Yeni Rakı'dan 'kaçak' seçim reklamı! Büyük tepki çekti

İngiliz Diageo grubuna ait Yeni Rakı firması, seçim göndermeli olarak yayınladığı reklamında “O gün geldiğinde…” temasını kullandı. Kanunen yasak olan içki reklamıyla ilgili Yeni Rakı, büyük bir uyanıklığa imza attı.

Yeni Rakı'dan 'kaçak' seçim reklamı! Büyük tepki çekti
Yeni Rakı'dan 'kaçak' seçim reklamı! Büyük tepki çekti
GİRİŞ 25.04.2023 16:19 GÜNCELLEME 25.04.2023 16:25
Bu Habere 386 Yorum Yapılmış

Sosyal medyada dolaşıma sokulan Yeni Rakı reklamında içki sofralarında kutlama görüntülerine yer verildi. Oyuncu Nejat İşler’in seslendirdiği reklam filminde insanların her yerde rakı içerek sevinçli şekilde kutlama yaptığı görüldü. Meyhanede, deniz kenarında, evde rakı kadehi tokuşturarak sevinen vatandaş görüntülerinde Boğaziçi Üniversitesi önünde birbirine sarılan öğrenci sahnesi dikkat çekti.

LGBT’li eşcinsellere de yer verilen Yeni Rakı’nın reklam filminin seçim mesajı olarak hazırlandığı değerlendirilirken, reklamda; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kaybedip Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde rakı sofralarında sevinç çığlıkları atılacağı mesajının verildiği belirtildi.

Reklam filmine tepki gösteren sosyal medyadaki çok sayıda kullanıcı, seçime sayılı günler kala böyle bir videonun paylaşılmasının manidar olduğunu vurguladı.

  • Yeni Rakı’nın reklam filmini BLAB İstanbul isimli reklam ajansının hazırladığı öğrenildi.

Reklam filminin sonunda ise “29 Ekim geldiğinde böyle kutlayacağız. Birbirimize sarılıp yeniden başlayacağız. 100. yılında her sofrayı Cumhuriyet için kuracağız.” ifadelerine yer verildi.

Reklam filmini sahiplenen muhalefet medyası, Yeni Rakı'nın klibinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik imalar içerdiğini yazdı.

Onedio.com ise "Yeni Rakı'nın Cumhurbaşkanlığı Seçimi İmalı 100. Yıl Reklamı: 'O Gün Geldiğinde Nasıl Kutlayacaksın?'" başlıklı haberini daha sonra siteden kaldırarak yok etti.

HER YERDE YAYINLADILAR, TÜRKİYE’DE KANUNUN ETRAFINI DOLAŞTILAR

Yeni Rakı Global adı altında yayınlanan reklam filmini Instagram, Facebook ve Youtube sayfalarından paylaşıldı. Yeni Rakı Almanya Instagram, Facebook ve Youtube sosyal medya kanallarından da video paylaşıma sunuldu.

Ancak 4250 sayılı kanun gereği içki reklamının yasak olduğu Türkiye’de Yeni Rakı, bahse konu reklam filmini resmi hesapları üzerinden Türkiye’de paylaşmadı. Reklam yasağını delmek için filmi sosyal medyadan paylaştığı görülen Yeni Rakı’nın “kanunun etrafını dolaştığı” ifade edildi.

Böylelikle rakı reklamı sosyal medyada sahte kullanıcılı hesaplar üzerinden kitlelere yayıldı.

Türkiye'den Yeni Rakı'nın resmi hesaplarındaki videoya giriş yapıldığında "Yükleyici, bu videoyu ülkenizde kullanıma sunmadı" uyarısı yer aldı.

  • 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun 6’ıncı maddesi şöyle:

    “Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamaz. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamaz.”

 

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 386
  • Volkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Demekki Reis açık ara kazanacak ayyaşlar azınlık olarak üzülecek çünkü bu millet çoğunlukla müslümandır alkol içmez
    Cevapla
  • somers 1 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel reklam,
    Cevapla
  • aga 1 yıl önce Şikayet Et
    Hakk ile batılın savaşında safımız belli. Onlar içki vb haram ile kutlar biz dua ve secde ile.. Bu yüzden bizden gibi görünen ve batıla destek verene hain diyoruz.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben olsam seçimden sonra yeni rakının yurt içinde satışını yasaklarım.
    Cevapla
  • selim 1 yıl önce Şikayet Et
    yazın 500 milyon tl ceza, ödesinler genel bütçeye katkısı olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ambalaj üzerine tavsiye fiyat uygulaması kapıda!
Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Tavuk etine ihracat sınırlaması getirildi