ONLAR MI TOPLAYACAK?

Yalçın "IMF bize en fazla 60 milyar dolar verir. Gerisi, gelecek sıcak parayla tamamlanır da, bu para sahipleri bizden ne teminat isteyecek? Öyle özgürlük-demokrasi filan gibi kamuoyunu oyalamak için söylenen yanıltıcı lafları bir kenara bırakalım. Para sahibi sadece kazancını düşünür. Kamu kaynaklarını sata sata bitirdik, elimizde pek bir şey yok, o halde neyi teminat göstereceğiz? Vergi toplama imtiyazını onlara mı bırakacağız?" dedi. 

GİRİT 'YEREL ÖZERKLİK' SONRASI ELDEN ÇIKTI

Osmanlı'nın da zamanında aynı dönemleri yaşadığını belirten Yalçın, kapitülasyonlarla imparatorluğun boynuna yağlı urganın geçirildiğini ve para olmayınca toprak verilmek zorunda kaldığını yazdı. Konuyla ilgili örnek veren Yalçın, "Yunanı savaşta yendik, masa başında Yunanistan'ın bağımsızlığını kabul ettik. "Kürt açılımı” konuşulurken 20 Şubat 2010 tarihinde Hürriyet gazetesinde, “et ve tırnak gibi olduğumuz” Girit'i nasıl kaybettiğimizi yazdım. Yerel özerklikle başlayıp, otonom ile sürüp, Girit meclisi kararıyla Yunanistan'a nasıl bağlandığını yazdım… Kıbrıs'ı para karşılığı sözleşme kağıdı ile kaybettik. Neler neler… O dönem tüm kaybedişlerin temelinde Avrupa ile yapılan borç anlaşmaları vardı." ifadelerini kullandı. 

Soner Yalçın'dan 'bizim mahalle' dediği sol cenaha salvolar! 'Ne hale geldik'Soner Yalçın'dan "bizim mahalle" dediği sol cenaha salvolar! "Ne hale geldik"

TÜRKİYE NEYİ TEMİNAT GÖSTERECEK?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun "şu kadar para buldum, bu kadar para buldum" sözlerinin irdelenmesi gerektiğini söyleyen Yalçın, Kılıçdaroğlu için "Neyi teminat göstererek yeni borçlar bulacak?" diye sordu. 

Bu konuda fikir yürüten Yalçın, şu maddelere dikkat çekti:

Kuzey Suriye'de suni Kürdistan olabilir mi?

Türkiye'de yerel yönetimlere -tıpkı Girit örneğinde yaşandığı gibi- kendi jandarmasını bile kuran özerklik verilmesi olabilir mi?

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 209
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    borç alıp napacaksın. yıllardır borç almadanda ne güzel idare ediliyor bu ülke. borç karşılığı ülkeyi satacak.
    Cevapla
  • frontera 1 yıl önce Şikayet Et
    ülkeyin borcamı ihtiyacı var varya bu CHP ülkenin başına geçersi vay halimize vay adam utanmadan borç olacağımız yerler var diyor şimdiden satmış satacağını
    Cevapla
  • kkkkkk 1 yıl önce Şikayet Et
    Marifet saydığı ve öve öve konuştuğu olay ülkenin tapusunu teslim etmek değil de nedir? Hiç milli olmadınız. Hiç bu topraklara ait olmadınız. Hiç bu ülkeyi düşünmediniz. Sizin ne başa geçmenizi nede getireceğiniz paraya bu ülkenin ihtiyacı yok.
    Cevapla
  • abdullah ünal 1 yıl önce Şikayet Et
    göz den başka ne verecekki
    Cevapla
  • abdullah 23 1 yıl önce Şikayet Et
    yalan,yalan,yalan hepsi yalan bu güne kadar hangi sözünü tuttu hiç.dünya lideri olma yolundayız boş adamlarla işimiz olmaz.Erdoğanla yola devam.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi