Süresiz nafaka mağdurlarını sevindirecek karar!

Mağduriyetlere sebep olan süresiz nafaka uygulamasıyla ilgili Yargıtay'dan emsal bir karar çıktı. Yüksek mahkeme, düzenli geliri olan kadının nafaka alamayacağına hükmetti.

GİRİŞ 24.04.2023 13:36 GÜNCELLEME 24.04.2023 14:49
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Türk Medeni Kanun (TMK) Madde 175 ile düzenlenen ve istismarlar sonucu mağduriyetlere sebep olan 'süresiz nafaka' hakkında Yargıtay’dan kritik bir karar geldi.

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, bir çiftin karşılıklı açılan boşanma davasının temyiz dosyasını inceleyen Yargıtay, emsal bir karar verdi. Yüksek mahkeme, düzenli geliri olan kadının nafaka almasının doğru olmadığına hükmetti.

KARARI BOZDU, KADININ DÜZENLİ GELİRİNE DİKKAT ÇEKTİ

Türk Medeni Kanunu’nun “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak şartıyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz” hükmünü içeren 175. maddesine atıfta bulunan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu ve Bölge Adliye Mahkemesinin kararını kaldırdı.

Yüksek mahkeme, kadının sosyal güvencesi olan bir işte çalıştığına, düzenli gelirinin bulunduğuna dikkat çekti.

SÜRESİZ NAFAKA MAĞDURİYET ÜRETİYOR

Tazyik hapsi, tedbir nafakası ve genç evlilik gibi süresiz nafaka da aile kurumunu yıpratan uygulamalar arasında yer alıyor. TMK Madde 175 ile düzenlenen süresiz nafaka, günbegün mağduriyet üretmeye devam ediyor.

Uzun süredir çözüm bekleyen süresiz nafaka mağdurları, yasal düzenleme ile istismarın önüne geçilmesini istiyor.

İşte basına yansıyan ve mağduriyetleri gözler önüne seren bazı olaylar:

3 AYLIK EVLİLİKTEN SONRA EŞİ EVİ TERK ETTİ, BİR DAHA EVLİLİK YAPAMADI

► 2015 yılının Ekim ayında evlenen Hikmet Çelik’in eşi, 3 ay evli kaldıktan sonra evi terk etti. Eşinin ekonomik durumunu beğenmediği için evi terk ettiğini söyleyen Hikmet Çelik, mahkeme tarafından ‘süresiz nafaka’ya mahkûm edildi. Asgari ücretli olduğu için ekonomik sıkıntı çektiğini belirten Çelik, nafakanın yanında yanında düğün borçlarıyla da boğuştuğunu ifade etti. Çelik, nafaka ödemeleri yüzünden evlenemediğini de kaydetti.

YENİ EŞİYLE BALAYINDAYKEN GÖZALTINA ALINDI

► Süresiz nafaka mağduru Nizamettin Doğan, 3 yıl evli kaldı. Boşandıktan sonra süresiz nafakaya mahkum edilen Doğan, evlendiği sırada şartları yerine getiremedi. Doğan, yeni evlendiği eşiyle balayındayken gözaltına alınarak tutuklandı.

SERDAR ORTAÇ’IN NAFAKA İSYANI

► İrlandalı eşi Chloe Loughnan’dan ayrılan şarkıcı Serdar Ortaç, nafaka isyanında bulundu. Ortaç, “Cebime giren her kuruş eski hanıma gidiyor” dedi. Evlendiği için pişman olduğunu dile getiren ve eski eşine 700 bin TL nafaka ödediğini kaydeden Serdar Ortaç, “Böyle nafaka istemeseydi, haciz koymasaydı pişman olmazdım. Sanki düşmanmışız gibi... Beni sevdin, evlendin. Şimdi neden evime haciz koyuyorsun, bir tane evim var onu mu istiyorsun?” diye konuştu. “Evlendikten sonra boşanınca erkeğin anası ağlıyor.” diyen Ortaç "Ben hala nafaka ödüyorum, 700 bin lira! Bitmiyor... Eve haciz de koydu, çay kaşıklarını alacak! Her şey kadının elinde yaşasın kadın hakları!" sözleriyle uygulamaya tepki gösterdi.

ENGELLİ ADAMA SÜRESİZ NAFAKA ZULMÜ

► 2018 yılında basına yaşadığı sorunları anlatan Cevat Gültekin, engelli olduğu için çalışamadığını ve ayda 300 lira nafaka ödemekte zorlandığını söyledi, Gültekin, "3 yıl evli kaldım. Çocuk olmadığı halde nafaka veriyorum. Yüzde 54 engelli ve diyabet hastasıyım. Nafaka veremediğim dönemde 3 ay cezaevinde yattım, 3 yıldır da nafaka ödüyorum. 300 liralık bir nafaka ama engelli olduğumdan çalışamıyorum. Bunun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyorum." diye konuştu.

HEM ALDATILDI, HEM NAFAKAYA MAHKUM EDİLDİ!

► Aldatılarak ayrıldığı eski eşine yaklaşık 2014’ten beri nafaka ödemek zorunda kalan Şükrü Bayar, 2018’de medyaya mağduriyetini anlattı ve nafaka borcu nedeniyle böbreğini satılığa çıkaracağını söyledi.

10 GÜN EVLİ KALDI, 34 YILDIR NAFAKA ÖDÜYOR

► 2018 yılında yaşadığı mağduriyeti medyada anlatan akademisyen Doç. Dr. Latif Tarbak, 10 günlük evlilik sonrası boşandığı eşine 29 yıldır nafaka ödediğini söyledi. İkinci evliliğini yaptığını ve o evlilikten 2 çocuğu olduğunu söyleyen Tarbak, "Gelirimin yarısını 21 yaşında evlendiğim ve 10 gün evli kaldığım eski eşimle paylaşıyorum. 9 yılda anca boşandım. Ayda 2 bin 80 lira nafaka ödüyorum. Çocuksuz ve kısa süreli evliliklerde nafakaya sınır olmalı. Şu anki eşim ve çocuklarımın rızkına haciz konulmuş gibi hissediyorum" dedi.

500 TL nafakayı ödeyemedi! 6 yılda 15 kez cezaevine girdi500 TL nafakayı ödeyemedi! 6 yılda 15 kez cezaevine girdi

Nafaka yürüyüşünde 2 saat tutuklu kaldıktan sonra yoluna devam ettiNafaka yürüyüşünde 2 saat tutuklu kaldıktan sonra yoluna devam etti

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 41
  • Nafaka 10 ay önce Şikayet Et
    Nafaka mağduru mazlum erkeklerin şu hali cahiliye döneminde kadınlara bile reva görülmedi. Sabah akşam gece gündüz mazlum erkeklerin bedduaları arşta. Günahtır diye zina etmeyen Müslüman erkekler sömürülüyor.
    Cevapla
  • Mustafaoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    İslam kadına ve erkeğe haklar verdi, bunun dışına çıkmak zulüme yol açabilir...
    Cevapla
  • imam 1 yıl önce Şikayet Et
    1988 süresiz nafaka anap çıkarmiş çıkaranlar ve bunu devam ettirenlerin cehenem ateşi bol olsun
    Cevapla
  • Nafaka 10 ay önce Şikayet Et
    Amin. Gayya mekanları olsun zülemaların... Fatih Erbakan hocamız bu zulmü bitirecek inşallah. Ya bizi idam etsinler yada nafaka zulmü bitsin. Canımdan parça kopuyor her ay. Lanet olsun zalimlere
    Cevapla
  • Kral 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletin buna biran önce çözüm bulmalı kadin erkek eşitti hani 3 5 ay nafaka dese neyse asgari ücrete çalış düğün borçları ona keza 5 ay evli kaldığın kadin gününü gün ediyo ben borç odeyeyim bi yandan nafaka erkeğin halini düşünen yok bu cok adaletsiz kadin hakkı derken cılkını çıkardılar
    Cevapla
  • Falan filan 1 yıl önce Şikayet Et
    İslam'a kadına, bosaninca 3ay veya dört ay gibi iddet müddetçe ödenir.cocuk varsa o ayrı. Çocuğun nafakasi babanın üzerindedir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti içinde neler oluyor?
Türkiye'nin operasyonu öncesi PKK'dan şeytani Irak planı!